≫ 

Čanak predao hašku presudu Vojislava Šešelja, cilj da mu se oduzme mandat

Čanak podseća da je zakonom kao jedan od razloga za prestanak mandata poslaniku pre isteka vremena na koje je izabran, navedena i pravosnažna sudska odluka kojom je poslanik osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci

  • 28
Nova Skupština Srbije, Vojislav Šešelj, Nenad Čanak Foto: Marko Todorović

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je da je danas na pisarnici Skupštine Srbije predata presuda Žalbenog veća Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koje je osudilo Vojislava Šešelja na kaznu zatvora od 10 godina.

Šešeljev telohranitelj me napao, a on pretio: Čanak tvrdi da mu je lider radikala napravio sačekušu

Na taj način je, kaže lider LSV, Nenad Čanak, dopunjen njegov zahtev od 13. aprila upućen Odboru za administrativno budžetska i mandatno-imunitetska pitanja za sazivanje hitne sednice kako bi bilo predloženo da Skupština konstatuje prestanak mandata narodnom poslaniku Vojislavu Šešelju.

Čanak podseća da je zakonom kao jedan od razloga za prestanak mandata poslaniku pre isteka vremena na koje je izabran, navedena i pravosnažna sudska odluka kojom je poslanik osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci.

LSV smatra da je upravo takav slučaj nastupio i da Šešelj mandat treba da prepusti sledećem poslaniku na listi Srpske radikalne stranke.

Foto: Profimedia/AFP

Šešelj je, kao što se vidi u presudi, osuđen za ratni zločin, odnosno progon i podsticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima 1992. godine, naveo je Čanak u saopštenju za medije, te dodao da je presudu dobio od kolega u Evropskom parlamentu, a s obzirom da je prethodno, kako kaže, predsednik Odbora Aleksandar Martinović izjavio da ne može da oduzima mandat Šešelju na osnovu pisanja medija, ali i da nema nameru da je sam traži.

Istovetan tekst presude objavljen je i na veb-sajtu Mehanizma za međunarodne krivične sudove Ujedinjenih nacija, navodi Čanak, koji očekuje da Odbor predloži parlamentu da se Vojislavu Šešelju konstatuje prestanak mandata.

VIDEO: Nikad viđene fotografije Vojislava Šešelja

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lucija

    21. april 2018 | 10:14

    Napolje sa prostacima iz Skupstine, nije im tamo mesto

  • Mira

    20. april 2018 | 23:11

    Podrška za Šešelja

  • vuk

    20. april 2018 | 22:59

    bravo vojo..kad kolinda hvali ustase u argentinu nikom nista ploce kad ruse nista..za dom nikom nista..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA