Hodžaj o planovima za Kosovo: Bez sporazuma o normalizaciji nema članstva u EU

- Rešenje otvorenih bilateralnih pitanja između Kosova i Srbije je međusobno priznanje. I to je papir koji ima u rukama i Beograd - dodao je on

  • 2

Predstavnicima "Kosova i Srbije" su predstavljena četiri stuba za istorijski sporazum, izjavio je za prištinsku “Kohu” zamenik premijera tzv. države Kosovo Enver Hodžaj.

Posle spora Makedonije i Grčke na red dolazi Kosovo: Završni deo dijaloga počeće u junu

- Ako je dijalog između dve zemlje uspeo da reši neka pitanja, kako tehničke, tako i političke prirode, za kraj procesa ostaje da dve zemlje mogu da imaju normalne odnose i da to ocene kao okončanje stogodišnjeg sukoba - kazao je Hodžaj.

- Rešenje otvorenih bilateralnih pitanja između Kosova i Srbije je međusobno priznanje. I to je papir koji ima u rukama i Beograd - dodao je on.

Vučić na samitu lidera EU i Zapadnog Balkana Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Prema njegovim rečima, sledi učlanjenje Kosova u Ujedinjene nacije, koje kao proces prirodno zavisi od sporazuma Kosovo-Srbija, ali iznad svega zavisi od odlučivanja u Savetu bezbednosti UN.

Evropska unija zahteva da Srbija i Kosovo postignu jedan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa bez čije primene ne može biti učlanjena u EU, a taj stav je jasno zacrtan i u Strategiji proširenja EU na Zapadni Balkan.

Hodžaj je rekao kako EU, koja posreduje u procesu normalizacije odnosa, nije isključila mogućnost da se tom procesu pridruži i Rusija, koja je stalna članica Saveta bezbednosti UN sa pravom veta i kroz taj organ UN treba da prođe i učlanjenje Kosova u UN.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    2. jun 2018 | 20:56

    Србији је свет признао аутономну покрајину Косово резолуцијом 1244, са непроменљивим границама. Свако из ЕУ- ко је признао наводну независност Ап Ким је прекршио резолуцију,и тешко оштетио Србију са намером наношења штете,није то учињено случајно. Шпанија,и остали који нису признали наводну независност,су земље у којима влада поштовање закона. Ови други...?

  • luma

    2. jun 2018 | 17:10

    Ako Srbiji se zuri da ove 2018 g.otvara sto vise poglavlja to ne znaci da albanski predstavnici moraju skočiti u pripomoć Srbiji i izjaviti isto sto i njegov orkestar.Nije bitno , ko god mislio da ce se spasiti od onoga sto ga čeka gadno gresi a Hoxhaj je deo skidaj pantale kosovske politike prema Srbiji jer ta ga je politika uzdigla ..!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA