Šta se zapravo krije iza odluke Liberije da povuče priznanje nezavisnosti Kosova?

- Liberijska vlada se zanima za mirovni proces u kojem je inicijativu preuzela evropska zajednica - rekao je Gbezongar Milton Findli

  • 28

- Liberija je povukla priznanje Kosova kako bi se u mirovnom procesu, kroz dijalog koji podržava EU, došlo do rešenja - izjavio je šef diplomatije Liberije Gbezongar Milton Findli.

Vučić pozvao legendarnog Žorža Veu da poseti Srbiju: Hvala vam što ste poništili priznanje Kosova (FOTO)

Ministar spoljnih poslova Liberije Gbezongar Milton Findli je, gostujući u Dnevniku RTS-a, govorio o razlozima za povlačenje nezavisnosti Kosova.

Objasnio je da se liberijska vlada zanima za mirovni proces, u kojem je inicijativu preuzela evropska zajednica.

- Mi smatramo da region treba da se pozabavi ovim pitanjima konflikta. Zbog toga želimo da prepoznamo ovaj proces i ovaj proces mora voditi rešenju – a rešenje je ono što će Liberija ispratiti - rekao je šef liberijske diplomatije.

On je objasio da i Kosovo i Srbija moraju da prođu kroz mirovan proces, da Liberija ne veruje u nasilje.

Gbezongar Milton Findli-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Moramo da nastavimo da podržavamo mirovne inicijative, a ova inicijativa može da dođe kroz dijalog koji, naravno, i Evropska unija podržava - rekao je Gbezongar Milton Findli.

Precizirao je da je Liberija u ovom trenutku ne priznaje nezavisno Kosovo, ali da će priznati odluku koja će proizaći iz pregovora.

- Liberijska vlada je zauzela poziciju da će priznati odluku koja se donese. Mi smo priznali nezavisnost Kosova, na ambasadorskom nivou, pa smo to povukli i rekli – Pređite na mirovan proces i koji bude ishod mi ćemo tu odluku i priznati - dodao je šef diplomatije ove zemlje.

Liberija je bila prva afrička zemlja sa kojom je bivša Jugoslavija uspostavila diplomatske veze.

- Liberija i bivša Jugoslavija su imale dugogodišnju saradnju još od 60-ih godina i želeli bismo da se ti odnosi povrate - rekao je Gbezongar Milton Findli.

Dodao je da je, tokom njegove posete, sa Srbijom potpisano šest bilateralnih sporazuma – u oblasti poljoprivredne i diplomatske saradnje, turizma, obrazovanja.

- Želimo da uspostavimo odnos sa Srbijom, za bolju budućnost obe zemlje i oba naroda - rekao je ministar spoljnih poslova Liberije.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    22. jun 2018 | 10:32

    Svakako je bitno da se sve odvija putem pregovora, bez nasilja!

  • Maja

    22. jun 2018 | 11:09

    To je najpravedniji postupak u ovoj situaciji, i druge zemlje bi trebale da se ugledaju na Liberiju.

  • Žarko

    22. jun 2018 | 10:51

    Srbija sve više jača diplomatske odnose sa afričkim državama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA