≫ 

Krim za nezavisno Kosovo: (Ne)moguća trampa za Putina

Analitičari ne isključuju mogućnost da se postigne dogovor između američkog i ruskog predsednika

  • 56

Istorijski susret Vladimira Putina i Donalda Trampa, u Helsinkiju, 11. i 12. jula, mogao bi biti velika šansa za rešavanje kosovskog problema, jer, prema pisanju medija, dvojica lidera bi upravo tada mogli da se dogovore o tom pitanju. Analitičari ne isključuju mogućnost da se postigne dogovor između američkog i ruskog predsednika, a jedna od ponuda koje bi se mogle naći na stolu je i Krim u zamenu za nezavisno Kosovo. Da li će Putin dobiti iz Amerike "ponudu koja se ne odbija" i šta bi to značilo za Srbiju?

Kosovski čvor ide pod mač: Da li će Tramp i Putin u Helsinkiju odlučiti sudbinu odnosa Beograda i Prištine?

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović kaže da Rusija nikada neće prihvatiti da Kosovo bude nezavisna država niti da postane član UN i naglašava da će podržati svaki kompromis po pitanju Kosova koji odgovara Srbiji, a koji bude postignut u okviru Rezolucije 1244 i Ustava Srbije.

- Jedino takvo rešenje garantuje očuvanje mira i ekonomsku budućnost i za Srbe i za Albance - rekao je Popović posle jučerašnjih sastanaka koje je u Moskvi imao sa predstavnicima ruske vlade i rukovodiocima Jedinstvene Rusije.

Uprkos principijelnom stavu Rusije o teritorijalnom suverenitetu Srbije i nepriznavanju nezavisnosti Kosova, stručnjaci smatraju da najavljeni susret dvojice predsednika zaista može promeniti situaciju u svetu i Balkanu, te da nije isključena mogućnost dogovora između Putina i Trampa.

Analitičar Dragomir Anđelković za Telegraf.rs međutim objašnjava da Srbija nije u opasnosti, jer Putin sigurno neće biti ucenjen na ovaj način od strane američkog predsednika u Helsinkiju.

Srbija nije u opasnosti, jer se Putin neće biti ucenjen od strane američkog predsednika-Foto: Medija centar Beograd

- Americi je sada važnije pitanje Ukrajine. Možda se pitanje Kosova i nađe na sastanku, Rusija možda i pristane, ali samo na kompromis. Ultimatum u obliku "Krim za nezavisno Kosovo" se neće naći kao tema sigurno - rekao je Anđelković i dodao da bi Rusiji bilo poniženje da pristane na nešto ovakvo.

Dok s jedne strane Amerika predstavlja bitan faktor u "kosovskom čvoru", zbog jakog uticaja na kosovske Albance i značajne uloge na terenu, Rusija je sa druge strane neko ko svojim vetom, u interesu Srbije, sprečava članstvo Kosova u UN.

Obe strane imaju svoje favorite, ali ipak imaju i šire interese od Srba i Albanaca i zbog toga svakako da ne treba isključiti to da bilo ko od njih odustane od podrške maksimalističkim ciljevima Beograda ili Prištine, objašnjava Milan Krstić, asistent na Fakultetu političkih nauka.

- Međutim, potpuno i konačno rešenje doneto na najvišem nivou na sastanku predsednika Putina i Trampa ne bi bilo moguće bez saglasnosti i samih strana u ovom sporu, kao i Evropske unije, koja je rezolucijom Generalne skupštine UN iz septembra 2010. godine ovlašćena da bude glavni poserdnik u pregovorima, a na Kosovu i dalje zvanično deluje i misija EULEX - izjavio je on za Telegraf.rs.

Milan Krstić, asistent na Fakultetu političkih nauka-Printskrin: Youtube/Demostat

Krstić je objasnio da je činjenica da EU, ponekad i opravdano, deluje kao manje sposobna da dogovorene stvari na terenu i sprovede u delo i da to utiče i na njen kredibilitet da posreduje, kao što je to slučaj u pogledu neosnivanja Zajendice srpskih opština.

- Beograd i Priština dugoročno sebe vide u EU i neće rizikovati ulazak u rešenja sa kojima EU ne bi bila saglasna tj. kojima bi se a priori protivila - objasnio je.

Spekulacije o mogućoj uceni Vladimira Putina, da se distancira od Srbije i Kosova kako bi dobio Krim, namerno su smišljene kako bi se poremetili viševekovni dobri odnosi između Srbije i Rusije, ocenjuje politički analitičar, Branko Radun.

- Tramp nikad neće priznati Krim kao ruski, jer bi ga onda okarakterisali kao "ruskog čoveka", pa samim tim ovakav predlog ne može biti stavljen pred Vladimira Putina. Ovo je zapravo odlično smišljen spin i plasiran odavde iz Srbije. Niti će se na dnevnom redu u Helsinkiju naći pitanje Kosova, niti će ovo biti ponuđeno ruskom predsedniku - izjavio je on.

VIDEO: Američki bombarderi ili ruski protivvazdušni sistem

VIDEO: Predsednik Vučić u šetnji „Besmrtnog puka“ u Moskvi sa Vladimirom Putinom

(Jelena Nikolić/j.nikolic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Isko

    5. jul 2018 | 10:18

    Rusija nas je uvek branila. Zar car nije ušao nepripremljen u 1 svetski zbog Srbije? Šta su radili u 2 svetskom. Kroz celu istoriju Rusija je bila uz nas. I za vreme turske okupacije. Vama, kojima je sećanje 3 minuta to ništa ne znači. 1999 su bili slabi inisu smeli da rizikuju svetski rat. ili bi bolje bilo da smo tada svi zajedno nestali u pepelu? Putin neće izdati Srbiju, dok mi to sami ne uradimo.

  • Slavisa

    4. jul 2018 | 16:30

    Rusi su naši prijatelji i nikada neće pristati na ovo.

  • Davor

    4. jul 2018 | 17:08

    Rusija će uvek biti na strani Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA