• 4

Velika Albanija je taktika Zapada, ali mi ne odustajemo od svoje politike: Dačić o pritiscima na Srbiju zbog prijema Kosova u UN

- Beograd želi potpuno i trajno rešenje problema i da nikakvi separatni dogovori koji ne podrazumevaju trajno rešenje ne dolaze u obzir - rekao je šef srpske diplomatije

  • 4

- Beograd želi kompromis sa Prištinom, ali je neprihvatljivo da neko misli da to treba da bude da Srbija prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova - izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Sutrašnji sastanak u Briselu određuje dalji tok događaja: Da li Srbija ulazi u fazu konačnog rešavanja statusa Kosova?

- To nijedna zemlja na svetu ne bi prihvatila, pa neće ni Srbija. Apsolutno su neopravdana očekivanja da će Srbija sada da dozvoli članstvo Kosovu u UN. Srbija to nikada neće uraditi - istakao je Dačić u intervjuu za Sputnjik. 

On je dodao da Beograd želi potpuno i trajno rešenje problema i da nikakvi separatni dogovori koji ne podrazumevaju trajno rešenje ne dolaze u obzir.

- Sa druge strane, prvo treba da se realizuje Briselski sporazum, pa ćemo onda da razgovaramo dalje - napomenuo je Dačić i ukazao da je da ni posle pet godina nije došlo do realizacije glavnog dela Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

- Sada imate nove neke ideje koje govore da bi Srbija trebalo da prihvati da Kosovo uđe u UN i da će tek tad biti formirana ZSO. Ja mislim da se ovde potcenjuje i precenjuje nekoliko stvari. Prvo, precenjuje se efekat pritiska koji neko može da izvrši na Srbiju. Potcenjuju se hrabrost, smelost i čvrstina Srbije da brani svoje nacionalne i državne interese. Precenjuje se međunarodna pozicija Prištine - naglasio je Dačić.

On je dodao da "neki ljudi dolaze ovde" i kažu: "Ma dajte više, zaboravite to Kosovo".

Zastave Evropske unije u Briselu-Foto: Tanjug/AP

- To nije moguće zato što Kosovo nije neki deo teritorije Srbije koji možete da zaboravite. Kosovo je rodno mesto Srbije i sve ono što je bilo u istoriji Srbije se vezuje za Kosovo. Na kraju krajeva, to bi bilo kao kada bismo nekome rekli: "Zaboravite na Jerusalim" - rekao je Dačić.

S druge strane, dodao je, zašto bi to Srbija jedina uradila u svetu, da sama radi protiv sebe.

- Oni misle da nas ucenjuju time da nećemo ući u EU. Mi želimo da uđemo u EU zato što je to naš nacionalni i državni interes i živimo u takvom okruženju, ali to nije deo nikakvog dogovora niti pregovora da mi sada treba da odustanemo od naših nacionalnih i državnih interesa - zaključio je.

Povodom velikoalbanskih pretenzija na delove centralne Srbije, koje su se ovih dana mogle čuti iz Prištine, Dačić postavlja pitanje da li oni sami smišljaju takve ideje, "ili je to taktika nekoga na Zapadu".

- Ako je to taktika nekoga na Zapadu, taj radi sam protiv sebe. I nisu Srbi rušili zgrade u Njujorku ili u Vašingtonu, u terorističkim napadima. Svako ko je napao SAD stvoren je iz onih organizacija koje su stvorile ili podržavale SAD i zapadne zemlje, govoreći o tome da su to oslobodilački pokreti, a videlo se da je reč o Al Kaidi, o "Islamskoj državi" ili OVK - izjavio je šef srpske diplomatije.

VIDEO: Albanci u Švarcajskoj maltretirali Srbe i slavili pobedu uz simbole "crnog orla"

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljuba

    Taktika nacista sa zapada !

  • Lazar

    1244

  • SW

    Velika Albanija....sta ovaj lupa? To je ista provokacija kao Velika Srbija u devedesetima(mada ima jos tulipana koji ovo forsiraju).

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima