≫ 

Dačić upozorio članice Saveta bezbednosti: Ne rušite stara prijateljstva zbog Kosova, ulazite u pitanja koja su bolna (VIDEO)

- Srbija ne želi da se vraća u prošlost, već da ide ka budućnosti - naglasio je ministar spoljnih poslova Srbije

  • 16

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, podsetio je predstavnike zemalja članica Saveta bezbednosti UN da su mnoge od tih zemalja sa Srbijom uspostavile diplomatske odnose pre više od 100 godina, i pozvao ih da "ne ruše stara prijateljstva zbog novih".

Zapadne zemlje otvorile Pandorinu kutiju: Vučić o kosovskom pitanju i preprekama Srbiji ka Evropskoj uniji

U obraćanju na sednici Saveta bezbednosti UN Dačić je primetio da se predstavnik Britanije ponosi obeležavanjem 10 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kosovom.

- Ali je nama isto tako drago što smo obeležili 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Britanije - istakao je šef srpske diplomatije.

On je, takođe, podsetio da Srbija iduće godine obeležava i 180 godina diplomatskih odnosa sa Francuskom, kao i da smo ove godine obeležili 180 godina diplomatskih odnosa s Ruskom Federacijom.

- Sa SAD smo uspostavili diplomatske odnose pre 137 godina, sa Holandijom pre 119 godina, sa Švedskom pre 101 godinu, a sa Poljskom, kao predsedavajućom SB UN, pre 99 godina - rekao je on.

Ivica Dačić-Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

Dačić je, kaže, time želeo da podseti predstavnike u SB UN da razgovaraju sa jednom starom državom s kojom imaju stare i dugogodišnje prijateljske odnose.

- Posebno želim da kažem da, kad izađete iz kancelarije državnog sekretara Britanije u Forin ofisu, videćete jedan mural, pravljen posle Prvog svetskog rata, na kojem stoji Britanika koja drži pod svojim skutima Belgiju i Srbiju kao najveće žrtve u tom ratu - rekao je on.

On je poručio predstavnicima u SB UN da treba sve to da imaju u vidu kada govore o našim problemima i odnosima.

- Ulazite u pitanja koja su veoma teška i bolna i pozivam vas da imate više razumevanja za ovakve stvari. Mi želimo da sa svima vama budemo partneri, a tu je i viševekovna tradicija naših odnosa. Podsetite se i tih odnosa, i toga šta je Srbija radila u Prvom svetskom ratu - istakao je Dačić.

On je, međutim, napomenuo da ne želi da se vraća u prošlost, već da ide ka budućnosti, naglasivši da je Srbija spremna na kompromis, "a to znači uvažavanje interesa obe strane".

Sednica Saveta bezbednosti-Foto: Tanjug/MSP

Neke zemlje, rekao je, preispituju sada svoje odluke u priznavanju nezavisnosti Kosova upravo iz razloga što se kod njih trenutno dešavaju separatistički procesi, jer ne znaju kako da objasne da u jednom slučaju uvažavaju težnje ka nezavisosti, a u drugom ne.

- Mi ne želimo sukobe, niti da polemišemo na tu temu. Srbija je ozbiljna i stara zemlja koja je oblikovala međunarodni poredak u poslednjih nekoliko vekova, žrtvovala se i za hrišćanstvo i za Evropu i za svet. Ja nikada neću pozivati druge zemlje da narušavaju vaš teritorijalni integritet i suverenitet - poručio je Dačić.

Kako je zaključio, "nema stalnih prijatelja i stalnih neprijatelja, ali ima starih prijatelja, i zbog novih, ne treba rušiti stara prijateljstva".

Pogledajte obraćanje Ivice Dačića na sednici Saveta bezbednosti UN:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bashkim

    14. maj 2018 | 23:00

    Posle I Sv. rata Srbija e od medj. zajednice i dobila Kosovo na upravljanje ali kako je to ona radila dovelo je do toga da je ta ista nju morala bombardovati i Kosovo poslati u nezavisnost. Kratko receno, Srbija je sama kriva, sto je Kosovo postalo nezavistno...

  • niksha

    15. maj 2018 | 00:03

    Kako god ste uspostavili odnose tako ih i prekinite jer od njih ne da nema koristi vec ima stete npr.bombardovanje!

  • Reče Bećković

    15. maj 2018 | 04:06

    Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da im ga damo? Ako je njihovo, zašto nam ga otimaju? A ako već mogu da ga otmu, zašto se toliko ustručavaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA