Tramp hoće da slomi Putinov uticaj u Srbiji: Kakav je američki plan?

Povratak Amerike na Zapadni Balkan ugrožava uticaj Rusije na ovim prostorima, što je zabrinjavajuće - rekao je pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel

  • 4

Sjedinjene Američke Države polako povećavaju angažman na Zapadnom Balkanu, sa posebnim akcentom na inteziviranje uticaja u Srbiji i na Kosovu, ali "problem" vide u pojačanom uticaju Rusije. Kakav je plan Donalda Trampa za povratak na ove prostore i mogu li se oslabiti jake prijateljske i savezničke veze između Srbije i Rusije?

Iz SAD najavljuju veliki povratak na Balkan: Rusi se ovde suviše mešaju, Amerika polako jača uticaj u Srbiji

U obraćanju članovima Pododbora za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel je rekao da je Amerika kroz aktivnu diplomatiju i blisku saradnju sa Evropskom unijom, podržala vizionarske lidere grčkog i makedonskog premijera, ali da su zabrinuti zbog potencijalnog ruskog mešanja u politiku zemalja Zapadnog Balkana.

- I Rusija i Kina žele da slome Zapad, Rusija želi da ga podeli, a Kina da ga potisne. Naš prvi prioritet je da suzbijemo rusku agresiju. To smo videli u Crnoj Gori gde su ruski predstavnici davali preteće izajave i mislim da će nešto slično pokušati u Makedoniji. Poznate su nam njihove metode - rekao je Mičel i dodao da je "u proteklim godinama, revanšistički Kremlj pokušao da nasilno prekroji granice, zastrašivao i napadao, pokrenuo kampanju širenja dezinformacija i sajber kampanju protiv zapada i gomilao vojne snage na zapadnim granicama".

Želimo bolje odnose sa Rusijom. Međutim, to može da se dogodi samo ako Rusija zaustavi svoje agresivno ponašanje. Nećemo ugrožavati naše principe ili saveznike - naglasio je Ves Mičel.

Da je Srbija važan strateški partner Sjedinjenim Američkim Državama, pomoćnik američkog državnog sekretara potvrdio je i u razgovoru sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, sa kojim je razgovarao o situaciji u regionu, posebno o nastavku dijaloga u Briselu.

Ves Mičel i Aleksandar Vučić-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Narodni poslanik Dragana Šormaz smatra da je za Srbiju najvažnije u ovom trenutku da resetuje i popravi odnose sa Amerikom. On je ukazao da se odnos snaga među svetskim silama najbolje vidi u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

- To što Rusija i Kina imaju pravo veta je jedna stvar, ali pogledajte ko uvek ima većinu. To je zakonitost u spoljnoj politici - uspešan si u međunarodnim odnosima, onoliko koliko imaš dobre odnose sa SAD. Mi smo nekada imali najbolje moguće odnose sa njima, što je potvrdio i Vudro Vilson kada je izdao saopštenje američkom narodu i to se mora obnoviti - rekao je Šormaz u nedavnom intervjuu datom za Telegraf.rs.

Prema rečima stručnjaka, osim lobiranja u Vašingtonu, značajnu ulogu može odigrati i srpski kokus u američkom Kongresu, koji je prošle godine obnovio svoj rad. U sastavu ove neformalne grupe je 26 članova Kongresa - 21 iz Predstavničkog doma i pet iz Senata, a cilj njihovog okupljanja je da se bore za srpske interese u Americi.

Sastanak Vladimira Putina i Donalda Trampa mogao bi se desiti u Helsinkiju nakon samita NATO u Briselu 11. i 12. jula, najavio je američki predsednik. Upravo taj susret mogao bi promeniti situaciju na Balkanu, a ne bi trebalo isključiti dogovor između svetskih sila, smatra politički analitičar Dušan Janjić.

Politički analitičar Dušan Janjić-Foto: Medija centar Beograd

- Na stolu ispred Putina i Trampa će se u kolaterali naći i pitanje Srbije i Kosova, to je sigurno. Ukoliko postignu dogovor, desiće se ono što smo već imali prilike da gledamo, a to je povlačenje Rusije sa Kosova - izjavio je on za Telegraf.rs.

On je objasnio da postoji i druga opcija, a to je ulazak Amerike u finansijski i diplomatski rat sa Rusijom, ali da je manje verovatan scenario, jer se to radilo tokom "hladnog rata" sa skandinavskim zemljama.

- Povlačenje Rusije jeste moguće, jačanje Amerike na ovim prostorima takođe, ali tek kada se steknu uslovi. Mislim da se pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel upravo zato obratio Senatu, jer američka administracija tek pokušava da plasira tu ideju - zaključio je on.

(J.Nikolić/ j.nikolic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Сварог

    27. jun 2018 | 21:45

    Знаш шта ћеш да добијеш!!!

  • Pop

    28. jun 2018 | 12:55

    Uz svo postovanje Americi al nisu nas jednom iznevjerili vec vise puta se to desilo, Ja sam za Ruse ipak imamo iste korjene!Najvise sam za Srbiju

  • Gidri

    28. jun 2018 | 10:39

    I nama su jako dobro poznate Americke metode

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA