2

Zorana Mihajlović u UN: Srbija primer dobre prakse u svetu u oblasti rodne ravnopravnosti (FOTO)

- Danas odavde šaljemo poruku da su žene ravnopravni članovi svakog društva i ogroman neiskorišćeni potencijal - rekla je potpredsednica Vlade Srbije

Zorana Mihajlović u UN
Foto: Promo

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović, predstavila je danas, na 62. zasedanju Komisije Ujedinjenih nacija za status žena u Njujorku rezultate koje je Srbija postigla u oblasti rodne ravnopravnosti i poručila da su žene ravnopravni članovi društva i ogromni neiskorišćeni potencijal i da je zadatak svakog društva da stvara jednake šanse za žene i muškarce.

ZORANA PONOVO UDARILA NA ZORANA: Evo šta je sada Mihajlović zamerila kolegi iz Vlade

- Put ka ostvarenju rodne ravnopravnosti nije lagan. Kada su Vorena Bafeta pitali za tajnu uspeha, između ostalog rekao je da mu je bilo lakše da uspe jer je „protiv sebe“ imao samo polovinu populacije – muškarce. Zašto? Jer žena nije bilo u biznisu, a i danas ih nema dovoljno da budu „pretnja“. Danas odavde šaljemo poruku da žene ne samo da nisu pretnja, već su ravnopravni članovi svakog društva i ogroman neiskorišćeni potencijal. Na svima nama je da za dobrobit čovečanstva doprinesemo stvaranju društva u kojem će svaki njegov građanin i građanka imati jednake šasne za rad i život - poručila je potpredsednica Vlade.

Foto: Promo

Mihajlovićeva je predstavila rezultate koje je Srbija ostvarila u oblasti rodne ravnopravnosti u poslednje četiri godine, kad se poslednji put obraćala na istom mestu. “Osnovali smo Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, na nivou potpredsednice Vlade, doneli Nacionalnu strategiju za rodnu ravnopravnost (2016-2020) i Akcioni plan za njeno sprovođenje, usvojili smo Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, pripremili smo Nacrt novog zakona o rodnoj ravnopravnosti koji će Srbiju svrstati u red modernih, razvijenih zemalja, i kao jedina zemlja van Evropske unije, izradili smo Indeks rodne ravnopravnosti i danas se poredimo sa članicama EU”, rekla je Mihajlovićeva.

SRBIJA PRIMER DOBRE PRAKSE

Potpredsednica Vlade je dodala da je posebno ponosna na uvođenje rodno odgovornog budžetiranja, po kojem su i UN prepoznale Srbiju.

- I budžet za 2017. i 2018. godinu je rodno odgovoran. I zbog toga je Srbija izabrana kao primer dobre prakse - što je prepoznato i u UN trening centru, na svetskom nivou i zbog čega će naša zemlja predstavljati studiju slučaja od koje će svi u svetu učiti - rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je Srbija prepoznala da je uvođenje rodne ravnopravnosti u sve politike i planove prioritet i ključ za unapređenje rodne ravnopravnosti, i dodala da u 2018. kreće realizacija IPA programa vrednog dva miliona evra.

Foto: Wikimedia/Silje Bergum Kinsten

- Kao zagovornica regionalne saradnje i povezivanja, inicirala sam osnivanje regionalne kancelarije za rodnu ravnopravnost za zemlje Zapadnog Balkana. Jer naši problem su slični, a ujedinjeni možemo učiniti mnogo - naglasila je ona.

ZAKON TOKOM OVE GODINE

Kako je navela, u 2018. plan je da se usvoji Zakon o rodnoj ravnopravnosti, da se nastavi rad na ekonomskom osnaživanjem žena i podršci ženskom preduzetništvu, kako kroz IPA fondove, tako i kroz podršku uključivanju žena u lance dobavljača i podizanje svesti o tome zašto je važno osnažiti žene, da je to za dobrobit celog društva.

Ona je istakla da će u 2018. u Srbiji posebna pažnja biti posvećena ženama na selu, što je ujedno i glavna tema ovogodišnjeg zasedanja.

- Žene sa sela spadaju u višestruko diskriminisanu i ranjivu grupu. Najbrojnije su kada treba da rade, a kada treba da budu vlasnice imovine onda ih ima najmanje. Više od 50 odsto radno sposobnih žena iz ruralnih područja je formalno nezaposleno, a 60 odsto nema pravo na penziju. Samo je 12 odsto žena vlasnica imovine, pa ne mogu da uzmu kredite niti da započnu svoj biznis, dok je samo 17 odsto poljoprivrednih gazdinstava registrovano na žene - rekla je Mihajlovićeva.

Foto: Promo

Ona je rekla da kvalitet života žena na selu predstavlja ključ ruralnog razvoja i razvoja poljoprivrede. "Naš zadatak je da obezbedimo balansirano ulaganje u ruralni razvoj, a to nije samo poljoprivreda, već da podstičemo povećanje vlasništva nad imovinom od strane žena, da poboljšavamo socijalne usluge, da kroz rodno odgovorno budžetiranje obezbedimo bolji položaj manje zastupljenog pola, a to su u ruralnom razvoju žene”, rekla je Mihajlovićeva.

Kao pozitivan primer u Srbiji, ona je navela projekat "Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima", koji je pokrenula kao potpredsednica Vlade.

- Svim svojim poslovnim partnerima poklanjam rukotvorine koje izrađuju žene sa sela. Na taj način ne samo da čuvamo kulturno nasleđe, već pomažemo da rad žena na selu bude vrednovan i plaćen - navela je Mihajlovićeva.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Tagovi: Njujork, Rodna ravnopravnost, UN, Žene, Zorana Mihajlović

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (2)
Poređaj komentare:
  • Š
    Šmrc

    Ova samo smeta i ništa drugo.

  • O
    Objavi ako smes

    To mi je najvaznije !

Kandidat za predsednika opštine Kladovo pojavio se u noći sa sekirom, a onda je usledila svađa: Ovo je njegovo objašnjenje (VIDEO)

3 ključna bezbednosna izazova su pred Srbijom u 2019: "U času nevolje mi nemamo na koga da se oslonimo"

Jankovića će svi napustiti, pa neka laje ispred Predsedništva: Branislav Trifunović bez dlake na jeziku o lideru PSG (VIDEO)

Samo dva čoveka u vrhu SNS su protiv izbora: Epilog sastanka naprednjaka

Srbija ima snage i obračunaće se sa nasilnicima: Vučić osudio napad na novinara Jovanovića

Kolona od 45 vozila KFOR-a ušla na sever Kosova! Nose opremu za blokade i pravljenje barijera (VIDEO)

Ima li u Leposaviću dovoljno vojnika da zaštite Srbe na severu Kosova? Nabavka oklopnih vozila prema KFOR-u ne predstavlja pretnju

Medojević izašao iz zatvora, Knežević napustio zgradu Skupštine Crne Gore

Haradinaj spremio 1,5 miliona evra za odbranu terorista OVK u Hagu! Optuženima za zločine nad Srbima obezbedio pravnu i finansijsku pomoć

Ukidanje taksi uslov za nastavak dijaloga: Brnabić upoznala predsednika Skupštine Slovenije sa situacijom na Kosovu (FOTO)

Arifi lažima prikriva ozbiljnost situacije na Kosovu: Tvrdi da nema humanitarne krize, direktor KBC u Mitrovici otkrio pravo stanje

Dragan Đilas se izvinio Vučiću: Ono što sam pisao na Tviteru je netačno (FOTO)

Američka agencija analizira moguću reakciju Srbije zbog formiranja "Vojske Kosova"

Zastoj dijaloga Beograda i Prištine i situacija u BiH tema sutrašnjeg sastanka lidera EU

U danu kada je stavljena tačka na najkrvaviji sukob na Balkanu, Albanci hoće da zapale novi požar

Loša vest za Srbiju stiže iz Napulja! Američki admiral poručio: Suverena odluka Prištine je da formira vojsku

Kakva je situacija u srpskoj vojnoj bazi na samo 30 km od Prištine? (FOTO)

Đilas tvitovao o Vučićevom smeštaju u Abu Dabiju, Malović mu odgovorila: Ti si obična lažovčina

53 ministra odbrane pozvani su da spreče da neosuđeni teroristi naprave vojsku

Neprijateljski grafit i na kući porodice Konstatinović u Lipljanu: Čim sam saznala za UČK, odmah sam otrčala nazad jer mi je majka sama

Ustavni sud Crne Gore oslobodio zatvora Medojevića i Kneževića

Bezbroj američkih zastava se vijori Prištinom, a razlog je samo jedan (VIDEO) (FOTO)

Kocijančić očitala lekciju Haradinaju: Predsednici vode dijalog, Mogerini posreduje

Ovo nam nije trebalo! Britanci javno podržali Prištinu: Imate pravo da formirate vojsku

U Sloveniji imate najvećeg prijatelja, mesto vam je u EU: Snažno ohrabrenje usred srpskog parlamenta (FOTO)

Zastrašivanje Srba u Lipljanu ne prestaje: Jasna i jeziva poruka na zidu osnovne škole

Šta vi bre otvarate? Palma ogorčen na EU: To je kao kada otvoriš frižider, a on prazan

Krvnik Haradinaj brani teroriste na Fejsbuku: OVK je vodila čist i sveti rat

Opozicija pritiskom i motkom neće moći ništa da postigne! Vučić: Prvo rešenje "najvažnije teme", pa onda o izborima

Šta se zaista krije iza odluke Haradinaja da ne donese nove mere protiv Srbije? Vučić: Nisu se tako probudili, neko im je rekao

Žestok odgovor Dačića hrvatskoj šefici diplomatije: Prvo se suočite sa sopstvenom prošlošću!

Vučić posle posete UAE otvoreno o odnosu Srbije sa Emiratima, Austrijom i EU: Za zastoj u dijalogu nije kriva Mogerini, već Beograd ili Priština

Naše službe proveravaju da li je požar u zgradi misije Srbije pri UN podmetnut

"Vojska Kosova" predstavlja do sada neviđenu pretnju miru na Balkanu: Đurić pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje

U tri meseca 68 borbenih vozila stiglo u Prištinu! Ovo je samo početak opremanja "Vojske Kosova": Šta se krije iza nabavke oružja?

Vučić zamolio šeika Mohameda za podršku oko Kosova: Predsednik Srbije i bin Zajed o jačanju saradnje, KiM i regionu

Haradinaj provocira! Krivi Federiku Mogerini zbog prekida dijaloga Beograda i Prištine: Njen stav je prouzrokovao štetu u regionu

Popović Ivković: Netačne su Pacolijeve tvrdnje da nema boraca sa KiM u sukobima na stranim ratištima (FOTO)

Država će preduzeti sve mere kako bi zaštitila novinare: Vučić se oglasio o napadima na pripadnike sedme sile

Radićemo zajedno da Kovačica naredne godine uđe na listu Uneska: Brnabić u Bratislavi otvorila izložbu naivnog slikarstva (FOTO)

Još jedan terorista OVK na saslušanju pred Specijalnim sudom: Poziv dobio nekadašnji komandant Ljuštaku

Slovačka izričito protiv "Vojske Kosova", premijer Pelegrini poručio: Mi ćemo iskoristiti svoj položaj u OEBS-u za rešavanje ovog pitanja