≫ 

Tenkovi i haubice u pokretu, višecevni bacači dejstvuju, helikopteri i avioni u naletu: Skoro 1.000 vojnika vežba na Pasuljanskim livadama, Vučić prisustvuje (FOTO) (VIDEO)

Taktična vežba sa bojnim gađanjem ''Sadejstvo 2018" izvodi se u okviru godišnjeg plana realizacije vežbi u Vojsci Srbije za 2018.godinu

  • 46

Taktička vežba sa bojnim gađanjem ''Sadejstvo 2018'' počela je danas na poligonu Pasuljanske livade, u izvođenju Četvrte brigade Kopnene vojske, vazduhoplovne brigade i Specijalne brigade, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra odbrane Aleksandar Vulina i načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića, stranih izaslanika i vojnih veterana.

Vučić: Moje reči nisu šala, nikada više neću dozvoliti da se Srbima ponove "Oluja" i "Bljesak"

U izvođenju vežbe učestvuje ukupno 923 pripadnika vojske, a upotrebiće se različite vrste naoružanja i pokretnih sredstava.

Prisutni su mogli da vide protivpobunjeničku akciju po zamišljenom scenariju.

Foto: Tanjug/DImitrije Goll

U sprovedenoj akciji predstavljena je situacija u kojoj grupa pobunjenika pokušava da otcepi deo državne teritorije. 

U tom pokušaju njima se suprotstavljaju državne vojne snage, a tom prilikom upotrebljavaju se i različite vrste vojnog naoružanja, dok su se ovog puta na poligonu za vežbanje čuli pucnji, bacane su bombe, puštani dimni signali upozorenja.

Foto: Tanjug/DImitrije Goll

Između ostalog u vežbi su učestvovali tenkovi, borbena vozila pešadije M-80A, samohodne haubice, tenk za izvlačenje i, tenk nosač mosta, višecevni bacači raketa, minobacači, jurišni avioni ''Orao'', kao i helikopteri HN-42M ''Gama'' i helikopter Mi-8, Hameri, bespilotna letelica "Orbiter"....

Vrhunac akcije bio je upad u štab pobunjenika koji su izvele protivterorističke jedinice.

Foto: Tanjug/DImitrije Goll

Nakon upada naseljeno mesto je ''očišćeno" od pobunjenika, a evakuacija povređenih izvršena je pomoću dva sanitetska vozila S2.

Teže povređeni učesnici akcije preveženi su helikopterom, a lakše povređeni do sanitetskog mesta.

Foto: Tanjug/DImitrije Goll

Na kraju akcije, stanovništvo se evakuiše iz naseljenog mesta, a jedinice Crvenog krsta donose neophodne namirnice i vodu.

Taktična vežba sa bojnim gađanjem ''Sadejstvo 2018" izvodi se u okviru godišnjeg plana realizacije vežbi u Vojsci Srbije za 2018.godinu.

Foto. Tanjug/Dimitrije Goll

Cilj vežbe, čija je tema izvođenje pobunjeničke operacije, je da se kroz izvođenje taktičnih vežbi sa bojnim gađanjem unapredi taktična i vatrena osposobljenost posada, posluga i odeljenja i da se kroz kolektivnu obuku proveri osposobljenost jedinica za izvršenje namenskih zadataka.

Foto: Tanjug/DImitrije Goll

Vežba se realizuje kroz posedanje linija blokade, zatim blokadu naseljenog mesta, izvođenje napada, poziv na predaju i neutralisanje pobunjenika u naseljenom mestu.

General Diković je pre početka vežbe zahvalio predsedniku Vučiću na prisustvu i istakao da njegov dolazak na vežbu pokazuje brižan odnos prema Vojsci Srbije.

Foto: Tanjug/DImitrije Goll

Diković je dodao da je prikazana vežba uvod u složenije vežbe čije se izvođenje planira u sadejstvu sa ostalim snagama bezbednosti Srbije.

VIDEO: Ovako je izgledao početak vojne vežbe "Sadejstvo 2018"

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uglješa

    29. mart 2018 | 13:57

    Vojska treba da uvek ima visoku borbenu gotovost. Trebaju češće da vežbaju i u drugim delovima Srbije.

  • cs

    29. mart 2018 | 14:33

    Srbija je jaka i stabilna drzava

  • Kruna

    29. mart 2018 | 13:43

    Zbog svakodnevnih desavanja trebamo sto vise ulagati u modernizaciji vojske!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA