ULUS menja statut da bi Dragica Nikolić postala POČASNA ČLANICA?

Skupština ULUS-a zakazana je za 14. april

  • 28

Da bi dobila titulu počasne članice Udruženja likovnih umetnika Srbije, neophodno je da za imenovanje Dragice Nikolić glasa Skupština ULUS-a koju čine svi članovi ili promena Statuta.

Evo zašto je Dragica Nikolić STVARNO bila na VMA

Izgleda da je druga opcija bliža predsedniku Upravnog odbora ULUS-a, slikaru Miroslavu Lazoviću, koji je oslikavao Crkvu u Bajčetini čiji je ktitor bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

U kratkom razgovoru za Insajder, profesor Lazović je poručio da je Dragicu Nikolić predložio Upravni odbor zbog njenog doprinosa i pomoći ovom udruženju, a na potpitanje da li je održana sednica Skupštine na kojoj bi bilo potvrđeno njeno imenovanje nije želeo da odgovara.

Na sajtu ULUS-a pre nekoliko dana objavljen je poziv Upravnog odbora na sednicu Skupštine kako bi, između ostalog, bile usvojene izmene Statuta. Kako se navodi, izmenama Statuta bio bi promenjen i način prijema počasnih članova Udruženja i o njima bi se izjašnjavao samo Upravni odbor umesto Skupštine ULUS-a.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

U još aktuelnom Statutu navodi se da počasni član ULUS-a može postati svaki građanin Republike Srbije i strani državljanin, koji svojim angažovanjem značajno doprinosi ugledu i funkcionisanju ULUS-a, a da odluku o prijemu počasnih članova donosi Skupština ULUS-a, na predlog Upravnog odbora ULUS-a.

Novi statut je predložio upravo Upravni odbor ovog Udruženja na čelu sa Lazovićem kome je Tomislav Nikolić kao predsednik otvorio samostalnu izložbu 2015.

Kako se navodi, član 12. Statuta menja se i glasi: "Odluku o prijemu počasnih članova ULUS-a donosi... Upravni odbor ULUS-a. Počasnom članu se dodeljuje Povelja i Plaketa 'Cvijeta Zuzorić'".

Ukoliko bude doneta odluka o promeni Statuta o prijemu Dragice Nikolić, ali i ostalih počasnih članova u ovo udruženje, glasaće sedam članova umesto Skupštine ULUS-a koju čine svi članovi ovog Udruženja.

Skupština ULUS-a zakazana je za 14. april kada će, između ostalog, javnost dobiti odgovor na pitanje da li će supruga bivšeg predsednika i zvanično postati počasna članica.

ULUS je formiran 1919, a njegovi članovi su bili i Uroš Predić, Đoka Jovanović, Simeon Roksandić, Milan A. Milovanović, Branka Popović, Paško Vučetić, Ljubomir Ivanović, Beta R. Vukanović, Ana V. Marinković, Stevan Milosavljević, Kosta Miličević...

Inače, članstvo u ULUS-u ne podrazumeva naročite privilegije, osim prava učešća na konkursima u oficijelnim galerijama. Počasnim članovima ništa nije zagarantovano.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA