≫ 

Brnabićeva sa šefom delegacije EU u Srbiji: Poslovna klima i ekonomija napredovale, neophodno nastaviti sa reformama (FOTO)

Posle sastanka, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji je rekao da podstiče Vladu Srbije da nastavi sa reformama, te da su u tom smislu ova i naredna godina krucijalne

  • 0

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici, predao je danas premijerki Srbije Ani Brnabić Ižveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pristupanja EU.

Vrata EU za Srbiju su otvorena, a Srbija je odlučna da uđe na ta vrata

Fabrici je izveštaj predao na početku sastanka koji se održaao u Vladi Srbije, kojem je prisustvovala i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Posle sastanka, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji je rekao da podstiče Vladu Srbije da nastavi sa reformama, te da su u tom smislu ova i naredna godina krucijalne.

- Vlada Srbija mora da stavi reforme kao prioritet - rekao je Fabrici.

Foto: Vlada Srbija

Ovaj izveštaj je veoma detaljan i pokriva period od kraja 2016. do početka 2018. godine. 

- Određen napredak je napravljen u unapređenju provosuđa kao i u oblasti organizovanog kriminala. Kada je reč o slobodi istraživanja, tu nema velikog napretka - istakao je Fabrici i dodao da Srbija mora da ulaži napore da se postojeći sporazumi između Beograda i Prištine poštuju i nastave sa realizacijom.

Fabrici je dodao da ima poboljšanja u poslovnoj klimi i rekao da je Srbija postigla važne korake u ekomonskom domenu.

Premijerka Ana Brnabić ponovila je da je izveštaj jako detaljan i istakla da je dobar i pozitivan za našu zemlju.

Foto: Vlada Srbija

- Izveštaj oslikava sliku Srbije onakvu kakva ona zaista jeste i svim onim što bi mi trebalo da uradimo u budućnosti. Ne samo zbog pridruživanju EU već kako bismo imali jaku i razvijeniju državu - rekla je Brnabić.

Što se tiče ekonomije, premijerka je rekla da je to oblast gde Srbija ostvaruje najveći uspeh.  

- Imamo povoljniju poslovnu klimu za investicije. Prepoznato je da postoje još neke reforme koje Srbija mora da nastavi - dodala je premijerka.

Foto: Vlada Srbija

Kako se navodi u izveštaju, postoji napredak u tržištu rada, kao i u polju poljoprivrede.

- Što se tiče vladavine prava, u izveštaju se ističe napredak, ali da moramo i dalje da radimo na tome - istakla je Brnabić.

Predlog ustavnih amandmana je završen, usvojena je i tužilačka strategija, koje se ne nalaze u izveštaju.

Foto: Vlada Srbija

Premijerka je napomenula da je jako važno što je prepoznat napredak u borbi protiv korupcije.

- Ponosni smo što Srbija nastavlja da bude pozitivan primer u vezi sa problemom koji se tiče migrantske krize u svetu - rekla je Brnabić.

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Mljević

U izveštaju je prepoznata i konstruktivna uloga Srbije po pitanju situacije u regionu.

Fabrici je izveštaj predao na početku sastanka koji se održava u Vladi Srbije, kojem prisustvuje i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Mljević

Nakon sastanka, Brnabić i Fabrici su se obratili medijima.

- Nadamo se da će Srbija iskoristiti ovu jedinstvenu priliku koju Strategija za Zapadni Balkan pruža - kazao je Fabrici i dodao da podstiče premijerku i celu vladu da ostanu posvećeni i ambiciozni kako bi unapredili reformsku agendu.

Dodao je da je Srbija imala pozitivnu ulogu u regionalnoj saradnji, posebno u dijalogu sa Prištinom, a konstatovana je i pozitivna uloga unutrašnjeg dijaloga koji je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Mljević

- Srbija mora da uloži napore da se postojeći sporazumi sprovode kako bi došlo do pune normalizacije odnosa sa Prištinom, koji će se pretočiti u pravno-obavezujući sporazum - kazao je Fabrici.

Dodao je da rast BDP pozitivan događa, kao i porast izvoza, te stranih investicija, a zabeleženo je i poboljšanje u poslovnoj klimi.

- Izveštaj podstiče dalje napore u reformi poreske uprave, javne uprave, državnih preduzeća i unapređenje u oblasti davanju državne pomoći i na suzbijanju sive ekonomije - kazao je Fabrici i naglasio da je Srbija postigla važne rezultate u ekonomskom domenu.

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Mljević

- EU je trgovinski partner broj jedan Srbije i prvi donator. Srbija i EU su svakim danom sve bliži, te ja podstičem i ohrabrujem Srbiju da sprovede svoj put ka EU, ne zato što je to nešto što zahteva EU, nego zato što je to u interesu same zemlje i njenih građana -zaključio je Fabrici.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA