≫ 

Atina dobija kosovsku trgovačku kancelariju: Da li to znači da će Grci priznati nezavisno Kosovo? (FOTO)

- Kada se otvori, a biće otvorena u nekom trenutku, ta kancelarija neće biti diplomatsko predstavništvo Kosova - poručio je ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas

  • 14

Ministar spoljnih poslova Grčke, Nikos Kocijas, poručio je danas u Beogradu da njegova zemlja neće promeniti stav o nepriznavanju kosovske nezavisnosti i dodao da trgovačka kancelarija, koja će biti otvorena u Atini, neće biti diplomatsko predstavništvo Prištine.

Istraga o ubistvu Olivera Ivanovića i dalje tapka u mestu: Još uvek nema osumnjičenih

On je rekao da je još 2011. i 2014, u vreme tadašnje vlade Neodemokratije i PASOK, postojao dogovor da se otvori trgovinska kancelarija Kosova u grčkom glavnom gradu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzić

- Kada se otvori, a biće otvorena u nekom trenutku, ta kancelarija neće biti diplomatsko predstavništvo Kosova. Konzulat je diplomatsko predstavništvo, a tako nešto nije ni dgovoreno ni predviđeno - rekao je Kocijas na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzić

Istakao je da Grčka nije priznala kosovsku nezavisnot, niti će to da učini.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzić

I srpski šef diplomatije Dačić je potvrdio da se o otvaranju trgovinske kancelarje Kosova u Atini razgovaralo pre nekoliko godina, kada je i pokrenuta inicijativa.

Nema, međutm, dogovora da to ima bilo kakve veze sa promenom stava Grčke u odnosu na kosovsku nezavisnost, kazao je Dačić.

On je povodom stava Grčke da li ZSO treba da se formira prema Briselskom sporazumu ili u skladu sa kosovskim zakonima, dodao da sporazumi treba da se ostvaruju u celosti.

- Sporazumi treba da se ostvaruju, ali ne jednostrano, već u celosti i to svi treba da imaju na umu - odgovorio je kratko Kocijas novinarima posle sastanka sa srpskim ministrom Ivicom Dačićem.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzić

Dačić dodao je da ne treba od naših prijatelja iz Grčke očekivati da znaju sve detalje, ali da oni imaju razumevanja, jer ih mi informišemo o svemu.

Dodao je i da je Kocijasova ideja bila da se napravi i trilaterala Srbije, Grčke i Španije.

Portarolka EK Maja Kocijančić je juče izjavila da ZSO treba da bude formirana u skladu sa kosovskim zakonima, na šta je predsednik Srbije rekao da želi da vidi gde to u Briselskom sporazumu piše.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da ZSO može biti formirana samo u skladu sa Briselskim sporazumom, njegovim principima i impementacionim planom.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Thomas

    11. april 2018 | 16:36

    Mi Grci znamo tacno gde se nalazi Srbija i volimo narod iz Srbije kao braca. Jesmo braca. Svakog moze da prica samo za sebe a ne za drugima.Poklonim te jedno pesma, mozda da znas, sto su upisali vojnici iz Srbije kad su dosli na Krf na vreme Prvog svetskog rata. Tamo daleko!!!! Zivela Srbija!

  • RUSKI

    11. april 2018 | 13:06

    EEEEE MOJI DRAGI SRBI NEZNATE VI STA JE GRK . ZIVIM Ų SRBIJU 31-32 GODINE DA MI JE BILO TOLIKO LOSE ODAVNO BI OTISAO ,SAMO NE MOGU DA VAS SHVATIM DA AKO NEKO JEDNOM VAM KOBAJAGI UCINU NEKU NAZOVI USLUGU VI GA SLAVITE VISE NEGO SV. SAVA A NEZNATE SA KIM IMATE POSLA ,VAMA SU VAM BLIZI GRCI KOJI 99% NEZNAJU GDE JE SRBIJA NEGO NARODI SA KOJIMA SMO ZIVELI DO JUCE KAO BRACA . DRAGI MOJI SRBI BOLJE BI BILO DA BOLJE OBRATITE VISE PAZNJE PREMA DOJUCERASNIH SUZIVOTNIKA LJUDIMA KOJI SMO ZIVELI KAO BRACA VISE OD POLA VEKA NEGO PREMA NEKOGA KOJI SU FALA BOGU DALJI SUSEDI .PONOSAN SAM ,JA SAM MAKEDONAC Į ISKRENO VAM KAZEM DA 99% GRADJANI MAKEDONIJE SU OPET SA MISLIMA ,SRCEM Į DUSOM BRACA SA SRBIMA ALI KO Į KAKO NAS SHVATI .IMA MNOGO DA SE KAZE ALI NEKA BUDU ODGOVORI SAMO SA PITANJIMA

  • Don

    11. april 2018 | 19:00

    Zasto je ceo svet protiv nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA