• 2
 ≫ 

U Luksemburgu usvojeni zaključci o Srbiji: Evo zašto nas je Evropa kritikovala, a zbog čega pohvalila

 ≫ 

Srbija je pohvaljena za svoj angažman u regionalnoj saradnji i pozvana da nastavi proces normalizacije odnosa sa Prištinom

 • 2

Savet Evropske unije je, u danas usvojenim zaključcima, pozdravio napredak koji je Srbija ostvarila u okviru pristupnih pregovora i ekonomskih reformi, ali i zatražio veću efikasnost u reformi vladavine prava u zemlji i usklađivanju sa viznom i spoljnom politikom Unije.

Iz SAD najavljuju veliki povratak na Balkan: Rusi se ovde suviše mešaju, Amerika polako jača uticaj u Srbiji

Srbija je pohvaljena za svoj angažman u regionalnoj saradnji i pozvana da nastavi proces normalizacije odnosa sa Prištinom.

Ponavlja se i da će dalji napredak u oblasti vladavine prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom nastaviti da određuje brzinu pristupnih pregovora.

- Savet pozdravlja potvrđenu posvećenost srpske vlade evropskim integracijama kao njenom strateškom cilju. Sada je presudno da ovaj strateški izbor bude aktivnije i nedvosmisleno predstavljen u javnoj raspravi - navodi se u zaključcima Saveta.

Savet je pozvao Srbiju da "značajno pojača" svoje reformske napore u oblasti vladavine prava, a posebno da osigura nezavisnost i ukupnu efikasnost pravosudnog sistema.

Savet je pozvao Srbiju da "značajno pojača" svoje reformske napore u oblasti vladavine prava-Foto: Medija tim predsednika Vlade

- Nedostatak napretka u oblasti slobode izražavanja izaziva sve veću zabrinutost. Vlasti treba da garantuju sigurnu klimu koja doprinosi neometanom ostvarivanju slobode izražavanja i nezavisnosti medija kao prioriteta, uključujući i pojačavanje napora da se istraže slučajevi napada na novinare - navodi se u izveštaju.

Srbija se poziva da posvetiti posebnu pažnju punom poštovanju osnovnih prava, uključujući zaštitu najugroženijih grupa, nediskriminatorni tretman nacionalnih manjina širom Srbije, posebno u oblasti obrazovanja, korištenja manjinskih jezika, pristupa medija i verskih službi na jezicima manjina.

Naglašava se da slučajevi govora mržnje, zastrašivanja i napadi moraju biti rešavani "brzo i čvrsto". Istovremeno, poziva se na poboljašnje transparentnosti, inkluzivnost i kvalitet izrade zakona, uključujući i angažman civilnog društva.

- Hitno je potreban dalji napredak u funkcionisanju nezavisnih tela i demokratskih institucija, uključujući i parlamentarni nadzor, kao i ustavne reforme. Savet ističe da se preporuke međunarodnih posmatrača, nakon poslednjih izbora u Srbiji, moraju prioritetno ispratiti. Savet takođe naglašava važnost unutrašnjeg postupanja s ratnim zločinima i potpunu saradnju sa Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale - stoji u dokumetu Saveta.

Iz EU ukazuju zabrinutost zbog nedostatka napretka u oblasti slobode izražavanja-Foto: Tanjug/AP

Kada je reč o ekonomskim reformama, Savet EU u svojim zaključcima beleži "kontinuirani napredak" i podstiče Srbiju da dalje poboljša poslovno okruženje, reši državni dug i unaprediti sprovođenje strukturnih reformi, posebno u energetskom i transportnom sektoru, tržištu rada, poreskoj administraciji i javnim nabavkama, uključujući restrukturiranje i privatizaciju preduzeća u državnom vlasništvu.

Savet EU je u svojim zaključcima pozdravio i posvećenost Beograda i Prištine radu na "sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, uključujući formu pravno obavezujućeg sporazuma" za koji se navodi da je ključan za evropski put i održivu regionalnu stabilnost.

Savet je pozdravio i početak rada na izradi statuta Zajednice srpskih opština uz očekivanje da se obe strane konstruktivno angažuju u procesu kako bi se ispunila ova "obaveza koja postoji već dugo vremena".

Istovremeno se poziva na otklanjanje prepreka u primeni sporazuma o energetici kao i na završetak primene dogovora o mostu u Mitrovici, integrisanom upravljanju granicom, uzajamnom priznavanja diploma.

Most u Mitrovici-Foto: Tanjug/Zoran Zestic

- Savet poziva Srbiju da u dobroj veri sprovede svoj deo svih sporazuma i da se konstruktivno angažuje sa Kosovom u formulisanju i sprovođenju budućih sporazuma - stoji u zaključcima Saveta.

Saveta napominje da će nastaviti da pažljivo nadgleda kontinuiranu angažovanost Srbije ka "vidljivom i održivom napretku u normalizaciji odnosa s Kosovom", kako bi Srbija i Kosovo mogle da nastave na svojim evropskim putevima izbegavajući da blokiraju jedna drugu.

Istovremeno se pozdravlja i angažman visoke predstavnice Federike Mogerini u posredovanju u dijalogu "imajući u vidu dalji intenzivi angažman sa obe strane u cilju postizanja sveobuhvatnog rešenja".

Savet u svojim zaključcima i ovoga puta poziva Srbiju da se postepeno uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, ali i da se posveti "promeni trenutnog trenda opadanja te usklađenosti".

Federika Mogerini-Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Srbija se poziva i da se "uzdrži od skretanja od zajedniče vizne politike" i pri čemu se dodaje da praksa sklapanja sporazuma o viznoj liberalizaciji sa trećim državama izazvala zabrinutost.

Na kraju zaključaka o Srbiji, Savet pozdravlja konstruktivni angažman zemlje u oblasti regionalne saradnje, a Srbija se ohrabruje da nastavi sa trajnim naporima na jačanju dobrosusedskih odnosa.

Vučić: Dovoljno je da znamo da ZB neće biti ostavljen po strani

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mita

  26. jun 2018 | 22:28

  Bole me mauna za evropu...

  40
  2

  Podelite komentar

 • Vuk sa Murtenice

  26. jun 2018 | 22:40

  Kako mi je drago, srećan sam da ne umem iskazati svoju radost. EU naša svetla budućnost u imaginaciji. Hvala im, ne EU i nikada EU !!!

  35
  2

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok