• 0
 ≫ 

Albancima smeta dijalog, napadima žele destabilizaciju na Kosovu: Srpska lista zahteva hitnu reakciju zbog napada na Srbe

 ≫ 

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić zatražio je najhitnije uspostavljanje statičnog punkta u ovom selu kako bi se sprečili eventualno novi incidenti

  • 0

Srpska lista ocenila je danas da oružani napad na Aleksandra Jevtića u selu Suvi Do kod Kosovske Mitrovice pokazuje da eskremnim krugovima među Albancima smeta dijalog i nastojanje da se problemi rešavaju razgovorom, kao i nervozu i želju za destabilizacijom situacije.

Svetske sile ne tretiraju Srbiju pošteno, Albanci imaju podršku međunarodnih igrača: Bivši američki ambasador o kosovskom problemu

Tim povodom, predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić zatražio je od policijske stanice Severna Mitrovica da najhitnije uspostavi statični punkt u ovom selu kako bi se sprečili eventualno novi incidenti.

Takođe, očekuje da institucije zadužene za očivanje mira i bezbednosti najhitnije pronađu i kazniti počinioce tog i svih prethodnih napada, čime će poslati jasnu poruku da nasilje ne sme proći nekažnjeno, navodi se u saopštenju.

Reagujući na napad, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je rekao da se još jednom pokazalo da među Albancima na KiM postoje nezvanični centri moći i organizovane ekstremističke grupe čiji je cilj miniranje napora da se problemi u pokrajini rešavaju političkim sredstvima.

On je u saopštenju naveo da je ranjavanje mladića i način da se pokuša sprečavanje da se srpsko-albanski odnosi urede na miran i civilizovan način.

Marko Đurić je rekao da se još jednom pokazalo da među Albancima na KiM postoje nezvanični centri moći-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Ovakva vrsta demonstracije sile nikome ne može da donese dobro i zahtevam i od Prištine i od međunarodne zajednice da spreče dalje pogoršavanje bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji i da kažnjavanjem odgovornih za ovaj i brojne druge napade na Srbe u poslednja dva meseca pokažu da su iskreno na strani mira - ističe Ðurić.

Dodaje, da Srbija i srpski narod neće biti pokolebani u svojim nastojanjima da se srpskom narodu u pokrajini omoguće uslovi za normalan život, kakvi se podrazumevaju za sve Evropljane, osim za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Ðurić je naveo i da je sinoć, u isto vreme kada se dogodio oružani napad na mladića, četvrti put u dva meseca demolirana zgrada ambulante koja pruža zdavstvene usluge žiteljima Suvog Dola.

- Napadi na zdravstvene ustanove i zdravstvene radnike su anticivilizacijski čin čak i u ratnim uslovima, i neverovatno je da se takve stvari dešavaju u mirnodopsko vreme, pred očima međunarodnih bezbednosnih struktura i organizacija čiji je zadatak staranje o vladavini prava na KiM - naglašava Ðurić i dodaje da je u pitanju organizovana kampanja zastrašivanja Srba.

On podseća da je pitanje razgraničenja opština u selu Suvi Do deo briselskog dijaloga, upravo zbog brige za bezbednost Srba u tom naselju.

Vučić: Srbija ne uslovljava dijalog

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok