Značajna podrška pred nastavak pregovora u Briselu: Joksimović se sastala sa ministrom inostranih poslova Kipra

- Srbija i Kipar nemaju otvorenih pitanja i međusobno se podržavaju u najznačajnijim pitanjima, poput teritorijalnog integriteta i suvereniteta - izjavila je Jadranka Joksimović

  • 1

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa ministrom inostranih poslova Kipra Nikosom Hristodulidesom i istakla da je Kipar prijateljska zemlja koja pokazuje izvanredno razumevanje za evropski put Srbije.

Vučić kod Makrona dan uoči nastavka pregovora u Briselu: Može li francuski predsednik da utiče na tok dijaloga i pritiske sa Zapada?

Joksimović je navela da Srbija i Kipar ne samo da nemaju otvorenih pitanja, već su i dve zemlje koje se međusobno podržavaju u najznačajnijim pitanjima, poput teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

- Mi smo prijateljska zemlja, bilateralni odnosi su izvanredni, a nesumnjivo je da Kipar podržava evropski put Srbije. Oni su uvek dali saglasnost za sva poglavlja za koja smo bili spremni i nesumnjivo je da ćemo imati podršku Kipra i u nastavku evropskih integracija - istakla je Joksimović.

Kako kaže, važno je da ljude iz Srbije znaju da Srbija u EU ima puno prijateljskih zemalja, a da od Kipra imamo nedovsmislenu podršku koji predstavnici te zemlje naglašavaju na forumima i na svim multilateralnim sastancima.

Jadranka Joksimovic sastala se danas na Kipru sa ministrom inostranih poslova Nikosom Hristodulidesom-Foto: Tanjug/Vladimir Dzuverovic

Joksimović navodi da je podrška naročito važna sada, kada i predsednik Srbije ima tešku situaciju u pogledu nastavka dijaloga, kao i u svetlu nedavnih dešavanja na KiM i hapšenja Srba.

- Informisala samo o tome ministra Hristodulidesa, a važno je da sve naše prijatelje koji nas čvrsto i principijalno podržavaju poštujemo i pokažemo prijateljstvo, da negujemo te dobre odnose - istakla je Joksimović.

Ona je najavila da će na nekoj od predstojećih sednica dve vlade, koja bi trebalo da se održi do kraja ove godine, biti pripremljen Nacrt sporazuma o saradnji u oblasti evropskih integracija kojim će Kipar dodatno pružiti podršku Srbiji.

Šef kiparske diplomatije Nikos Hristodulides istakao je da njegova zemlja podržava pristupni proces Srbije u EU, istakavši da je Srbija stub stabilnosti za Evropu.

- Imali smo priliku da razmenimo viđenja ne samo oko naših bilateralnih odnosa, koji su odlični, već pre svega o evropskoj integraciji, to jest pristupnom procesu Srbije - objasnio je on.

Hristodulidis je rekao da Kipar podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da se raduje skorijem viđenju sa ministarkom Joksimović, koja ga je pozvala da ponovo poseti Srbiju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    12. jul 2018 | 22:04

    Кипар нас једини може разумети,десило им се исто отимање територије.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA