0

Palma: Međunarodni eksperti da se uključe u istraživanje posledica bombardovanja Srbije osiromašenim uranijumom (FOTO)

O poziciji Srbije Marković razgovara u Beču

Predsednik Jedinstvene Srbije i šef poslaničkog kluba Jedinstvene Srbije u Skupštini Srbije Dragan Marković Palma razgovarao u Beču sa šefom poslaničkog kluba vladajuće Slobodarske partije Austrije i zamenikom predsednika te stranke Johanom Gudenusom.

(UŽIVO) Telegraf na Samitu EU-Zapadni Balkan: Srbiju u Sofiji predstavlja Vučić (VIDEO) (FOTO)

- Jedinstvena Srbija poziva austrijske eksperte da, zajedno sa srpskom Komisijom za istraživanje posledica bombardovanja osiromašenim uranijumom, rade po tom pitanju. Mi ćemo kao poslanička grupa to tražiti i od Grčke, Bugarske, Rusije i drugih zemalja. Na Srbiju je NATO bacio 1999. godine 50 000 projektila sa osiromašenim uranijumom. Od kancera izazvanim ovim uranijumom umrlo je i 109 italijanaskih vojnika, koji su bili na službi na Kosovu i Metohiji. Zbog toga je 16 italijanskih porodica tužilo svoju državu i zbog toga i dobilo presudu. Ako su Italijani tužili vlastitu državu zbog toga, Srbija ne može da sedi skrštenih ruku - naglasio je Marković.

Foto: Promo

On je istakao da je Austrija je vojno neutralna i "nama prijateljska zemlja" i najveći kontigent vojnika u sastavu KFOR-a je upravo austrijski sa 500 viojnika.

- Mi smo za to da KFOR ostane u tom sastavu i dalje na Kosovu i Metohiji. Srbija se protivi formiranju Vojske Kosova, a kada su u pitanju razgovori o konačnom statusu Kosova i Metohije i predsednik Austrije Va Der Belen se u susretu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem složio da ne može jedna strana da dobije sve, a druga sve da izgubi. Austrija od 1. jula preuzima predsedavanje Evropskom unijom i mi očekujemo da u austrijskom mandatu otvorimo bar četiri poglavlja u pridruživanju Evropskoj uniji - rekao je Marković u austrijskom paralemntu Gudenusu.

Dragan Marković Palma je i predsednik poslaničke grupe srpsko-austrijskog prijateljstva u Skupstini Srbije.

Foto: Promo

GUDENUS : AUSTRIJA JE PROTIV FORMIRANJA VOJSKE KOSOVA

- U javnosti je netačno prevedena izjava ministarke spoljnih poslova Austrije o fomriranju Vojske Kosova. Austrija ne podržava formiranje Vojske Kosova i mi smo o tome obavestili javnost. Taj dokument o netačnom prevodu je dostavljen i Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. Tema koju ste pokrenuli o bombardovanju Srbije bombama sa osiromašenim uranijumom je veoma ozbiljna za nas, jer se na Kosovu i Metohiji uvek nalazi oko 500 austrijskih vojnika - rekao je Gudenus.

On smatra bi bi bilo dobro da dve zemlje po tom pitanju sarađuju na nivou resornih ministarstava, pre svega ministarstava odbrane.

Foto: Promo

- Austrijski vojnici vode računa o stabilnosti i miru na tom području. Austrija podržava Srbiju na evropskom putu i u programu Slobodarske partije Austrije piše da je naš cilj da Srbija što pre postane član Evropske unije. Takođe se zalažemo da trgovinska razmena između naše dve zemlje dostigne i dve milijarde evra - rekao je zamenik predsednika Johan Gudenus.

U delegaciji su osim Markovića bili i poslanici Jedinstvene Srbije Vojislav Vujić, Đorđe Kosanić, Marija Jevđić i Jelena Vujić.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Dragan Marković Palma, Jedinstvena Srbija, johan gudenus

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Za 19 godina na Kosovu niklo više od 900 džamija: Verski radikalizam u jačanju, najveća pretnja stiže od brojnih džihadista

Poseta Makrona Srbiji je simbolično i strateški važna! Prvi dolazak predsednika Francuske posle 17 godina

Zukorlić "sazreo" za ministra, sa Vučićem razgovarao o funkciji: Ne isključujem mogućnost, mada nisam takvog psihomentalnog karakternog profila

Najveće prepreke za uspeh dijaloga se nalaze u Prištini: Dačić objasnio sudbinu UNMIK-a, "Vojske Kosova" i prijema u Interpol

SNS unela život u svaki deo Srbije, od Subotice do Vranja: Naprednjaci danas proslavljaju 10 godina postojanja stranke

Veličanstvena pobeda, nacija se ponosi vama! Državni vrh Srbije čestitao osvajanje zlata odbojkašicama (FOTO)

Makedonija rešena, sva pažnja usmerena na Kosovo: Slede pojačani pritisci na Beograd i Prištinu?

Svi dogovori ništavni pred silom terorista iz Prištine, Popović poručio: Beograd da prekine pregovore ako ne odustanu od "Vojske Kosova"

Šta se krije iza formiranja "Vojske Kosova"? Jelena Milić poručuje: Namera im je da Beograd isključe iz dijaloga sa Prištinom

Beograd i Priština će morati da preduzmu politički teške stvari, iz SAD poslata poruka: Obe strane moraju imati u vidu da je stvar hitna

2.700 socijalista će birati organe stranke na 10. Kongresu SPS: Odluka pada 22. decembra (FOTO)

Oni koji su narušili granice Srbije sada govore o teritorijalnom integritetu: Dačić upozorio na štetne poteze Prištine

Objavljeno sa koliko novca Priština pokušava da kupi mesto u Interpolu: Spremili evre za lobiranje

Oni umesto politike nude pretnje i nasilje, smeta im što se borim za Kosovo: Vučić odgovorio na napade opozicije

Rampa za "Vojsku Kosova" i prijem u Interpol iz Austrije! Vicekancelar Štrahe poručio: To je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244

Pokušavamo da zatvorimo Pandorinu kutiju otvorenu proglašenjem nezavisnosti Kosova: Brnabić na panelu "Ka bolje povezanom regionu" (FOTO)

Pitam SAD na osnovu čega smatra da je pravno moguće stvaranje "Vojske Kosova"? Vučić poručio: Ako se to dogodi bićemo saterani u ćošak

"Vojska Kosova" i formalno od 28. novembra? Srpska lista: Zamislite šta će Tači raditi kada bude imao 5.000 do zuba naoružanih vojnika?

Beograd i Priština su pred istorijskom šansom, zvaničnik Stejt departmenta poručio: Rešenje za KiM mora biti "vin-vin" za obe strane

Palma krivi NATO za pad nataliteta u Srbiji i traži tužbu: Veliki broj tadašnjih devojčica, danas supruga, ne mogu da rađaju (FOTO) (VIDEO)

Zbog čega su finske kompanije zainteresovane za ulaganje u Srbiju: Sastanak Vučića i zvaničnika iz Helsinkija (FOTO)

Čeda objavio jezivu fotografiju na Instagramu: Nećete verovati u kakvom stanju su negova kolena (FOTO)

UNMIK se povlači sa Kosova? Gutereš razmatra američko pismo

Zahvalnost predsedniku Srbije na podršci koju pruža SPC: Patrijarsi antiohijski Jovan i srpski Irinej na sastanku sa Vučićem (FOTO)

Krim nije Kosovo: Putin poručio da Rusi nisu oteli ovo poluostrvo

Ko iz SNS-a traži hitne izbore od Vučića?

Danas razgovor sa KFOR-om zbog formiranja oružanih snaga Kosova: Ko može da zaustavi stvaranje nove vojske?

Formirao vojsku, a poziva na mir: Tači za rešavanje zamrznutog konflikta

Provokacije Albanaca se ne smiruju posle usvajanja zakona o transformaciji KBS u vojsku: To što Đurić govori nije ništa bitno!

Rama provokativnom porukom i fotografijom zlikovačke UČK podržao formiranje "Vojske Kosova": Evo šta je napisao na Tviteru (FOTO)

Brnabić i Palmer razgovarali, akcenat na Kosovu: Mir i stabilnost u regionu od ključne važnosti (FOTO)

Završetak skupštinske rasprave: 10 predloga zakona o saobraćaju i građevinarstvu i dalje na čekanju

Vojska Kosova se stvara da bi pretila Srbima i Srbiji! Vulin: To je prilika da nekažnjeni teroristi ponove svoje zločine

Kako NATO, SAD i Brisel vide pokušaj Prištine da formira kosovsku armiju? Nik Dučić odbio da odgovori

Albanci spremili 170 miliona evra za naoružavanje "Vojske Kosova": Skoro duplo će povećati i broj pripadnika!

Na korak od otvaranja Poglavlja 11: Vlada Srbije ispunila dva preduslova za uređenje oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja

Srđan Nogo se ne kaje: Ostaje pri svojim skandaloznim pretnjama

Panelisti Beogradskog bezbednosnog foruma otkrili ko pravi najviše problema na Balkanu: Ni Rusi ne vole Putina

Što ne želite za vas, ne želite ni drugima: Đurić u lice Nemcima na "Beogradskom bezbednosnom forumu"

Patrijarh Irinej: SPC ne menja svoj stav o Kosovu i Metohiji

Prvo dijalog, pa onda međunarodne organizacije: Dačić iz Strazbura prkosi Prištini

Da li će se Srđan Nogo posle skandalozne pretnje premijerki i predsedniku Srbije pozvati na poslanički imunitet u postupku tužilaštva?