≫ 

Žustra rasprava u haškom sudu: Ko je komandovao Arkanu, Škorpionima i kapetanu Draganu?

Advokat odbrane Jovice Stanišića rekao je u četvrtak na suđenju haškog ogranka Mehanizma za međunarodne krivične sudove da se njima nije upravljalo iz DB-a Srbije

  • 2

Odbrana bivšeg šefa Državne bezbednosti Jovice Stanišića negirala je da su paravojne formacije Tigrovi, na čelu sa Arkanom, kao i pripadnici Škorpiona, bili pod komandom Beograda tokom hrvatsko-bosanskog rata, piše Balkaninsight.com.

Stanišić ostaje na privremenoj slobodi još tri meseca (VIDEO)

Advokat odbrane rekao je u četvrtak na suđenju haškog ogranka Mehanizma za međunarodne krivične sudove da se njima nije upravljalo iz DB-a Srbije.

Vojni ekspert Tužilaštva Rejno Tunens uveren je da su srpski bezbednjaci imali upravu i kontrolu nad paravojnim jedinicama Škorpiona i Arkanovih dobrovoljaca u Tigrovima.

Ipak, dokumentacija koju je on analizirao pokazuje da formalne veze nije bilo, niti su oni zvanično bili deo DB-a.

Prema optužnici, Stanišić i Franko Stamatović Frenki terete se za progon, deportacije i ubistva hrvatskih i bosanskih civila za vreme građanskog rata.

Foto: Tanjug/AP

Stanišićev branilac Vejn Džordaš pitao je Tunensa “da li je Stanišić mogao da naredi Ražnatoviću Arkanu da ide u borbu 1991. godine”.

Veštak je odgovorio da nije video dokument da je Stanišić direktno naređivao Arkanu, ali da ratni dnevnik Ratka Mladića dokazuje da je Ražnatovićeva jedinica bila na ratištu neposredno pošto je Stanišić obećao da će je tamo poslati.

Kao potvrdu za zaključak da su Arkanove snage uživale “podršku SDB-a Srbije”, Tunens je naveo činjenicu da se ta formacija nesmetano vraćala u Srbiju nakon što je na ratištima u Hrvatskoj i BiH učestvovala u operacijama zauzimanja teritorija koje su smatrane srpskim, što je, po njemu, bio i cilj Službe.

Tunens je citirao izveštaj obaveštajaca JNA iz oktobra 1991., da “Arkan odlazio u akciju nakon što JNA očisti sela i počini zločine”, pri čemu “uživa podršku SDB-a Srbije”, čiju legitimaciju “navodno poseduje”.

Foto: Profimedia/AFP

Stanišićeva Odbrana osporavala je i da je vrh SDB-a Srbije kontrolisao Dragana Vasiljkovića zvanog Kapetan Dragan, koji je u Kninskoj krajini 1991. obučavao i predvodio specijalnu srpsku jedinicu.

Tunens je ostao pri iskazu da je Kapetan Dragan bio tesno povezan sa Službom, koja ga je, po dokumentima koje je proučio, i dovela u zemlju iz inostranstva.

Veštak je, međutim, naznačio da nije pronašao dokaze o direktnoj vezi između Kapetana Dragana i Stanišića.

Branilac Džordaš predočio je dokumente SDB-a Srbije po kojima je Služba još 1990. sprovodila tajni nadzor Kapetana Dragana, smatrajući ga potencijalno opasnim po ustavni poredak Srbije.

Tunens je uzvratio pozivajući se na izveštaj Simatovića iz aprila 1991. o razgovoru s Kapetanom Draganom o njegovom angažovanju u skladu sa planovima koji su mu predstavljeni.

Foto-montaža: Profimedia/AFP, Google Street View

- Taj dokument sugeriše da SDB Srbije nije Kapetana Dragana videla kao pretnju - rekao je Tunens.

Županijski sud u Splitu je u septembru prošle godine osudio Kapetana Dragana za ratne zločine u Hrvatskoj i izrekao mu kaznu zatvora od 15 godina.

U decembru 2015, nakon što je Apelaciono veće Haškog tribunala odbacilo njihovu prvostepenu oslobađajuću presudu, njih dvojica su se izjasnili da nisu krivi za zločine za koje su optuženi.

Veće je ocenilo da je došlo do pogrešne primene zakona i tumačenja kada su 2013. Stanišić i Simatović prvostepenom presudom oslobođeni, te je naložilo da proces bude ponovljen, a svedoci ponovo saslušani pred novim sudijama.

Unakrsno ispitivanje Tunensa, Stanišićev branilac nastaviće u utorak, preneo je Balkaninsight.com.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viki

    9. mart 2018 | 14:24

    Ljudi u Srbiji jos uvek na kasikicu saznaju o prljavim stvarima koje su radene u nase ime.

  • Stefan

    10. mart 2018 | 14:48

    Svedok sve tvrdi,ali ni za sta nema "formalne" dokaze.Njegovo svedocenje su ustvari nedokazive trvdnje,licna misljenja i obiluje predrasudama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA