≫ 

Đurić sa vanredne konferencije: Uhapšeni Srbi na Kosovu do večeras da budu pušteni, inače ništa od dijaloga (FOTO)

Direktor Kancelarije za KiM naveo je da Albanci "proganjaju ljude zato što su se usudili da kažu da su protiv takozvane vojske Kosova"

  • 56

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić na konferenciji za novinare organizovane povodom upada desetak džipova specijalnih snaga kosovske policije u prostorije Kulturno-prosvetnog centra "Božidar Mitrović Šandor" u Šilov kod Gnjilana i pretresa više kuća bivših pripadnika kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) srpske nacionalnosti koji su nedavno napustili tu službu, on je rekao da je sve izvršeno na oproban način.

Specijalci kosovske policije upali u prostorije KUD-a u Gnjilanu i uhapsili trojicu: Naoružani su dugim cevima i maskirani

- Desilo se potpuno suprotno od onoga što je dogovoreno na sastanku Vučića i Tačija sa Federikom Mogerini, a to je da se Albanci ovako više neće ponašati -  rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Đurić je naglasio da ovaj napad pokazuje da su svi sporazumi pogaženi.

- Naša poruka je da ovi ljudi moraju biti oslobođeni odmah, jer su uhapšeni valjda što su počinili verbalni delikt. Ako ne budu oslobođeni do večeras, nikakvog dijaloga neće biti - rekao je Đurić.

O tome smo, kaže, obavestili i Evropsku uniju, i visoku predstavnicu Mogerini.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

- Ovo je velika sramota - rekao je Đurić.

On je naveo da se radi o dobrim ljudima, "dobrim domaćinima sa više dece, ljudima od 30 do 40 godina, od kojih su neki i članovi SNS".

Direktor Kancelarije za KiM naveo je da Albanci "proganjaju ljude zato što su se usudili da kažu da su protiv takozvane vojske Kosova".

Foto: Tanjug/Tanja Valic

- Moraće da ih puste do večeras, jer sve ide u pogrešnom pravcu. Za mene je ovo uzimanje talaca - naveo je on.

Da podsetimo, rano jutros oko 6 sati tridesetak maskiranih policajaca naoružanih dugim cevima priveli su petoricu Srba. Reč je o načelniku Kosovsko-pomoravskog okruga Radovanu Stojkoviću i direktoru filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Gnjilanu Jovanu Deniću, kao i Nenadu Stojanoviću, po zanimanju automehaničaru koji je zaposlen pri Vojsci Srbije u Vranju.

Stojanović je uhapšen jer je navodno vršio pritisak na srpske pripadnike Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) da napuste tu službu. Prema objavi RTV Puls u Šilovu, u ovoj akciji su pretresene kuće bivših pripadnika kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) srpske nacionalnosti koji su nedavno napustili tu službu.

Ove navode demantovala je kosovska policija, uz navode da su pet lica osumnjičena za "učestvovanje u aktivnostima protiv ustavnog poretka i sigurnosti".

Kako se navodi u saopštenju, kosovska policija istovremeno demantuje medijske navode da je operacija pokrenuta protiv nekih bivših pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga.

Policijska operacija se nastavlja u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima, piše u kratkom saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    10. jul 2018 | 12:53

    Albanci kao i uvek koriste silu a i Srbi im pomazu da ih provociraju.Beograd je daleko i nema pomoci od Srbije.

  • Milan

    10. jul 2018 | 13:47

    Moramo drzati čvrst i jasan stav, bez cinjenja ustupaka koji nisu u nasu korist.

  • Alka

    10. jul 2018 | 13:40

    Odmah isti broj šiptara iz Preševa uhapsiti, pa neka se puše taçijevi zlikovci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA