DŽUŽEVIĆ O AĆIF-EFENDIJI: Neće nam Vučić i Dačić pisati istoriju, nastavićemo sa postavljanjem spomen tabli!

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog saveta kaže da reakcije koje je izazvalo postavljanje spomen-ploče Aćif-efendiji pokazuje da se Bošnjacima osporava njihovo pravo na identitet, istoriju i kulturu

  • 4

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu Esad Džudžević izjavio je da reakcija na postavljanje spomen table Aćifu Hadžiahmetoviću, koju je nazvao "histerijom", pokazuje da se Bošnjacima još osporava pravo na njihov identitet, istoriju i kulturu.

- Mi smo očekivali reakciju, ali ne ovakvu histeriju. Ona pokazuje da je bila ispravna procena iz Bošnjačke rezolucije od 1. marta ove godine da se u ovoj državi Bošnjacima još osporava pravo na njihov identitet, istoriju i kulturu - rekao je Džudžević.

On je istakao da bi donošenjem odluke o skidanju spomen-table Aćifu Hadžiahmetoviću država na sebe preuzela odgovornost za sve što bi moglo da se dogodi posle toga. Džudžević je dodao da će BNV i u tom slučaju nastaviti sa postavljanjem dvadesetak spomen-tabli na kućama i objektima u kojima su živele ličnosti koje, kako je rekao "predstavljaju hiljadugodišnju istoriju Bošnjaka".

- Tu istoriju u 21. veku neće pisati ni Aleksandar Vučić, ni Ivica Dačić, niti bilo ko iz SANU. Svoju istoriju će pisati Bošnjaci i oni će uspostaviti onaj sistem vrednosti za koji smatraju da je za njih relevantan i važan - poručio je Džudžević.

On je istakao da je BNV u tom kontekstu pokrenulo sudski postupak za rehabilitaciju Aćifa Hadžiahmetovića, kako bi se presudom utvrdila istina o nekim, kako je rekao, kontroverznim periodima njegovog života.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zurkolomac

    9. avgust 2012 | 19:49

    Poturice mozete ici u tursku ili u ono sta vam je ostalo od bosne i tamo siriti vas lojavi islamizam. Jel jasno?

  • Marko

    9. avgust 2012 | 23:00

    a jel tako, e serem vam se na svaku plocu! Ovo je srbija BRE!

  • vladimir todorovic

    9. avgust 2012 | 18:55

    Esade,kada budes ziveo u S.Arabiji ili nekoj drugoj zemlji onda mozes da radis to sto radis......ali dok si u Srbiji,Raskoj bice po nasim pravilima.Ili ces da slusas i postujes ustav,drzavu i zakon ili ces se lepo spakovati i otici.A ako nastavite sa takvim ponasanjem,Bogami ne pise Vam se dobro.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA