≫ 

U Briselu zid ćutanja o planu SAD za Kosovo

Za sada nema potvrde da su SAD uputile predlog s četiri ključna načela za pravno obavezujući sporazum Beograd-Priština

  • 1

Visoka predstavnica Evropske unije redovno lično izveštava države članice EU o dijalogu Beograd-Priština na zasedanjima Saveta ministara Unije, a njen tim obaveštenja o toku dijaloga daje predstavnicima članica EU i u okviru raznih radnih grupa Saveta EU.

Serija sinhronizovanih napada, pa najjači udar! Albanci ovim potezom bacaju pet godina niz vodu: Srpska lista traži konsultacije sa Vučićem

To je agenciji Beta rekla portparolka Federike Mogerini, Maja Kocijančič, povodom navoda medija da više zemalja članica EU traži da budu neposredno uključene u dijalog Beograd-Priština zbog toga što su nezadovoljne manjkom informacija, posebno o izradi pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Maja Kocijančič je naglasila da Evropska služba za spoljne poslove (EEAS), čija je šefica Federika Mogerini, ne komentariše pisanje medija. Ona je podvukla da "usluge dobre volje u dijalogu Beograd-Priština pruža visoka predstavnica Federika Mogerini".

Maja Kocijančić-Printskrin: SensServis Agencija

U izvorima EEAS nisu želeli da odgovore da li imaju potvrdu da su SAD uputile predlog s četiri ključna načela za pravno obavezujući sporazum Beograd-Priština.

Pojedini mediji su preneli da su neke članice EU nezadovoljne zato što su "potpuno isključene iz dijaloga… koji ulazi u ključnu fazu" i da će na sastanku lidera EU krajem juna biti zatraženo da se u zaključke unese obaveza da i članice EU budu neposredno uključene u dijalog, što navodno posebno traže Španija i članice Višegradske grupe.

Izvori EU su Beti preneli da će na samitu EU u junu biti održana rasprava o daljoj strategiji Unije kad je reč o izgledima da se zemlje Zapadnog Balkana pridruže Evropskoj uniji, ali, takođe zbog otpora političkih snaga i javnosti u više zemalja Unije, zasad postoje različiti stavovi o tome da li da se taj složeni i dugi proces označi i kao "ulazak u članstvo".

Foto: Marko Jovanović

Francuska, Nemačka, Holandija i još neke članice smatraju da se najpre mora sačekati s preustrojstvom same Unije, naročito posle dolaska na vlast populističkih snaga u Italiji, da bi se videlo kako će biti ojačana ključno važna zona evra, pa da se tek onda počne razmišljanti u kom vidu i kako "priključiti ili uključiti" i neke države sa Zapadnog Balkana, pod uslovom da one pojedinačno ispune sve uslove EU.

VIDEO: Srbin koji je brutalno napadnut na Kosovu

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Van

    7. jun 2018 | 06:57

    Valda je svima jasno da srpska strana nema razloga da pregovara sa marionetskom vladom kolonizovanog Kosova koju oni doživljavaju kao nezavisnost već sa kolonizatorima koji su pod kišom bombi stekli kolonizaciju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA