4

Ovo je novi nacrt Deklaracije za samit u Sofiji: Šta EU poručuje Srbiji

- EU pozdravlja posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana evropskim vrednostima i principima i viziji snažne, stabilne i ujedinjene Evrope - navodi se u dokumentu

U nacrtu deklaracije koja će biti usvojena na samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji 17. maja, a čiji se tekst još usaglašava stoji da Evropska unija, pozivajći se na Solunski samit iz 2003, potvrđuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i odlučna je da intenzivira svoj angažman na svim nivoima kako bi podstakla političku, ekonomsku i socijalnu transformaciju regiona, uključujući kroz veću pomoć na osnovu opipljivog napretka u vladavini prava i socio-ekonomskim reformama.

Dok traju tajne obuke u Bondstilu, u KFOR-u kažu da je moguće povlačenje: Ko će čuvati Srbe na Kosovu

U verziji dokumenta, u koji je agencija Beta imala uvid, navodi se da EU pozdravlja posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana evropskim vrednostima i principima i viziji snažne, stabilne i ujedinjene Evrope.

Takođe EU pozdravlja opredeljenost partnera iz regiona za demokratiju i vladavinu prava, posebno kod borbe protiv korupcije, dobre uprave, za poštovanje ljudskih prava i prava manjina kao i zalaganje partnera sa Zapadnog Balkana da nastave da rade na unapredjenju susedskih odnosa, regonalnoj stabilnosti i uzajamnoj saradnji.

Dodaje se i da će poseban naglasak biti stavljen na stvaranje novih mogućnosti za mlade koje će doprineti socio-ekonomskom razvoju Zapadnog Balkana.

U nacrtu deklaracije se dodaje da je izgradnja "guste mreže veza i prilika" unutar regiona i sa EU od suštinske važnosti za približavanje gradjana i ekonomija i jačanje političke stabilnosti, ekonomskog prosperiteta i kulturnog i društvenog razvoja.

- Obavezujemo se da unapredimo suštinsku povezanost u svim njenim dimenzijama: saobraćajnoj, energetskoj, digitalnoj, ekonomskoj i ljudskoj - navodi se u dokumentu.

Sastanak lidera Brdo-Brioni procesa-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

EU će pomagati zemljama regiona na razvoju digitalne ekonomije i održivih, ekoloških društava u skladu s Pariskim sporazumom.

- Energetska sigurnost će biti prioritet, uključujući poboljšanje energetske efikasnosti, bolje prekogranične interkonekcije, diverzifikaciju izvora i ruta, kao i bolje integrisanje obnovljive energije - piše u nacrtu deklaracije.

S tim u vezi, EU pozdravlja i opredeljenje partnera iz regiona da ubrzaju implementaciju pravnih tekovina u sklopu Energetske zajednice i Transportne zajednice, uklone barijere na granicama, kompletiraju regionalno tržište struje i sprovedu Višegodišnji akcioni plan za razvoj regionalne ekonomske zone iz jula 2017.

Navodi se i da EU i partneri sa Zapadnog Balkana dele mnoge bezbednosne izazove koji zahetvaju koordinisanu akciju i podseća da se vrednost saradnje pokazala kod zauzdavanja priliva migranata.

U nacrtu se ukazuje i da borba protiv terorizma i ekstremizma zahteva pojačanu saradnju.

Ističe se i da su EU i partneri sa Zapadnog Balkana svesni da su rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala ključni za političku i socio-ekonomsku transformaciju i za regionalnu stabilnost i bezbednost u najboljem interesu građana.

Foto: Marko Jovanović

EU pozdravlja doprinos partnera sa Zapadnog Balkana njenoj Zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici i očekuje dalje produbljivanje saradnje u toj oblasti, posebno veće uskladjivanje sa politikom EU o pitanjima od zajedničkog interesa.

U nacrtu dokumenta navodi se i da se protiv dezinformacija i drugih "hibridnih aktvnosti" treba zajedno boriti kroz bolju saradnju i jačanje otpornosti (na pretnje), sajber bezbednosti i strateške komunikacije.

U nacrtu dokumenta navodi se i da EU pozdravlja nameru Hrvatske da bude domaćin samita EU-Zapadni Balkan tokom svog predsedavanja EU (u prvoj polovini) 2020.

Dodaje se i da kada je reč o ubrzavanju unapređenja života građana u oblastima povezivanja i bezbednosti, EU pokreće Sofijsku agendu prioriteta za EU i Zapadni Balkan, koja predstavlja dodatak na deklaraciju.

Tom agendom obuhvaćene su mere i koraci za jačanje podrške vladavini rpava i dobroj upravi, veće angažovanje na pitanjima bezbednosti i migracija, podršku za socio-ekonomski razvoj uz poseban fokus na mlade, veću povezanost, digitalnu agendu i podršku pomirenju i doborsusedskim odnosima na Balkanu, navodi se u dodatku uz nacrt deklaracije za Samit u Sofiji.

VIDEO Ljajić o ukidanju rominga:

(Telegraf.rs/Beta)

Tagovi: EU, Evropska unija, Samit o Zapadnom Balkanu, Sofija, Zapadni Balkan

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (4)
Poređaj komentare:
 • R
  Rat i Mir

  Bla, bla, bla i samo prazne reci! Kao da smo mala deca, pa nas odnegovana i podmicena zapadna elita politicara usrecuje laznim obecanjima! Fuj!

 • Т
  Тодорић

  Посејала сам своју шаргарепицу у своју саксију,па ми њихова не треба.

 • O
  Oni ne postoje

  Ova EU vise ni ne ume da zvuci optimisticno. Samo zahtevi a sa druge strane magla kao i do sada. Nikakva odlucnost sa njihove strane u ovom tekstu. Misle da i dalje izgledaju lepo i da su bogomdani.

Oni umesto politike nude pretnje i nasilje, smeta im što se borim za Kosovo: Vučić odgovorio na napade opozicije

Rampa za "Vojsku Kosova" i prijem u Interpol iz Austrije! Vicekancelar Štrahe poručio: To je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244

Pokušavamo da zatvorimo Pandorinu kutiju otvorenu proglašenjem nezavisnosti Kosova: Brnabić na panelu "Ka bolje povezanom regionu" (FOTO)

Pitam SAD na osnovu čega smatra da je pravno moguće stvaranje "Vojske Kosova"? Vučić poručio: Ako se to dogodi bićemo saterani u ćošak

"Vojska Kosova" i formalno od 28. novembra? Srpska lista: Zamislite šta će Tači raditi kada bude imao 5.000 do zuba naoružanih vojnika?

Beograd i Priština su pred istorijskom šansom, zvaničnik Stejt departmenta poručio: Rešenje za KiM mora biti "vin-vin" za obe strane

Palma krivi NATO za pad nataliteta u Srbiji i traži tužbu: Veliki broj tadašnjih devojčica, danas supruga, ne mogu da rađaju (FOTO) (VIDEO)

Zbog čega su finske kompanije zainteresovane za ulaganje u Srbiju: Sastanak Vučića i zvaničnika iz Helsinkija (FOTO)

Čeda objavio jezivu fotografiju na Instagramu: Nećete verovati u kakvom stanju su negova kolena (FOTO)

UNMIK se povlači sa Kosova? Gutereš razmatra američko pismo

Zahvalnost predsedniku Srbije na podršci koju pruža SPC: Patrijarsi antiohijski Jovan i srpski Irinej na sastanku sa Vučićem (FOTO)

Krim nije Kosovo: Putin poručio da Rusi nisu oteli ovo poluostrvo

Ko iz SNS-a traži hitne izbore od Vučića?

Danas razgovor sa KFOR-om zbog formiranja oružanih snaga Kosova: Ko može da zaustavi stvaranje nove vojske?

Formirao vojsku, a poziva na mir: Tači za rešavanje zamrznutog konflikta

Provokacije Albanaca se ne smiruju posle usvajanja zakona o transformaciji KBS u vojsku: To što Đurić govori nije ništa bitno!

Rama provokativnom porukom i fotografijom zlikovačke UČK podržao formiranje "Vojske Kosova": Evo šta je napisao na Tviteru (FOTO)

Brnabić i Palmer razgovarali, akcenat na Kosovu: Mir i stabilnost u regionu od ključne važnosti (FOTO)

Završetak skupštinske rasprave: 10 predloga zakona o saobraćaju i građevinarstvu i dalje na čekanju

Vojska Kosova se stvara da bi pretila Srbima i Srbiji! Vulin: To je prilika da nekažnjeni teroristi ponove svoje zločine

Kako NATO, SAD i Brisel vide pokušaj Prištine da formira kosovsku armiju? Nik Dučić odbio da odgovori

Albanci spremili 170 miliona evra za naoružavanje "Vojske Kosova": Skoro duplo će povećati i broj pripadnika!

Na korak od otvaranja Poglavlja 11: Vlada Srbije ispunila dva preduslova za uređenje oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja

Srđan Nogo se ne kaje: Ostaje pri svojim skandaloznim pretnjama

Panelisti Beogradskog bezbednosnog foruma otkrili ko pravi najviše problema na Balkanu: Ni Rusi ne vole Putina

Što ne želite za vas, ne želite ni drugima: Đurić u lice Nemcima na "Beogradskom bezbednosnom forumu"

Patrijarh Irinej: SPC ne menja svoj stav o Kosovu i Metohiji

Prvo dijalog, pa onda međunarodne organizacije: Dačić iz Strazbura prkosi Prištini

Da li će se Srđan Nogo posle skandalozne pretnje premijerki i predsedniku Srbije pozvati na poslanički imunitet u postupku tužilaštva?

Najvažnija vest iz Vašingtona stigla nam je sinoć! Trampov čovek za Balkan prelomio u vezi korekcije granica

Toma konačno odgovorio na navode da osniva novu stranku

Haradinaj likuje: Ovo je jedan od najvažnijih dana za Kosovo

Stefanović predstavio argumente Srbije zašto Kosovo ne sme u Interpol: Urgencija kod francuskog ambasadora Mondolonija (FOTO)

Albanci se nikad brže nisu složili: Za dva sata usvojili zakone o formiranju "Vojske Kosova"

Japan ulaže 500.000 evra u projekat uklanjanja protivpešadijskih mina: Brnabić zahvalila na prijateljstvu, donacijama i saradnji (FOTO)

Boško Obradović se ogradio od Noga, ali ga ne smenjuje

Vučić i Van der Belen položili vence na Srpsku kosturnicu i spomenik braniocima Beograda (FOTO) (VIDEO)

Koliko Srbiju košta vila Tomislava Nikolića i da li su neki ministri Vlade u sukobu? Burna sednica u Skupštini Srbije (VIDEO)

Srpska lista napustila sednicu Skupštine Kosova: Albanski poslanici ih najstrašnije vređali!

Tužilaštvo istražuje Noga zbog pretnji smrću Ani Brnabić i Aleksandru Vučiću

Zaboravite ulazak u EU 2025! Iz Centra za studije evropske politike poručuju: Pre je realna druga polovina sledeće decenije

Da li je Srbija potpisala Dablinski sporazum: Brnabić na Tviteru odgovorila na skandalozne pretnje i optužbe poslanika Dveri