≫ 

Tu smo da od zaborava otrgnemo Košare i sve pripadnike Vojske Jugoslavije: Snima se film o borbama 1999. godine (FOTO)

- Mi smo tu da od zaborava otrgnemo Košare i Paštrik i sve pripadnike Vojske Jugoslavije - rekao je Aleksandar Vulin

  • 13

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas na padinama Vlaških planina kod Dimitrovgrada lokaciju snimanja seta dokumentarno-igranog filma o borbama na Košarama i Paštriku 1999. godine i istakao važnost snimanja ovakvog projekta kako bi bitke i heroji koji su učestvovali u njima bili otrgnuti od zaborava.

Haradinaj lije krokodilske suze: Srbi napuštaju Kosovske bezbednosne snage

Prema rečima ministra Vulina, kao što je Vojska Srbije bila planski uništavana i planski zanemarivana od 1999. godine na ovamo, kao što su se zaista trudili da ova vojska zaboravi sebe i da narod zajedno sa njom zaboravi vojsku, zaboravi svoju epopeju tokom NATO agresije, tako su se trudili da se zaborave i bitke kao što su Košare i Paštrik.

Mi smo tu da od zaborava otrgnemo Košare, Paštrik i sve pripadnike Vojske Jugoslavije-Foto: mod.gov.rs

- Mi smo tu da od zaborava otrgnemo Košare i Paštrik, i 549. motorizovanu brigadu i 63. padobransku brigadu i 72. specijalnu brigadu, da otrgnemo sve pripadnike Vojske Jugoslavije, u to vreme, koji su se tako požrtvovano i tako hrabro borili za svoju zemlju. Dvadeset godina su pokušavali da ovu armiju unište, planski, namerno, da ovu armiju razoružaju, da je umanje, da njene najbolje starešine i najbolje vojnike oteraju iz nje i što dalje, ali isto tako su 20 godina pokušavali da nateraju Srbiju da zaboravi svoju vojsku, Košare i Paštrik. Ovo je naš način da ne zaboravimo i da kažemo da je ono najvažnije i najsnažnije što je u našoj vojsci jeste moral, jeste sećanje ljudi na najbolje, na heroje i želja da budu baš takvi heroji. Zbog toga ovo radimo i nastavićemo ovo da radimo - poručio je ministar Vulin.

On je istakao da 20 godina NATO agresije nećemo dočekati a da nemamo istorijske dokaze o svemu što se dešavalo i da nemamo nešto što možemo da prikažemo čitavoj našoj naciji.

20 godina NATO agresije nećemo dočekati a da nemamo istorijske dokaze o svemu što se dešavalo-Foto: mod.gov.rs

- Bitke na Košarama i na Paštriku su ono što ćemo pokazati naciji tog dana i ono što ćemo pokazati čitavom svetu. Bitka na Košarama je istrgnuta od zaborava, sada je vreme da od zaborava otrgnemo i bitku na Paštriku i da pokažemo sva ona mesta gde se pokušala kopnena intervencija. Nisu Košare bile jedino mesto gde je bio pokušaj kopnene intervencije, bio je to i Paštrik i druga mesta, a naša vojska je i tada i sada bila u stanju da sačuva našu zemlju i naš integritet. Sve što su ti momci, junaci, uradili 1999. godine radila bi i ova vojska i svaki od ovih momaka danas bi bio dostojan junaka s Košara i junaka s Paštrika - rekao je ministar odbrane.

Prema rečima autorke filma Slađane Zarić, na obroncima Vlaške planine snimaju se scene o delu borbi koje su se vodile na Paštriku, a zimus smo radili rekonstrukcije događaja i tragičnih priča koje su se dešavale na Košarama.

Napadi na Paštrik su trajali deset dana od strane albanskih snaga-Foto: mod.gov.rs

Moram da napomenem da verovatno nije popularno porediti Paštrik i Košare, ali ono što ovim filmom i snimanjem koje ovih dana ovde obavljamo, želim da naglasim da mi se nekako čini da je Paštrik zapostavljen, a da je u vojničkom smislu bio zaista neverovatan. To su momci koji su deset dana imali konstantne napade albanskih snaga, koje su vršene kako tokom dana, tako tokom noći. Govorimo o pešadijskim napadima i artiljeriskim napadima i tu su NATO snage bacale tepih bombe, koje su bile prosto neverovatne. To je na neki način bilo deset dana pakla, koje je ta jedinica, u vojničkom smislu, zaista odlično odradila – naglasila je Slađana Zarić dodajući da su to bili momci koji su branili otadžbinu, a koje smo mi možda zaboravili, a ovaj film je pokušaj da ih otrgnemo od zaborava.

VIDEO: Grme srpske haubice od 152 milimetra

Vojnofilmski centar „Zastava film“ i Radio-televizija Srbije, uz podršku Ministarstva odbrane, početkom godine započeli su snimanje dokumentarno-igranog filma o borbama na Košarama i Paštriku 1999. godine. Film će biti emitovan na dvadesetogodišnjicu NATO bombardovanja kao zahvalnost svima koji su štitili granicu otadžbine tokom 1999. godine, ali i počast onima koji su dali živote za odbranu zemlje.

Film je posvećen herojima Košara i Paštrika koji su dali život za otadžbinu-Foto:mod.gov.rs

Film je posvećen upravo herojima Košara i Paštrika, onima koji su dali život za otadžbinu i svima koji su se danonoćno borili da zaustave kopnenu agresiju šiptarskih terorista na teritoriju Kosova i Metohije.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije pružaju maksimalnu podršku snimanju filma, dajući specijalce, vojnike, tehniku i materijalna sredstva za realizaciju snimanja igranih scena filma. Takođe, stručni konsultanti na filmu su vojna lica koja su tada bila u rejonu Košara i Paštrika i koji najbolje poznaju dešavanja i ljude koji su učestvovali u borbama.

VIDEO: Srpski specijalci u Rusiji na vežbama "Slovensko bratstvo"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Moca

    6. jul 2018 | 16:35

    A da pomognete malo finansijski te junake i njihove porodice taj film nece nahraniti njihovu decu.

  • SRBSKA CAST...

    6. jul 2018 | 15:57

    Tako je bre

  • 549 MB

    6. jul 2018 | 21:29

    tesko da moze da se snimi ono sto smo preziveli gore u sumama prokletija....tesko da to moze da se prenese na film...svake noci se borim sa kosmarima i tako 20 godina unazad tesko da cu taj film uopste gledati...ne zelim...skupljao sam drugare u satorsko krilo skupjao ono sto je ostalo od njih da se neki deo ne zagubi...tesko da to mozete da zamislite kako izgleda...moj brat veliki sa kojim sa bio u vojsci je ostao gore nismo mogli da ga izvucemo i to me proganja ceo zivot i verujte ne moze da se to prenese na film nema sanse ...pakao je mala beba za to gore sta se desavalo...desavalo sa 19 godina uffd

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA