≫ 

Ovo je novi nacrt Deklaracije za samit u Sofiji: Šta EU poručuje Srbiji

- EU pozdravlja posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana evropskim vrednostima i principima i viziji snažne, stabilne i ujedinjene Evrope - navodi se u dokumentu

  • 4

U nacrtu deklaracije koja će biti usvojena na samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji 17. maja, a čiji se tekst još usaglašava stoji da Evropska unija, pozivajći se na Solunski samit iz 2003, potvrđuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i odlučna je da intenzivira svoj angažman na svim nivoima kako bi podstakla političku, ekonomsku i socijalnu transformaciju regiona, uključujući kroz veću pomoć na osnovu opipljivog napretka u vladavini prava i socio-ekonomskim reformama.

Dok traju tajne obuke u Bondstilu, u KFOR-u kažu da je moguće povlačenje: Ko će čuvati Srbe na Kosovu

U verziji dokumenta, u koji je agencija Beta imala uvid, navodi se da EU pozdravlja posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana evropskim vrednostima i principima i viziji snažne, stabilne i ujedinjene Evrope.

Takođe EU pozdravlja opredeljenost partnera iz regiona za demokratiju i vladavinu prava, posebno kod borbe protiv korupcije, dobre uprave, za poštovanje ljudskih prava i prava manjina kao i zalaganje partnera sa Zapadnog Balkana da nastave da rade na unapredjenju susedskih odnosa, regonalnoj stabilnosti i uzajamnoj saradnji.

Dodaje se i da će poseban naglasak biti stavljen na stvaranje novih mogućnosti za mlade koje će doprineti socio-ekonomskom razvoju Zapadnog Balkana.

U nacrtu deklaracije se dodaje da je izgradnja "guste mreže veza i prilika" unutar regiona i sa EU od suštinske važnosti za približavanje gradjana i ekonomija i jačanje političke stabilnosti, ekonomskog prosperiteta i kulturnog i društvenog razvoja.

- Obavezujemo se da unapredimo suštinsku povezanost u svim njenim dimenzijama: saobraćajnoj, energetskoj, digitalnoj, ekonomskoj i ljudskoj - navodi se u dokumentu.

Sastanak lidera Brdo-Brioni procesa-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

EU će pomagati zemljama regiona na razvoju digitalne ekonomije i održivih, ekoloških društava u skladu s Pariskim sporazumom.

- Energetska sigurnost će biti prioritet, uključujući poboljšanje energetske efikasnosti, bolje prekogranične interkonekcije, diverzifikaciju izvora i ruta, kao i bolje integrisanje obnovljive energije - piše u nacrtu deklaracije.

S tim u vezi, EU pozdravlja i opredeljenje partnera iz regiona da ubrzaju implementaciju pravnih tekovina u sklopu Energetske zajednice i Transportne zajednice, uklone barijere na granicama, kompletiraju regionalno tržište struje i sprovedu Višegodišnji akcioni plan za razvoj regionalne ekonomske zone iz jula 2017.

Navodi se i da EU i partneri sa Zapadnog Balkana dele mnoge bezbednosne izazove koji zahetvaju koordinisanu akciju i podseća da se vrednost saradnje pokazala kod zauzdavanja priliva migranata.

U nacrtu se ukazuje i da borba protiv terorizma i ekstremizma zahteva pojačanu saradnju.

Ističe se i da su EU i partneri sa Zapadnog Balkana svesni da su rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala ključni za političku i socio-ekonomsku transformaciju i za regionalnu stabilnost i bezbednost u najboljem interesu građana.

Foto: Marko Jovanović

EU pozdravlja doprinos partnera sa Zapadnog Balkana njenoj Zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici i očekuje dalje produbljivanje saradnje u toj oblasti, posebno veće uskladjivanje sa politikom EU o pitanjima od zajedničkog interesa.

U nacrtu dokumenta navodi se i da se protiv dezinformacija i drugih "hibridnih aktvnosti" treba zajedno boriti kroz bolju saradnju i jačanje otpornosti (na pretnje), sajber bezbednosti i strateške komunikacije.

U nacrtu dokumenta navodi se i da EU pozdravlja nameru Hrvatske da bude domaćin samita EU-Zapadni Balkan tokom svog predsedavanja EU (u prvoj polovini) 2020.

Dodaje se i da kada je reč o ubrzavanju unapređenja života građana u oblastima povezivanja i bezbednosti, EU pokreće Sofijsku agendu prioriteta za EU i Zapadni Balkan, koja predstavlja dodatak na deklaraciju.

Tom agendom obuhvaćene su mere i koraci za jačanje podrške vladavini rpava i dobroj upravi, veće angažovanje na pitanjima bezbednosti i migracija, podršku za socio-ekonomski razvoj uz poseban fokus na mlade, veću povezanost, digitalnu agendu i podršku pomirenju i doborsusedskim odnosima na Balkanu, navodi se u dodatku uz nacrt deklaracije za Samit u Sofiji.

VIDEO Ljajić o ukidanju rominga:

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oni ne postoje

    15. maj 2018 | 16:27

    Ova EU vise ni ne ume da zvuci optimisticno. Samo zahtevi a sa druge strane magla kao i do sada. Nikakva odlucnost sa njihove strane u ovom tekstu. Misle da i dalje izgledaju lepo i da su bogomdani.

  • Dora

    15. maj 2018 | 16:11

    Po običaju, okruglo pa na ćoše, uz mladu šargarepicu i glogov štap.

  • Тодорић

    15. maj 2018 | 21:55

    Посејала сам своју шаргарепицу у своју саксију,па ми њихова не треба.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA