≫ 

Vučić se oglasio o Šešelju, ali je imao poruku i za Zagreb

- Postavlja se pitanje zašto smo to sebi dozvolili, ali ja na to nemam odgovor - rekao je predsednik Srbije

  • 94

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Dnevniku RTS-a da će sutra tema razgovora sa šeficom Delegacije EU Federikom Mogerini biti Izveštaj EK o napretku Srbije ka EU.

Ova i sledeća godina krucijalne za pristupanje EU: Zna se šta je ključni uslov za Srbiju

- Ne volim da komentarišem nešto što drugi daju kao svoju ocenu. Dobra vest je ocena o napretku za Srbiju, nastavićemo po tom pitanju da radimo i napredujemo. Mi suštinski razgovaramo o odnosu Beograda i Prištine. Sutra ćemo posebno razgovarati o poglavlju 35, o ZSO i rokovima koje nisu poštovali posle 5 godina - rekao je Vučić i dodao da nije problem i da će Srbija sačekati i ta 3,5 meseca.

Foto: RTS

- Ja vam kažem da ga nećete videti. Albanci ne žele da urade to, a kada mi razgovaramo sa Albancima, mi ne razgovaramo sa njima, već sa mentorima. Mi smo mali, neki smatraju "mnogo ste manji, mnogo ste slabiji", ali se ponosito borimo za interese svoga naroda - rekao je Vučić.

Osvrćući se na činjenicu da je sutra godišnjica od potpisivanja Briselskog sporazuma, pre pet godina, a da je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini pozvala na hitan sastanak sa ciljem postizanja pravno-obavezujućeg sporazuma, Vučić kaže da se pusti primena ranije postignutih sporazuma.

- Samo jedna stvar nije ostvarena - ZSO, to je prvih 6 tačaka, i tu je tačka 13. koja govori o tome da će se o problemima u telekomunikacijama i energetici razgovarati i diskutovati. Telekomunikacije su rešene, a za energetiku se kaže samo da će se diskutovati. Samo ZSO nije rešena, a uvek obe strane moraju da budu krive - objasnio je on i naglasio da ne prihvata taj licemerni pristup jer Srbija nije ni za šta kriva.

On je pomenuo i izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona da nije za proširenje EU.

- Oni gledaju svoju poziciju u EU, svoju politiku. To tumačim kao unutrašnju stvar Evropske unije, a Francuska je druga zemlja po značaju u EU. I sa njim ću razgovarati uskoro ponovo i očekujem stav podrške ka evropskom putu Srbije - zaključuio je Vučić.

Prema njegovim rečima, od izjava političara mnogo bitnije je koliko ćemo otvoriti novih fabrika, mostova, pruga, puteva... Istakao je da su za Srbiju ključna pitanja iz oblasti ekonomije, a ne komentarisanje svake izjave evropskih političar, te podvukao da je za nas važno da čuvamo mir i stabilnost.

Foto: RTS

Predsednik Srbije je naglasio da Srbija treću godinu za redom ima suficit u budžetu, što nije bio slučaj nikada do sada.

- Nastavićemo da smanjujemo javni dug, koji će biti manji do kraja godine - dodao je Vučić.

Dotakli su se i Šešeljevog incidenta od danas, kada je gazio zastavu Republike Hrvatske.

- Sve je bilo štetno danas za Srbiju. Kao predsednik Republike Srbije osuđujem svaku vrstu nasilja, pretnje i gaženje zastave bilo koje suverene zemlje. To je vrlo loša poruka koju šaljemo kao narod! Postavlja se pitanje zašto smo to sebi dozvolili, ali ja na to nemam odgovor. Naše je da to osudimo i od toga se razlikujemo od Hrvata - naglasio je Vučić podsećajući se svoje poslednje posete Zagrebu kada su okupljeni palili srpsku zastavu i kada su uzvikivali "Vučić četnik".

Predsednik Srbije na kraju je istakao da će biti prisutan 25. aprila u Nišu.

Foto: RTS

- To je najtupaviji protest. Tupaviji od Jankovićevog i Đilasovog. A protestovali su da bih Jankovića postavio na mesto premijera. A ovde nešto prelazi iz državne u državnu svojinu. Hoćete nekom ko ima para i želi najbolje tom aerodromu da kažete nećemo, podržavate proteste, i ako kao građani Niša to ne žele, nema problema, mi ćemo da ulažemo u Moravu, tamo gde ljudi hoće svoju Srbiju. Hoćete da vam iz raznih ambasada pomažu, pa eto vam. Na silu nećemo ništa da radimo. Svi su za poslednjih šest godina mogli da protestuju! Ja te glupave razloge ne mogu da razumem, evo vam, upravljajte kako hoćete, ali ćete morati da polažete račun građanima Niša - zaključio je Vučić.

VIDEO: U Beogradu otvorena Hrvatska privredna komora

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zdravko

    18. april 2018 | 21:36

    Netreba ih ni primati u beograd

  • cuca

    18. april 2018 | 20:47

    Za razliku od Hrvata koji su palili zastavu Srbije kada je vucic bio u Hrvatskoj I Vikali Vucic cetnik I tada se Vucic mogao naljutiti I prekinuti posetu .mi ne podrzavamo ispade I gazenje Hrvatske zastve I nasilje mi osudjujemo Seselja jer je naneo stetu Srbiji.

  • Hana

    18. april 2018 | 20:17

    Srbija nema problem da osudi los cin, za razliku od Hrvatske, koja velica svoja nedela .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA