• 0
 ≫ 

Šta je Merkelin "jastreb" poručio Jadranki Joksimović (FOTO)

 ≫ 

Predsednik Odbora nemačkog Bundestaga za odnose sa EU došao je u dvodnevnu posetu Beogradu

  • 0

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa predsednikom Odbora nemačkog Bundestaga za odnose sa EU Ginterom Krihbaumom o evrointegracijama Srbije, saradnji sa Nemačkom u nastavku pristupanja, reformama koje se u procesu evrointegracija sprovode, prilikama u regionu, bilateralnim odnosima i drugim temama, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Pregrupisavanje pred finalnu borbu za Kosovo: Vučić u Kremlju, Kvinta u Vašingtonu

Jadranka Joksimović zahvalila je Nemačkoj, kao značajnom strateškom partneru na sveukupnoj pomoći i podršci koju nam pruža u procesu pristupanja EU. Naime, ta država je u poslednjih deceniju ipo, za brojne razvojne i projekte reformi izdvojila 1.6 milijardi evra bespovratnih sredstava. Takođe, nemačke kompanije značajno su investirale na tržište Srbije i taj trend se nastavlja.

Krihbaum i Joksimović -Foto: Tanjug/Rade Prelic

Ministarka evropskih integracija veruje da će Samit u Sofiji potvrditi evropsku perspektivu regiona, prevashodno kroz politku intenzivnije komunikacije i povezivanja kako međusobno, tako i sa EU.

Jadranka Joksimović informisala je Krihbauma da je Srbija pripremila 5 pregovaračkih pozicija: 33 – finansijske i budžetske odredbe, 9 – finansijske usluge, 13 – ribarstvo, 18 – statistika i 17 – ekonomska i monetarna unija. Prenela mu je očekivanja da ćemo tokom bugarskog predsedavanja Savetom EU otvoriti set poglavlja.

Krihbaum i Joksimović - Foto: Tanjug/Rade Prelic

Strategija proširenja EU za Srbiju jeste jasna poruka da se na našu državu kao kandidata za EU, ozbiljno računa, ali i snažno ohrabrenje za dalje reforme, ocenila je Jadranka Joksimović.

Ona i Krihbaum akcentovali su, u tom smislu, poglavlja 23 i 24, koja se tiču pravosuđa, borbe protiv kriminala i korupcije, manjinskih prava, medijskih sloboda.

Krihbaum i Joksimović - Foto: Tanjug/Rade Prelic

Predsednik Odbora nemačkog Bundestaga za odnose sa EU Ginter Krihbaum ocenio je da je Srbija potvrdila da je pouzdan i ozbiljan partner na koga EU može da se osloni i u budućnosti.

Krihbaum, ili Merkelin "jastreb", nije prvi put u Beogradu

Joksimović i Krihbaum ukazali su da su odnosi dve države izuzetno dobri i da se razvijaju na obostrano zadovoljstvo. Konstatovali su da su predsednik Aleksandar Vučić i kancelar Angela Merkel uspostavili redovnu i otvorenu komunikaciju, koja je doprinela dodatnom jačanju odnosa dve države.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok