95 odsto Srba na Kosovu strahuje za svoj život!

To je pokazao izveštaj United Nations Development Programme (UNDP) „Puls javnosti“ koji je predstavljen u Prištini

  • 44
Martovski pogrom na Kosovu 2004. godine Foto: Profimedia/AFP

Najnoviji šestomesečni izveštaj United Nations Development Programme (UNDP) „Puls javnosti“ koji je predstavljen u Prištini, pokazuje da se 95 odsto Srba ne oseća bezbedno na Kosovu.

Ne pozivamo vas na besplatan ručak! Slovenac oštro udario na Srbiju u Evropskom parlamentu

U istraživanju sprovedenom krajem aprila, a koje obuhvata period od oktobra prošle do aprila ove godine, od 210 ispitanika srpske nacionalnosti samo 5% njih se izjasnilo da se na ulicama Kosova oseća bezbedno, preneo je portal  RTV Kim.

- Broj Srba koji su se izjasnili da se na Kosovu osećaju sigurno, ili veoma sigurno kada su na ulici je 5 odsto. Procenat onih koji su se izjasnili da se ne osećaju sigurno je malo veći, odnosno iznosi 95 odsto -  rekao je Atde Hetimi iz UNDP-a predstavljajući izveštaj.

U ovom izveštaju zabeležen je i pad zadovoljstva građana Kosova svih nacionalnosti radom centralnih, zakonodavnih i pravosudnih institucija.

Istovremeno, samo 2 odsto Srba ima poverenja u rad Skupštine Kosova, instituciju u kojoj njihove stavove zastupa 10 poslanika.

Kosovska Mitrovica Foto: Tanjug/Zoran Zestic

- Polovina ispitanika (50 odsto) je nezadovoljna, ili veoma nezadovoljna trenutnim političkim pravcem kojim se kreće Kosovo, dok je samo 15 odsto njih zadovoljno. Normalno, ako dođe do nezadovoljstva može doći i do političkih protesta, zbog toga su građani upitani i za svoj stav o protestima. Poslednji podaci pokazuju da je manje od 38 odsto građana spremno na političke proteste - piše u izveštaju.

Nezaposlenost, korupcija i siromaštvo i dalje su tri najveća problema koja muče većinu građana Kosova.

- Kada ove podatke o nezaposlenosti uporedimo sa podacima iz oktobra prošle godine, videćemo da je procenat onih koji smatraju da je nezaposlenost najveći problem opao za 11 odsto. Ostali problemi za koje građani smatraju da su svakodnevni su obrazovanje i zdravstvene usluge - tvrdi Hetimi.

Podaci predstavljeni u ovom izveštaju zasnivaju se na odgovorima 1.306 građana sa Kosova. Među njima ima 210 Srba i 200 pripadnika ostalih manjinskih zajednica na Kosovu.

(Telegraf.rs )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA