≫ 

Ne pozivamo vas na besplatan ručak! Slovenac oštro udario na Srbiju u Evropskom parlamentu

Ivo Vajgl je poručio da ima mnogo oblasti gde se to usklađivanje ”ne dešava”

  • 4

U debati o nacrtu izveštaja o Srbiji koji je poslanicima Spoljnopolitičkog odbora predstavio izvestilac za Srbiju, predstavnik grupe Liberala i demokrata Ivo Vajgl najavio je veliki broj amandmana na tekst.

5 ključnih poruka za Srbiju: Predstavljen izveštaj u Briselu

- Srpske vlasti moraju da znaju da ih mi ne pozivamo na besplatni ručak, već da moraju da se usklade sa standardima i vrednostima EU - naglasio je Vajlg.

On je poručio da ima mnogo oblasti gde se to usklađivanje ”ne dešava”.

- To su oblast medija, pravosuđa, borbe protiv organizovanog kriminala - rekao je Vajgl.

On je rekao da je ozbiljan problem Srbije i to da je od 2012. godine u zemlji počinjeno, kako je naveo, 81 "mafijaško ubistvo”, od kojih je samo 6 rasvetljeno.

Ivo Vajgl je ocenio da Srbija ima i ”previše prijateljske” odnose sa Rusijom, kao i da su medijske slobode ”gorući problem”.

- Zaintersovani smo za napredak Srbije ka članstvu. To je važna zemlja i važan partner EU na bilo kom nivou - kaže Vajgl.

U ime grupe Zelenih u Evropskom paralmentu o nacrtu izvešataj o Srbiji govorio je Igor Šoltes, uz ocenu da je izvešataj dobro izbalansiran.

Igor Šoltes Printskrin: Youtube/Igor Soltes

On se složio sa činjenicom da je Srbija na dobrom putu evrointegarcija i da pravi dobar napredak u otvaranju pregovaračkih poglavalja.

Šoltes je pohvalio ekonomski reforme u zemlji, ali i naveo nedostatke u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i slobode medija.

- Srbija mora da ubrza reforme u oblast vladavine prava i nezavisnog pravosuđa. Ne može se zaobići ni pitanje odnosa Srbije i Kosova. Očekujem nastavak dijaloga Beograda i Prištine na način koji će dovesti do dogovora prihvatljivog za obe strane - kaže Šoltes.

Kao predstavnik grupe Zelenih Igor Šoltes je posebnu pažnju skrenuo na neophodnost napretka u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji.

VIDEO: Dačić: Pobeda nad Kostarikom je bila mala osveta za Kosovo

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan Prvi

    20. jun 2018 | 19:01

    Zna Slovenac koliko kosta besplatan rucak,njegovi su u Sriji za vreme II svetskog rata i rucali i doruckovali i vecerali besplatno i to vise godina kao izbeglice iz Slovenije. Sad im je skupo.Zahvalnosti nigde. Pamti Srbijo.

  • Ostoja

    20. jun 2018 | 19:25

    Ma hvalaaaa vam, ne zanimate nas !

  • Тодорић

    20. jun 2018 | 16:51

    Што је помешао текстове,све што је рекао односи се на Хрватску која им је блиска.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA