≫ 

Zapadni Balkan je sastavni deo Evrope: Ovo su poruke evropskih lidera o proširenju Evropske unije

- EU jeste i biće najpouzdaniji partner celog Zapadnog Balkana - rekao je Donald Tusk

  • 3

Predsednik Evropskog saveta, Donald Tusk, ocenio je da je na Samitu EU – Zapadni Balkan jasno napravljen ozbiljan i značajan korak na evropskom putu celog regiona. On kaže da je potvrđena posvećenost EU evropskoj perspektivi celog regiona i poručuje da EU jeste i da će ostati najpouzdaniji partner celog Zapadnog Balkana.

Moj posao je da brinem o srpskom narodu - ako ne rešimo jednu stvar, imaćemo probleme: Vučić se obratio posle samita u Sofiji (VIDEO)

- Ja ne vidim drugu budućnost za Zapadni Balkan nego u EU. Nema druge alternative ili plana B. Zapadni Balkan je sastavni deo Evrope i pripada našoj zajednici - poručio je Tusk.

Donald Tusk kaže da se tokom samita u Sofiji razgovaralo o tome kako da se poboljšaju veza unutar regiona, ali i veze EU sa Zapadnim Balkanom i to u oblasti međuljudskih kontakata, ekonomije, infrastrukture i digitalnih programa.

- Želim da budem jasan. Agenda povezivanja nije alternativa niti zamena za proširenje. To je način da se vreme između danas i sutra iskoristi efikasnije nego ranije kako naši građani i kompanije ne bi čekali na sve dobrobiti EU integracija - kaže Donald Tusk.

Predsednik Evropskog saveta kaže da je usvojena Agenda sofijskih prioriteta paket mera koji dodaje nove inicijative trenutnoj saradnji EU i Zapadnog Balkana.

Donald Tusk-Foto: Tanjug/AP

Kako je naveo, dogovoreno je da se duplira finansiranje programa za razmenu studenata Erasmus plus kao i da se radi na smanjenju tarifa rominga i stvaranju boljih uslova za privatni sektor kroz bolje bankarske garancije.

- Smatram da je previše vremena prošlo od prethodnog samita u Solunu i zato smo odlučili da se ponovo sastanemo za dve godine u Hrvatskoj. To je najbolja ilustracija činjenice da je integracija Zapadnog Balkana vrhunski prioritet za EU - navodi Tusk.

Ocenio je da se tokom razgovora lidera EU i partnera sa Zapadnog Balkana niko nije "pretvarao da je sve jasno i jednostavno", ali da svih 28 lidera EU govore o evropskoj perspektivi regiona.

- Ako uporedimo ovaj region sa drugim delovima Evrope, kada govorimo o 'problemima po glavi stanovnika', Zapadni Balkan je ispred Francuske i Nemačke zajedno. Zato moramo da budemo uporni, tvrdi, optimistični ali i oprezni sa našim obećanjima - zaključio je Donald Tusk.

BORISOV: EVROPSKA UNIJA NE TREBA DA STRAHUJE OD PROŠIRENJA

Premijer Bugarske Bojko Borisov kaže da EU ne treba da plaši pristupanje regiona Zapadnog Balkana koji ceo ima BDP koliko Slovačka, a populaciju manju od Rumunije.

- Zapadni Balkn ima 17,7 miliona ljudi i BDP od 96 milijardi evra. Pitanje je da li je to velik strah i opasnost za EU - izneo je je Borisov po završteku Samita EU - Zapadni Balkan.

Premijer Bugarske kaže da se na Samitu u Sofiji vodila plodonosna i iskrena diskusija onih koji su za i protiv različitih pristupa proširenju i ulaska Zapadnog Balkna u EU.

Foto: Tanjug/AP

Premijer Bugarske se na konferenciji za medije zapitao i da li je bolje da region Zapadnog Balkana pregovara sa EU i stremi ka ispunjavanju evropskih kriterijuma ili da se dopusti da "drugi geopolitički igrači ojačaju svoj ionako visok uticaj u regionu."

- Jasno je da sa svim pitanjima koje imamo sa velikom strateškim igračima u svetu sva snaga EU leži u njenom jedinstvu - poručio je Borisov.

Govorivši o jedinstvu on se osvrnuo na činjenicu da su se u Sofiji danas rukovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači, da su Angela Merkel, Tereza Mej i Emanuel Makron zajedno šetali Sofijom kao i da Aleksis Cipras i Zoran Zaev imaju dobre vesti o mogućem sporazumu oko imena Makedonije.

Borisov je najavio da će se proširenjem na Zapadni Balkan lideri EU ponovo baviti u junu.

SAMIT U SOFIJI POTVRDIO EVROPSKU PERSPEKTIVU REGIONA

Evropska komisija ocenjuje da je samit lidera Evropske unije i partnera sa Zapadnog Balkana u Sofiji potvrdio evropsku perspektivu regiona i postavio niz konkretnih akcija za jačanje saradnje u oblastima povezivanja, sigurnosti i vladavine prava.

- Ovaj samit nam je omogućio još bliže veze sa našim prijateljima sa Zapadnog Balkana koji se, korak po korak, svakodnevno približavaju Evropskoj uniji – svaki po sopstvenom tempu i po sopstvenim zaslugama. Članstvo u Evropskoj uniji znači deljenje vrednosti i principa, uključujući poštovanje vladavine prava, nezavisnost sudstva i slobodu izražavanja,  jer je Evropska unija pre svega zajednica vrednosti i prava - poručio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Žan Klod Junker i Bojko Borisov-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U sedištu Evropske komisije u Briselu kažu da samit i usvojena Sofijska deklaracija naglašavaju važnost kontinuirane posvećenosti Zapadnog Balkana vladavini prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, dobrom upravljanju, kao i poštovanju ljudskih prava i prava pripadnika manjina.

- Efikasna implementacija reformi u ovim oblastima ključna je za dalji napredak regiona na evropskom putu - navodi se u saopštenju Evropske komisije.

U tekstu se napominje da su se lideri EU i Zapadnog Balkana složili da preduzmu niz akcija za poboljšanje energetske i transportne infrastrukture, kao i digitalne povezanosti u regionu.

- EU i partneri sa Zapadnog Balkana takođe su postavili osnovu za sve bližu saradnju u oblastima bezbednosti, migracija i borbe protiv geopolitičkih izazova - zaključuje se u saopštenju Evropske komisije povodom samita EU zapadni Balkana u Sofiji.

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dalibor Minhen

    17. maj 2018 | 19:29

    Hmm ovo mi je novo i ovu vest nikako nismo danas slušali u medijima Nemačke , naprotiv svi gledaju da se pomognu balkanske države i da smo “ Na pravom putu “! Ali o ‘ Ulasku u Evropsku uniju “ možda za 100 godina . To tapšanje po ramenima balkanskih političara na žalost nije ulazak niti bilo kakve zvanične potvrde ! Vampiri evropske unije žele da nam iščupaju srce Srbije i krajnji cilj im je Kosovo i Metohija. Sve drugo je na žalost laganje i zamajavanje naroda Srbije . Izvinjavam se ulizicama i botovima ako sam ih uvredio

  • Tigar

    17. maj 2018 | 19:05

    Sve to zvuci lepo ujedinjena Evropa a niko ne gleda na posledice od tih lidera.I SFRJ je bila kao multinacionalna zajednica pa se rasturila i mnogi su izgubili zivote u tom ratu.Nemoj samo EU da kopira SFRJ.

  • mihailovic

    18. maj 2018 | 14:06

    SRBIJA JE SASTAVNI DEO EVROPEKAO STO JE JUZNA SRBIJA KOSOVO I METOHIJA NEOTUDJIVI DEO DRZAVE SRBIJE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA