≫ 

General je osuđen i za ono za šta nije optužen: Advokat Ratka Mladića otkriva sve promašaje u presudi

- Toga nema ni u jednom sudu na svetu. On tada uopšte nije bio u BiH, već u Hrvatskoj i ne može da ima ikakve veze sa zločinima u Bosni u tom periodu - navodi advokat Branko Lukić

  • 13

General Ratko Mladić osuđen je u Haškom tribunalu i za ono za šta uopšte nije optužen. Kako je rekao Branko Lukić, advokat Ratka Mladića, sudsko veće ga je proglasilo krivim i za događaje od pre 12. maja, kada je preuzeo komandu u BiH, a koje tužilaštvo u njegovoj optužnici uopšte nije tretiralo, pišu Novosti.

Mladić ne može na privremenu slobodu da se leči! Haški tribunal: "Postoji strah od bekstva"

Tako je Mladić u Hagu postao kriv i za hapšenja i proterivanja muslimana u Prijedoru, Ključu, Sanskom Mostu tokom aprila 1992. godine, kada su Srbi preuzeli vlast.

Branko Lukić, Foto: Tanjug/AP

- Toga nema ni u jednom sudu na svetu. On tada uopšte nije bio u BiH, već u Hrvatskoj i ne može da ima ikakve veze sa zločinima u Bosni u tom periodu - navodi Lukić.

ŽALBA

Ovo je primer samo jednog promašaja sudskog veća u Mladićevoj presudi, zbog kojeg je odbrana predala Mehanizmu u Hagu najavu žalbe. Kako su nam rekli, obavestili su sud da će se žaliti na gotovo svaki od 5.353 paragrafa u prvostepenoj presudi.

- Ništa u presudi ne valja. Mnoštvo je netačnosti, suprotnosti, paušalnih zaključaka bez ikakvih dokaza - kaže Lukić.

NEFER SUĐENJE I NEKOREKTAN ODNOS

- Žalićemo se po nekoliko osnova. Gomila je i proceduralnih grešaka na štetu Mladića, zbog kojih presuda pada pred svakim sudom. Sistematski je imao i nefer suđenje tokom celog procesa, a nekorektan odnos je bio i prema svedocima odbrane, a i njegovim braniocima. Nije imao ista prava kao tužilaštvo, davani su mu kraći rokovi. Nisu pravilno ocenili njegovo zdravstveno stanje i kako ono utiče na postupak i njegovo ponašanje u sudnici.

Foto: Tanjug/AP

NEMA DOKAZA

Lukić navodi da će se žaliti i na previsoku kaznu doživotnog zatvora.

- Uopšte nisu cenili njegovu komandnu odgovornost, pa ako je nije imao, kako je onda bio deo udruženog zločinačkog poduhvata. Oni sami kažu da Mladić nikoga nije ubio, niti naredio da bude ubijen i da za to nema nijednog dokaza. Ali je osuđen, jer je, kako kažu, samim učešćem u ratu bio deo UZP (udruženog zločinačkog poduhvata).

Odbrana je najavila i da će se žaliti na UZP u celosti, ali i po tačkama optužnice za Sarajevo, Srebrenicu i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce.

Foto: Tanjug/AP

NE ZNAJU SE IMENA ŽRTAVA

Haško tužilaštvo je u najavi žalbe navelo da će se žaliti na oslobađajući deo presude, kojom je general Mladić proglašen nevinim za genocid u pet opština u BiH. Oni će tražiti da se osudi i zbog takvog zločina u Foči, Kotor Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici.

Advokat Lukić kaže da su svuda u Mladićevoj presudi brojni primeri gde se samo navodi da je ubijeno 20 ili 30 ljudi, bez ijednog imena. Tako da se ne zna ni ko su žrtve za čiju smrt je general osuđen.

VIDEO: Ko je Ratko Mladić?

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    24. mart 2018 | 12:27

    To nije sud pravde,to je sud svetskih interesa!🎓

  • IQ

    24. mart 2018 | 19:16

    Dzaba nam sada kad smo hteli "demokratiju" i sve ljude koji su se borili za nasu zemlju isporucili hagu, taj sud jeste bio samo za nas i tjt. Mandina recenica iz filma "Lepa sela lepo gore" "Nije Sloba kriv, MI smo g...." treba da nam zvoni u glavi za navek.

  • David

    24. mart 2018 | 19:01

    Srbima nije prvi put da ih kadija tuži,kadija im sudi.Da, general Mladić nije nikog ubio niti je naredio da nekog ubiju.Jeste naredio da se srpski narod brani odsudnom odbranom.NATO nije izvršio postavljene ciljeve.Mladić je za života ušao u legendu srpskog naroda..Hvala ti generale.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA