• 0

Priština pokušava da preskoči formiranje ZSO: Šta će se 4. avgusta dogoditi u Briselu?

Srpski tim završiti svoj posao i pripremiti statut ali kada je reč o Prištini tu stvari stoje drugačije

  • 0

Četvrtog avgusta u Briselu bi trebalo da bude predstavljen predlog statuta Zajednice srpskih opština, što je Brisel označio kao krajnji rok za Prištinu kada su Srbi, pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, najavili da će sami formirati Zajednicu.

Đurić pozvao Srbe da ne budu deo kosovske vojske: Progovorio i o učestalim napadima na naš narod

- Priština po svaku cenu želi da preskoči formiranje ZSO istovremeno očekujući da dođe do konačnog dogovora sa Beogradom - rekao je za RTS predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun i dodaje da će srpski tim završiti svoj posao i pripremiti statut ali kada je reč o Prištini tu stvari stoje drugačije.

- Njihovo nagoveštavanje da očekuju konačno rešenje, a to je po njima nezavisnost Kosova, pokazuje da oni po svaku cenu hoće da preskoče formiranje ZSO. Oni insistiraju da ih priznamo i tretiramo kao nezavisnu državu ato se neće dogoditi čak i po cenu da zbog toga ne budemo primljeni u EU - naglasio je Drecun.

Izostanak reakcije i mlaka kritika Brisela na ovakvo ponašanje Prištine nije donela rezultate.

Izostanak reakcije i mlaka kritika Brisela na ovakvo ponašanje Prištine nije donela rezultate-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Brisel reaguje kao tigar bez zuba, Priština primi te kritike i ne reaguje. Nama je više dosta takvih reakcija iz Brisela, potrebna je akcija. Iz Prištine uporno najavljuju da su spremni da razgovaraju o konačnom rešenju ali se oni izgleda više fokusiraju na formiranje oružanih snaga - kaže Drecun.

Prethodnih dana videli smo negodovanje Prištine zbog toga što su neki Srbi, njih oko 20 napustili KSB. I predstavnik SAD u Prištini je rekao da je zabrinut zbog toga.

- A nisu zabrinuti zbog stalnih međuetničkih incidenata. Jedino legalno oružano prisustvo je međunarodno i to po Rezoluciji 1244. Za nas je neprihvatljivo bilo kakvo drugo formiranje vojnih formacija. Priština pokušava da preko KSB pribavi legitimitet za formiranje vojnih formacija tako što će Srbi učestvovati u njima - objašnjava Drecun.

Očigledno je da se ubrzavaju procesi ali je pitanje da li ulazimo u završnu fazu pregovora Beograda i Prištine.

Pitanje je da li ulazimo u završnu fazu pregovora Beograda i Prištine-Foto: Tanjug/AP

- Očigledno da ulazimo u fazu kada bi moglo da dođe do dogovora ali ne mora da značli da će do toga i doći. Postoji ogroman pritisak i očekivanja posebno od strane SAD-a ali kada pitate kako treba da izgelda taj dogovor oni ne znaju da kažu - objašnjava Drecun.

Predsednik Srbije Aleksabdar Vučić je rekao da će izaći sa predlogom pred građane čim bude imao sa čim da izađe. Međutim, sada pojedine opozicione stranake u skupštini kažu kako neće referendum.

- To pokazuje besmislenost postojanja nekih opozicionih stranaka. Referendum možemo očekivati ukoliko dođe do konkretnog predloga o dogovoru sa Prištinom za šta morate imati podršku građana a ne samo većinu u Skupštini - rekao je za RTS predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

VIDEO: Kosovo u 21. veku - Albanci KAMENOVALI Srbe koji slave slavu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima