• 13

Devedesetih je Beograd bio agresor, a Hrvatska žrtva: Plenković vređao Srbe zbog Šešelja, izazvao buru u Evropskom parlamentu

Srpska parlamentarna delegacija zatražila je i hitan sastanak nakon neprimerenog obraćanja premijera Plenkovića poslanicima PS SE, ali i nereagovanja predsednice

  • 13

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je izazvao pravu buru u Evropskom parlamentu Saveta Evrope, kada je na krajnje neprimeren način izneo skandaloznu tvrdnju da je tokom sukoba 90-tih zvanični Beograd bio agresor, a Hrvatska žrtva. Srpska delegacija u Parlamentarnoj skupšti SE je na to uputila oštar protest predsednici Lilijan Mari Paskije.

Reakcije kosovskih političara na provokacije Šaćirija i Džake: Za Tačija je to "simbol orla koji nikog nije ubio", a Hasani im platio kaznu

Srpska parlamentarna delegacija zatražila je i hitan sastanak nakon neprimerenog obraćanja premijera Plenkovića poslanicima PS SE, ali i nereagovanja predsednice.

Plenković je, naime, u odgovoru na juče postavljeno pitanje poslanika Aleksandra Šešelja hrvatskoj šefici diplomatije Mariji Pejčinović Burić - "kada će Hrvatska vratiti teritoriju Republike Srpske Krajine ljudima koji su morali da beže od ustaškog noža" - na krajnje neprimeren način izneo danas tvrdnju da je tokom sukoba devedesetih godina Srbija bila agresor, a Hrvatska žrtva.

Isprovociran iskrenim pitanjima o ugroženim pravima Srba u Hrvatskoj, premijer Plenković nastavio je sa uvredama na račun države Srbije, navodi se u saopštenju.

Rat u Hrvatskoj-Foto: Profimedia/Corbis

Delegacija Srbije smatra da predsednica PS SE Paskije nije reagovala pravovremeno i da je prekršila pravila o radu, dozvoljavajući Plenkoviću da nastavi sramno izlaganje.

Na ovaj način, on je izbegao da odgovori na suštinski važna i nerešena pitanja srpske nacionalne manjine, koja Hrvatska gura pod tepih, a konstatovao ih je i ECRI izveštaj o Hrvatskoj iz aprila ove godine.

Dosadašnja praksa u PS SE ne beleži da jedan premijer drži predavanje poslaniku PŠE, kršeći osnovni princip slobode govora.

Zbog novonastale situacije, srpska delegacija insistira na hitnom sastanku sa predsednicom PS SE i reakciju na nedopustivo ponašanje hrvatskog premijera.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zis

    Mora da ce izbori uskoro u Hrvatskoj ,ako zelis da pobedis na izborima samo opleti po Srbima .

  • D R A G A N

    Hrvati su to sto jesu i tu nema mesta cudjenju.Gledajmo svoja posla i da nam se deca radjaju.

  • Јован

    Јел у ту европу идемо???

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima