Zbog ova 3 RAZLOGA ovo proleće u Srbiji biće NAJVRELIJE u poslednjih 15 godina

Ovo proleće neće, nadamo se, doneti takve dramatične scene, ali će biti puno političkih izazova. U samo tri meseca sublimiraće se tri velike političke odluke

  • 13

Prvi dan proleća u Srbiji nije doneo očekivane vremenske prilike, ali i pored toga pretenduje da bude najvrelije u poslednjih 15 godina. Tome neće doprineti visoke temperature zbog klimatskih promena, već odluke koje se nalaze pred Srbijom, odnosno njenim najvišim rukovodstvom. U naredna tri meseca očekuje nas rekonstrukcija Vlade Srbije, izbor gradonačelnika Beograda i predstavljanje predloga rešenja za Kosovo i Metohiju.

Priština od siromašnih srpskih mladića pravi JANJIČARE: Prljava igra Albanaca oko formiranja "Vojske Kosova"

Čerčil je jednom rekao da Balkan uvek proizvede više istorije nego što može da je potroši. U poslednjih 15 godina Srbija je preživela više teških proleća. Dovoljno je setiti se onog 2003. godine, kada je ubijen premijer Zoran Đinđić, ili ono godinu dana kasnije, kada se desio najveći pogrom u Evropi posle Drugog svetskog rata, odnosno bezumno nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

Ovo proleće neće, nadamo se, doneti takve dramatične scene, ali će biti puno političkih izazova. U samo tri meseca sublimiraće se tri velike političke odluke.

REKONSTRUKCIJA VLADE SRBIJE

Aktuelni saziv Skupštine Srbije nalazi se skoro na polovini svog zakonskog mandata, samim tim i aktuelna Vlada Srbije. Kako sadašnji tim u Nemanjinoj 11 predstavlja kontinuitet politike i Vlade Aleksandra Vučića, očekuje nas rekonstrukcija istog, s obzirom na to, da je jedna od njegovih maksima provera kvaliteta rada i samim tim zamena ljudi, koji ne doprinose proklamovanom cilju.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U tim smislu se čeka i njegov povratak iz Brisela, kako bi započeli razgovori o rekonstrukciji Vlade Srbije. To je najavila premijerka Ana Brnabić u prilično oštroj izjavi.

- Čim se predsednik Vučić vrati iz Brisela zamoliću ga da razgovaramo o rekonstrukciji Vlade i personalnim rešenjima. Prihvatila sam mandat na njegovu molbu zato što znam koliko mu je stalo do napretka Srbije, ali Vlada mora da bude tim, jer bez tima nema rezultata. Funkcionisaćemo kao tim, bez pojedinačnih sujeta i promovisanja ličnih agendi, i imaćemo rezultate, ili ja ne moram da budem predsednica Vlade - rekla je predsednica Vlade Srbije.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Kako smo ranije saznali, do rekonstrukcije će izvesno doći ili prilikom formiranja vlasti u Beogradu ili neposredno posle toga.

Ko će izaći iz tima, a ko će ući, još uvek javnost spekuliše. Kako smo tada saznali u dobro obaveštenim izvorima, gotovo je sigurno da će iz Vlade otići ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević. Inače, njegovo ime je više puta pominjano u prethodnom periodu, prilikom svake priče o mogućoj rekonstrukciji kabineta Ane Brnabić.

IZBOR GRADONAČELNIKA BEOGRADA

U javnosti se izbor gradonačelnika Beograda povezivao sa rekonstrukcijom Vlade Srbije, jer se često pominjalo seljenje ključnih ljudi još uvek aktuelne gradske vlasti Siniše Malog i Gorana Vesića iz Starog dvora u Nemanjinu 11.

Oni se posle Irene Vujović i uz Zorana Radojičića pominju kao najozbiljni kandidati za mesto prvog čoveka prestonice ili kako kažu, treću najznačaniju funkciju u državi, uzimajući u obzir površinu, broj stanovnika i budžet Beograda.

U izbornoj noći, 4. marta, lider SNS Aleksandar Vučić je rekao da ćemo tu odluku saznati za oko 50 dana. Nakon što su juče i zvanično saopšteni konačni rezultati izbora u Beogradu, počeo je da teče i rok za konstituisanje novih gradskih vlasti.

Foto: Wikipedia/Assembly of the City of Belgrade

Konstitutivna sednica mora da se održi u roku od 60 dana od dana proglašenja konačnih rezultata, a od konstituisanja gradskog parlamenta može proći najviše 30 dana do izbora gradonačelnika.

To znači da predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević mora da sazove konstitutivnu sednicu u naredne dve nedelje, do 2. aprila, a rok za njeno održavanje je 17. maj.

Krajnji rok za izbor novog gradonačelnika, u tom slučaju, biće 16. jun.

PREDLOG REŠENJA ZA KOSOVO I METOHIJU

Međutim, pre rekonstrukcije Vlade i izbora gradonačelnika, treba da dođe do finalizacije sada već šestomečenog unutrašnjeg djaloga o Kosovu i Metohiji. Naime, Vučič je ostao pri stavu da će u aprilu izaći sa predlogom rešenja za KiM. Ipak, ostavio je mogućnost da zbog specifičnosti spoljnopolitičke situacije nešto ubrza ili uspori.

- To ću svakako uraditi i naravno preuzeti odgovornost na sebe - rekao je u subotu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kazao je da će svoje mišljenje o rešenju problema Kosova i Metohije i šta ono podrazumeva pod kompromisnim rešenjem izneti u uverenju da odluke treba da donosimo više racionalno, nego emotivno i da vodimo računa više o budućnosti, nego prošlosti, a građani će, u svakom slučaju, da odlučuju o svemu.

- Moje je da narodu kažem šta mislim o svemu što se dešava. Nikoga ne lažem, kažem najmoćnijima sve što mislim i zato jesam i lično poštovan kao predsednik Srbije svuda u svetu, jer znaju da uvek zastupam interese Srbije - izjavio je Vučić i napomenuo:

- Nema problema, bio sam ili sa svima vama ja ću da guram po svaku cenu, a na narodu je da prihvati ili ne.

Odgovarajući na pitanja da li će biti referenduma po tom pitanju, Vučić je rekao da bilo kakva promena Ustava to iziskuje i da će naravno narod da odlučuje o svemu.

U tom smislu, gleda se i na njegovo aktuelno putovanje u SAD. Odlaskom u Njujork, Vučić je nastavio diplomatsku ofanzivu koja već uveliko traje.

Predsednik pokušava da na različitim nivoima obrazloži situaciju oko Kosova i položaja Srbije, ali sa svima razgovara i generalno o stanja u regionu. Već se sreo sa ljudima iz američke administracije od kojih je tražio pomoć u rešavanju kosovskog pitanja. Sutra će razgovarati i sa generalnim sekretarom UN. U petak nastavlja i direktni dijalog sa Hašimom Tačijem.

Foto: Twitter/@FedericaMog

Ovako ubrzani ritam ne čudi. Naime, za maj je predviđen samit EU i zemalja Zapadnog Balkana u Sofiji. To je početna etapa u pristupanju Srbije Unije, koje je previđeno Strategijom za proširenje na Zapadni Balkan.

Ta Strategija je proizašla iz stava zvaničnika EU da ne žele da uvezu novi konflikt, odnosno da Srbija mora jasno da zna svoje granice.

Daljinac

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragana

    20. mart 2018 | 20:18

    Ako priznaju Kosovo bez referenduma,biće 5.OKTOBAR II deo

  • Lazar Mड़ञणम

    20. mart 2018 | 20:29

    Svaki vid izdvajanja Kosova bez izjasnjavanja naroda referendumom bice veliki problem tako da ce 5-i oktobar biti sitnica u odnosu na to a i treba jer sta ima gore nego se odreci dela svoje teritorije i kolevke pravoslavlja. Po tom pitanju nema sta da se pregovara i planira Ustav Srbije je jasan kao i sve sto je potpisano u Kumanovskom sporazumu gde se nase snage bezbednosti moraju vratiti na Kosovo.

  • Mile

    20. mart 2018 | 19:00

    Па ја не видим искрено никакву "врућину" овде. Али ајде редом. Реконструкција Владе: биће као и увек тресла се гора, родио се миш. Козметичке промене по систему сјаши/узјаши. Значи ништа. Избор градоначелника: Тек ту неће бити нешто посебно. Биће коктел старих и неких нових лица са миксом подела функција т.ј. звања и именовања. Шаховским речником мала или велика рокада истих фигура. Можда евентуално нека жртва пешака за топа. Боза. А што се треће и потенцијално стварно највруће теме тиче, тешко да може било шта без референдума. Ако покушају да га "заобиђу" или не дај Боже "наштелују", е онда ће стварно да буде паклена врућина. Мислим да им је то јасно, јер нису баш толико не информисани и да немају податке шта народ мисли о томе. Барем већина народа.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA