Šta je Tramp poručio Srbiji promotivnim spotovima? (VIDEO)

Premijerka Srbije Ana Brnabić izrazila očekivanje da će njena poseta SAD pomoći boljem razumevanju i saradnji Srbije i Amerike

  • 4

U čast obeležavanja 100 godina od kada se srpska zastava prvi put zavijorila na Beloj kući, ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu nedavno je objavila reklamni spot pod nazivom "Vi ste svet" kojim naglašava i promoviše važan događaj iz istorije američko-srpskih odnosa. Da li je administracija Donalda Trampa spremna da promeni svoju politiku prema Srbiji i koje poruke šalje američka ambasada snimanjem ovakvih spotova?

Amerikanci se dive Srbima: "Zbog jednog od vas, na Beloj kući je pre 100 godina bila srpska zastava" (VIDEO)

Premijerka Srbije Ana Brnabić izrazila očekivanje da će njena poseta SAD pomoći boljem razumevanju i saradnji Srbije i Amerike.

- Nadam se da će kao rezultat ove posete biti bolje razumevanje između SAD i Srbije i mnogo bolja saradnja, kako poslovna tako i privatna - kazala je Brnabić posle posete Njujorškoj berzi.

Foto: Tanjug/Vlada RS

Predsednica Centra za spoljnu politiku, Aleksandra Joksimović, za Telegraf.rs objašnjava da na ovaj način ne šalje poruku samo Tramp nego cela američka administracija.

- Srbija je jedna od najbitnijih zemalja regiona i ključna na Zapadnom Balkanu. Postoji evidentna želja da se odnosi kvalitativno podignu na jedan drugi nivo i da se pokaže da je Srbija zemlja sa kojom SAD želje da gaje visoko razvijene odnose. Da se simbolički pokaže da je to prijateljstvo duže od određenih neslaganja koje smo imali i u prošlosti ali i danas u vezi sa pitanjem Kosova i da SAD prepoznaju značaj Srbije i žele da ostvare najbolji mogući odnos - objasnila je ona.

Ovo, međutim, ne znači da se može očekivati neka radikalnija promena politike Amerike prema Srbiji, jer su goruće globalne teme zaokupirale pažnju SAD.

Predsednica Centra za spoljnu politiku, Aleksandra Joksimović-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Stogodišnjica podizanja srpske zastave ispred Bele kuće obeležva se nizom manifestacija u Vašingtonu, a ovom važnom jubileju, pored premijerke Ana Brnabić, prisustvuju šef diplomatije Ivica Dačić, kao i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović.

Karijerni diplomata, Zoran Milivojević, smatra da sve akcije američke ambasade pokazuju jedan drugačiji odnos prema Srbiji i srpskoj priči što je jedna pozitivna poruka Trampove administracije.

- Afirmacija te stogodišnjice je dobar čin i ovi signali pokazuju dobru volju da ti odnosti budu bolji i da se prevaziđu tereti prošlosti, pre svega drugi tretman Srba i Srbije - rekao je on i dodao da smo "mi uvek do sada bili loši momci".

Karijerni diplomata, Zoran Milivojević-Foto: TV Pink

Pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel na pretresu u Senatu o američkoj politici u Evropi poručio je da SAD povećavaju angažman na Zapadnom Balkanu što su stručnjaci okarakterisali kao veliki povratak Amerike na ove prostore.

Milivojević, smatra da Amerika nikad nije napuštala Balkan, samo je pitanje u kojoj je meri bila aktivna.

- Oni su uvek prisutni u regionu, manje ili više aktivni, konkretno preko NATO Alijane i vodi računa o Balkanu. Bezbednosna komponenta je važna, migracije, Bliski istok i sve se to preko Balkana na neki način prelama - rekao je on.

Bela kuća-Foto: Tanjug / AP

Nova američka administracija je sada orijentisana na ozbiljna globalna pitanja i Srbija i Balkan u kontekstu globalnih odnosa svakako nisu van periskopa Amerike i van domašaja njenog interesa, a jedine promene koje se mogu u Trampovoj politici očekivati su eventualna prelamanja u globalnom kontekstu američko - ruskog odnosa, potom američko - kineskog, pitanja EU i njenim odnosima.

- Pored Amerike, Rusija ima veliki uticaj na Balkanu i tu već postoji jedan animozitet, tu je onda Kina koja ambiciozno i energično nastupa, potom regionalne sile, Turska, Namačka..Balkan je uvek vazan za velike sile bio i ostao, tu se nista nije promenilo - izjavio je Milivojević i objasnio da je poruka sadašnje američke administracije svakako bolja od onih koje smo imali ranije, imajući u vidu najpre demokrate i Bila Klintona, kada smo imali NATO agresiju.

- Srbija treba i mora da gleda na jedan pozitivan i konstruktivan način i daih iskoristi na liniji jačanja tih odnosa, prevazilazenja problema koji postojedobijanja Amerike da razume poz Srbije i njene interese - zaključio je.

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je kako će pokrenuti zahtev da se u Beogradu podigne spomenik američkom predsedniku Vudrou Vilsonu, kao "iskrenom prijatelju Srbije i srpskog naroda".

Dačić je rekao da bi Vilson spomenik mogao da dobije na dan završetka Prvog svetskog rata i dan kada se srpska zastava zavijorila na Beloj kući 28. jula 1918. godine gde je predsednik Vudro Vilson izdao saopštenje američkom narodu koje je pročitano u crkvama širom zemlje i objavljeno u skoro svim uticajnim dnevnim novinama.

(J.N./j.nikolic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Далибор

    25. jul 2018 | 02:27

    Amerika jako poštuje Srbe i Srbiju...zato su nam oteli teritoriju i bacali kasetne bombe po našim gradovima i ubijali našu decu....ko može to da zaboravi,svaka čast...

  • Sunce

    24. jul 2018 | 21:59

    Šta kaže? Nema vam pomoći, zavarili ste ! Znamo. Nemora ništa da kaže !

  • Nenad

    25. jul 2018 | 10:30

    Uvredljivo ja ako ambasada SAD-a misli da ce jednim spotom ubediti Srbiju da je postuje.Tipican Holivudski manir namenjem nekim "nizim" vrstama koje ce na osnovu sarenih slicica poverovati u americku "iskrenost". Naravno da su dobi odnosi najbolja opcija, ali sa Amerikom "dobri" odnosi znace bezpogovorna poslusnost toj istoj Americi. "Prijatelji" Amerikanci, niste nikoga impresionirali sarenim spotom kojim pokazujte ko smo mi.MI znamo da smo poseban narod koji svoju posebnost nikada nije znao da iskoristi. Nadam se da ce se i to promenuti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA