Stanišić poriče da je komandovao Crvenim beretkama: Zaštićeni svedok tvrdi suprotno

Stanišiću i bivšem zameniku Službe državne bezbednosti Frenkiju Simatoviću sudi se zbog progona, ubistava i deportacije tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini

  • 9

Advokat Jovice Stanišića izjavio je u Mehanizmu za međunarodne krivične sudove u Hagu da je, iako je jedinica Crvenih beretki delovala u istočnoj Bosni u martu 1993. godine, bila pod komandom Ministarstva unutrašnjih poslova, a ne pod komandom Službe državne bezbednosti. U to vreme Stanišić je bio na čelu Službe bezbednosti.

Bivši sprski policajac, čija je jedinica delovala u Bosni i Hercegovini 1993. godine, svedočio je u utorak kao zaštićeni svedok optužbe da su Crvene beretke prognale Bošnjake iz istočne Bosne, delujući u sklopu Službe državne bezbednosti Srbije. Stanišićev advokat kao odgovor na to rekao je da svedok nema dokaza za to.

Žustra rasprava u haškom sudu: Ko je komandovao Arkanu, Škorpionima i kapetanu Draganu?

- Niko ti nije rekao da su oni delovali pod komandom Jovice Stanišića, ili da su radili za Službu državne bezbednosti - rekao je Stanišićev advokat.

Svedok je priznao da mu niko od članova Crvenih beretki nije rekao da mu je komandovao Stanišić, ali da je na osnovu razgovora zaključio da su "angažovani od strane srpske SDB pod vođstvom Frenkija Simatovića".

Frenki Simatović/ Foto: Tanjug/AP

Stanišiću i bivšem zameniku Službe državne bezbednosti Frenkiju Simatoviću sudi se zbog progona, ubistava i deportacije tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Prema tim optužbama, Crvene beretke su bile pod kontrolom srpske Državne bezbednosti.

Obojica su se izjasnili da nisu krivi u decembru 2015. godine, nakon što je žalbeno veće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju odbacilo oslobađajuću presudu u prvom suđenju.

Žalbeno veće je istaklo da je bilo ozbiljnih pravnih i činjeničnih grešaka kada su Stanišić i Simatović na početku oslobođeni ratnih zločina 2013. godine i naložili da se slučaj ponovo pokrene, i tražilo je da svi svedoci ponovo svedoče, kao i da se promene sudije.

Suđenje se nastavlja u četvrtak.

(Telegraf.rs/Balkan Insight)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    9. maj 2018 | 18:09

    Kako ce ovi lazni svedoci Bogu na istinu...???...bez obraza....svedok a zaljucuje....pa lazov jedan nisi na sudu da zakljucujes nego da svjedocis....i niko od lazova nije odgovarao za laganje na sudu...vratice im se duplo...

  • zoro i prijatelji

    9. maj 2018 | 22:05

    Sad niko nije ubio Djindjica ,Stambolica,izvrsio atentat na Draskovica ubio Curoviju i stalu jad i bedu.Sef drzavne bezbodnosti je ispunjavao naredjenja ondasnjeg predsednika. Koga lazete nismo mi Srbi ovce

  • Suza

    9. maj 2018 | 22:22

    Dajte čoveku slobodu! Kakvi lažni svedoci i do kada?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA