S kim se najviše druže srpski poslanici, a koga izbegavaju: Koje su najbrojnije grupe prijateljstva u Skupštini

Poslanici u Skupštini Srbije sami biraju u koje će se poslaničke grupe prijateljstva učlaniti, a cilj je unapređenje odnosa i saradnje dve države

  • 1

U Skupštini Srbije do sada je formirana 71 poslanička grupa prijateljstva, a srpski poslanici su, sudeći po broju članova, najzainteresovaniji za saradnju sa Rusijom i Belorusijom (128 i 105 poslanika), dok je najmanja zainteresovanost za Jordan i Saudijsku Arabiju (obe grupe imaju po 2 člana).

Dok traju tajne obuke u Bondstilu, u KFOR-u kažu da je moguće povlačenje: Ko će čuvati Srbe na Kosovu

Posle Rusije i Belorusije, slede Kina (92), Nemačka (86), Italija (79), Kazahstan (77) i SAD (74), Grčka (69), a pored Jordana i Saudijske Arabije, slabo interesovanje kod poslanika vlada za Republiku Koreju (4), Gambiju (5) i Irsku (7).

Najotvoreniji za uspostavljanje prijateljskih odnosa sa drugim zemljama je Dragomir Karić iz pokreta Snaga srbije - BK, koji je član čak 58 od 71 grupe, dok je lider stranke Pravde i pomirenja, Muamer Zukorlić pored Nemačke i Hrvatske član i "manje popularnih" grupa poput Saudijske Arabije, Katara, Turske, Alžira, Bih.

- Smatrao sam bi trebalo da budem sa nekim grupama gde mogu dati neki doprinos. To su muslimanske, arapske ili neke druge, meni zanimljive zemlje - objašnjava on.

Muamer Zukorlić-Printskrin: Tanjug

Poslanik Đorđe Vukadinović odlučio je da učvrsti prijateljstvo sa Rusijom učlanjenjm u ovu poslaničku grupu, a privukla ga je i Nemačka, zbog kulture i filozofije, koju je studirao.

- Nemačku poznajem, kulturu i filozofiju sam studirao, bavim se time, čak i kada se ne slažem sa nemačkom politikom prema Srbiji - objašnjava Vukadinović koji je član i poslaničke grupe prijateljstva sa Kinom.

Izuzetnu zaunteresovanost poslanika za učlanjenjem u grupu prijateljstva SAD, poslanik Srpske napredne stranke Dragan Šormaz objašnjava time što je reč o najmoćnijoj državi na svetu "koja se najviše pita za mnogo toga, a naročito u Evropi i nemaju konkurenciju."

Potpredsednik Skupštine Srbije, Vladimir Marinković, smatra da je ovo važan aspekt parlamentarne diplomatije, a za Telegraf.rs objasnio je kako poslaničke grupe prijateljstava utiču na bilateralne odnose među poslanicima.

Vladimir Marinković-Foto: SDPS

- Saradnja između parlamentaraca je jako značajna i utiče pozitivno na bilateralne odnose, a i na zajednički nastup i međusobnu podršku na međunarodnom planu.

Marinković je objasnio da su tradicionalno najbrojnije grupe prijateljstva sa Ruskom Federacijom, SAD, Belorusijom, Italijom i to pokazuje afinitet narodnih poslanika i percepciju da se kroz delovanje u grupi prijateljstva osnaže odnosi između parlamenata i dve države.

Poslanici u Skupštini Srbije sami biraju u koje će se poslaničke grupe prijateljstva učlaniti, a cilj je unapređenje odnosa i saradnje dve države. Prijavu za članstvo u poslaničkoj grupi prijateljstva, narodni poslanik podnosi predsedniku Narodne skupštine. Odbor za inostrane poslove donosi odluku o formiranju i određuje predsednika kao i članove poslaničkih grupa, daje saglasnost na odluku o posetama i vodi evidenciju članstva u poslaničkim grupama prijateljstva.

J.Nikolić (j.nikolic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA