Nemačka protiv podele Kosova! Evo šta predlažu kao konačno rešenje

- Sporazum Beograda i Prištine jedini je način da se reše otvorena pitanja - rekao je nemački ambasador

  • 23

Nemačka podržava teritorijalni integritet Kosova i protiv je bilo kakve podele, rekao je Kristijan Helt, ambasador te zemlje u Prištini, koji smatra da Zajednica srpskih opština treba da bude formirana na principima odluke Ustavnog suda.

Pred nama je odlučujući period, očekujem pritiske: Vučić o rešavanju kosovskog problema

- Za mene su razgovori o promeni granice opasni i ja ih odbacujem - rekao je Helt.

Upitan da li bi mogućnosti podele Kosova mogla biti deo ovog konačnog rešenja on je naveo da Zajednica srpskih opština treba da se zasniva na principima odluke Ustavnog suda.

Printskrin: Youtube/Kosova Press

Nemačka, istakao je, podržava teritorijalni integritet Kosova.

Helt smatra i da će pravno-obavezujući sporazum Beograda i Prištine biti jedini način da se reše otvorena pitanja, ali da sve zavisi od toga šta taj sporazum podrazumeva.

- Da bi Kosovo i Srbija mogli da se pridruže Evropskoj uniji, takav sporazum bi trebalo direktno da reguliše buduće kosovsko-srpske odnose, a ne da stvara nesigurnost koja bi kasnije predstavljala probleme unutar EU - rekao je Helt u intervjuu za "Koha Ditore", navedeno je u press-klipingu Unmika.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miško

    4. maj 2018 | 15:48

    Vučicu, u savez sa Rusijom, jedina opcija.

  • sax

    4. maj 2018 | 12:42

    Slažem se sa svima koji kažu da rešenje Kosova ne sme uključivati rat kao opciju ali ako pristanemo na ucene oko Kosova i priznamo bez podele neminovno sledi ocepljenje Vojvodine,Sandžaka i još nekih delova Srbije.

  • Тодорић

    4. maj 2018 | 12:39

    Немачка нема права после другог светског рата да учествује у сукобима,а то је учинила изазивајући рат у Југославија признањем бивше ндх,савезнице,са нерешеним границама,као самосталну државу. Затив је против забране након другог светског рата,учествовала у сукобу под маском Нато,што је кршење светског решења. Сада,бивша нацистичка Немачка,са бившом нацистичком Хрватском,дрма Србијом,победницом из др.св.рата,отимајући јој територију у корист треће нацистичке државе,Албаније. Па,хајде политичари,где вам је разум да то нигде и ником не саопштити јавно,и слеп види да је Немачка испунила Хитлеров Сан.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA