• 0

Albancima smeta dijalog, napadima žele destabilizaciju na Kosovu: Srpska lista zahteva hitnu reakciju zbog napada na Srbe

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić zatražio je najhitnije uspostavljanje statičnog punkta u ovom selu kako bi se sprečili eventualno novi incidenti

  • 0

Srpska lista ocenila je danas da oružani napad na Aleksandra Jevtića u selu Suvi Do kod Kosovske Mitrovice pokazuje da eskremnim krugovima među Albancima smeta dijalog i nastojanje da se problemi rešavaju razgovorom, kao i nervozu i želju za destabilizacijom situacije.

Svetske sile ne tretiraju Srbiju pošteno, Albanci imaju podršku međunarodnih igrača: Bivši američki ambasador o kosovskom problemu

Tim povodom, predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić zatražio je od policijske stanice Severna Mitrovica da najhitnije uspostavi statični punkt u ovom selu kako bi se sprečili eventualno novi incidenti.

Takođe, očekuje da institucije zadužene za očivanje mira i bezbednosti najhitnije pronađu i kazniti počinioce tog i svih prethodnih napada, čime će poslati jasnu poruku da nasilje ne sme proći nekažnjeno, navodi se u saopštenju.

Reagujući na napad, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je rekao da se još jednom pokazalo da među Albancima na KiM postoje nezvanični centri moći i organizovane ekstremističke grupe čiji je cilj miniranje napora da se problemi u pokrajini rešavaju političkim sredstvima.

On je u saopštenju naveo da je ranjavanje mladića i način da se pokuša sprečavanje da se srpsko-albanski odnosi urede na miran i civilizovan način.

Marko Đurić je rekao da se još jednom pokazalo da među Albancima na KiM postoje nezvanični centri moći-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Ovakva vrsta demonstracije sile nikome ne može da donese dobro i zahtevam i od Prištine i od međunarodne zajednice da spreče dalje pogoršavanje bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji i da kažnjavanjem odgovornih za ovaj i brojne druge napade na Srbe u poslednja dva meseca pokažu da su iskreno na strani mira - ističe Ðurić.

Dodaje, da Srbija i srpski narod neće biti pokolebani u svojim nastojanjima da se srpskom narodu u pokrajini omoguće uslovi za normalan život, kakvi se podrazumevaju za sve Evropljane, osim za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Ðurić je naveo i da je sinoć, u isto vreme kada se dogodio oružani napad na mladića, četvrti put u dva meseca demolirana zgrada ambulante koja pruža zdavstvene usluge žiteljima Suvog Dola.

- Napadi na zdravstvene ustanove i zdravstvene radnike su anticivilizacijski čin čak i u ratnim uslovima, i neverovatno je da se takve stvari dešavaju u mirnodopsko vreme, pred očima međunarodnih bezbednosnih struktura i organizacija čiji je zadatak staranje o vladavini prava na KiM - naglašava Ðurić i dodaje da je u pitanju organizovana kampanja zastrašivanja Srba.

On podseća da je pitanje razgraničenja opština u selu Suvi Do deo briselskog dijaloga, upravo zbog brige za bezbednost Srba u tom naselju.

Vučić: Srbija ne uslovljava dijalog

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima