Čanak traži hitnu sednicu: Šešelju treba oduzeti mandat jer je osuđen

Pozivajući se na Zakon o izboru Narodnih poslanika, Čanak navodi da se kao jedan od razloga za prestanak mandata pre isteka vremena na koje je poslanik izabran

  • 17
Nova Skupština Srbije, Vojislav Šešelj, Nenad Čanak Foto: Marko Todorović

Predsednik LSV Nenad Čanak zatražio je hitnu sednicu Odbora za administrativno-budžetska i mandatsko imunitetska pitanja kako bi predložio Skupštini Srbije da konstatuje predstanak mandata poslaniku SRS Vojislavu Šešelju, saopštio je LSV.

Odlazi ili ostaje u Skupštini? Po sili zakona Šešelj gubi poslanički mandat: On uz psovke poziva na dvoboj

Ta stranka navodi da je loše po ugled parlamenta da u poslaničkoj klupi sedi čovek osuđen za ratne zločine, odnosno progon i podsticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima 1992. godine.

Pozivajući se na Zakon o izboru Narodnih poslanika, Čanak navodi da se kao jedan od razloga za prestanak mandata pre isteka vremena na koje je poslanik izabran, navodi pravosnažna sudska odluka kojom je poslanik osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci.

- Budući da je Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, kao pravni naslednik Haškog tribunala, osudilo Vojislava Šešelja na kaznu zatvora od 10 godina, smatramo da je taj slučaj nastupio i da mandat treba prepustiti sledećem poslaniku na listi Srpske radikalne stranke - kaže se u saopštenju.

Poslanik SRS Nemanja Šarović izjavio je ranije da nema osnova da se Šešelju oduzme poslanički mandat, nakon presude u Hagu.

Šarović je novinarima u parlamentu rekao da je Šešelj slobodan čovek, i da se on za poslanika kandidaovao i izabran je, nakon što se vratio iz Haga.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perakaže

    14. april 2018 | 18:21

    Ko god odsluži svoju kaznu,smatra se NEKAŽNJENIM, a ko god hoće da odvoji Vojvodinu od Srbije JE IZDAJNIK i ako neko treba da se izbaci iz parlamenta, to je Čanak.

  • Ečeverija,brat od strica MOMOV!

    14. april 2018 | 17:04

    Evo ga ovaj autonomaš,odma dobijo m

  • Zgb

    14. april 2018 | 16:42

    Bilo bi logicno ako Srbija zeli biti u miru sa susjedima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA