≫ 

Upad na sever Kosova i organizovani teror dižu tenzije: U EU raste zabrinutost zbog učestalih napada na Srbe

- Nadam se da će nadležni organi učini sve što je u njihovoj moći da se razjasni o čemu zapravo se radi - rekao je izvestilac EP za Kosovo Igor Šoltes

  • 5

Stav Evropske unije povodom sve učestalijih incidenata, u kojima Albanci napadaju Srbe na Kosovu, jasan je i naravno da nadležni organi treba da otpočnu istragu da bi se razjasnilo o čemu se zapravo radi, smatra izvestilac EP za Kosovo Igor Šoltes.

Serija sinhronizovanih napada, pa najjači udar! Albanci ovim potezom bacaju pet godina niz vodu: Srpska lista traži konsultacije sa Vučićem

On je to rekao povodom, kako se navodi, sve učestalijih međuetničkih incidenata na Kosovu, prenela je RTK na srpskom jeziku.

- Ta tema je bila spomenuta u nekoliko navrata u našim razgovorima i naš stav je tu jasan naravno, da treba da počne istraga, da se smanji mogućnost bilo kakvih tenzija koje mogu prouzrokovati bilo kakve negativne reakcije. Tako da se nadam da će nadležnosti organa učini sve što je u njihovoj moći da se razjasni o čemu zapravo se radi - rekao je Šoltes.

U poslednjih nekoliko dana na Kosovu i Metohiji se dogodilo niz incidenata u kojima su Albanci napadali Srbe, a u jednom od tih napada su trojica Srba bila povređena, od kojih jedan teže kada ga je Albanac pogodio kamenom u glavu.

Kosovska policija-Foto: Tanjug/Bojan Slavkovic

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi izrazio je izuzetnu zabrinutost zbog uznemirujućeg broja incidenata prema pojedincima iz srpske zajednice na Kosovu, dodajući da su oni u potpunosti neprihvatljivi.

On je za Radio Slobodna Evropa izjavio da je o tome razgovarao danas na sastanku sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem.

- Jasno je i da policija reaguje, to je dobro, ali mislim da reakcija treba da se poboljša i da policija treba da radi više na prevenciji, nego što se bavi time samo onda kada se incident desi - kazao je Delavi i dodao da je Kosovo multietničko društvo i da svi trebaju da daju svoj doprinos za "život u miru sa komšijama".

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi-Foto: Facebook/kosovo.usembassy

Istovremeno, Delavi je pozvao građane da ne dozvole da ih retorika sa strane navede na negativno i kriminalno ponašanje.

- To je na štetu Kosova i na štetu budućnosti svakog građanina. Moram da kažem da tvrdnje kao što su ''organizovani teror'' ili ''upadi na sever'' služe samo porastu tenzija između zajednica i stvaraju veću nesigurnost za sve. Sve strane, uključujući i medije, moraju oprezno da vode računa o tome šta pišu, da uzmu u obzir posledice pisanja, i da poduzmu napore za bezbednost i sigurnost na Kosovu - rekao je Delavi.

Prema njegovim rečima, sve zajednice na Kosovu treba da rade na pomirenju i na boljoj budućnosti za sve građane.

Šef Unmika Zahir Tanini pozvao je danas sve nadležne organe da pojačaju napore u borbi protiv nekažnjavanja i da privedu počinioce pravdi, "kao kamen temeljac za unapređenje dijaloga i izgradnju poverenja među zajednicama".

Šef Unmika Zahir Tanin-Printskrin: un.org

Prema njegovim rečima, u demokratskom društvu nema mesta za zastrašivanje i da vladavina prava mora da važi za sve.

Kako se navodi, šef UNMIK-a je istovremeno pozdravio osudu i izjave kosovskih lidera kojim se izražava zabrinutost u vezi sa nedavnim etnički motivisanim incidentima.

VIDEO: Ovo je brutalno napadnuti Srbin na Kosovu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srbin iz srbije

    6. jun 2018 | 18:29

    Ukoliko ne vazi rezolucija 1244 onda Vojska Srbije treba da oisalje ne 1000 nego 11000 vojnika na svoju teritoriju na prostor KiM.

  • Тодорић

    6. jun 2018 | 21:01

    Беби фејс има говорну ману,нису напади на грађане,него већином на децу,ОД 6 МЕСЕЦИ напад бибер спрејом на мајку са децом,крађа стоке,хапшење Срба од 22 године због учешћа у рату( пре19 год)!!! Уопште несувисло понашање не културне родовске заједнице без права становања на Косову.

  • Kale

    6. jun 2018 | 22:18

    Srbija je duzna i mora da zastiti svoj narod , situacija jeste delikatna, ali se okupatorima to mora otvoreno reci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA