Škola sa srpskom decom na Kosovu dva puta na meti vandala: Prvi put je zapalili, a sad je kamenovali (FOTO)

Brzo su reagovali Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Srpska lista, koji traže da se počinioci pronađu, a srpsko stanovništvo zaštiti od pokušaja zastrašivanja

  • 5

Noćas su u selu Rabovce nepoznate osobe kamenovale zgradu izdvojenog odeljenja Osnovne škole "Braća Aksić" iz Lipljana, koje pohađaju srpska deca, pri čemu su razbijena četiri prozora.

Zapaljena srpska škola u opštini Lipljan: "Neko hoće da zatvori odeljenje od desetak učenika"

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje ovaj vandalski čin i poziva bezbednosne strukture u Prištini da pronađu i privedu pravdi počinioce koji su kamenovali školu, jer je to jedini način da se nasilje i razbojništvo zaustave.

Očigledno je da se radi o nastavku organizovanog razbojništva, koje ima za cilj da izazove nemir, strah i nesigurnost kod srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju za medije Kancelarije za KiM.

4 prozora su razbijena na školi Foto: Pixabay

- I dok predsednik i Vlada Srbije ulažu maksimalne napore da u se našoj južnoj pokrajini stvore uslovi za zajednički život i međusobno poverenje između Srba i Albanaca, napadi na Srbe, na njihovu imovinu, crkve, zdravstvene i obrazovne ustanove su gotovo svakodnevni - konstatuju u Kancelariji.

Podsećaju da je u istoj školi u ovom periodu prošle godine podmetnut požar, da je u požaru izgorela jedna učionica, a da počinioci do danas nisu pronađeni.

- Sve to izaziva zabrinutost i strepnju, ali i sumnju da se radi o nastojanjima da se Srbi onespokoje i isprovociraju, kako bi se dobio alibi za neku opasniju akciju protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji - navode u Kancelariji.

Poručuju, međutim, da će Vlada Srbije istrajati u nastojanjima da se na Kosovu i Metohiji očuva mir i i uspostavi sigurnost i bezbednost za sve građane, ali i da će isto tako istarajati u nameri da zašti svoje sunarodnike i njihovu imovinu, pogotovo kada se radi o objektima koji su namenjeni deci.

Srpska lista: Pronađite i procesuirajte odgovorne!

Direktor Kancelarije za KiM sa predstavnicima Srpske liste Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Srpska lista ogorčena je najnovijim napadom na Srbe na KiM, te podseća da je samo pre nekoliko dana upravo u ime Srpske liste zahtevano da KPS pojača svoje prisustvo i spreči napade.

- U trenutku kada se vode pregovori za pronalaženje održivog, kompromisnog rešenja ovakvi napadi izazivaju zabrinutost kod Srba na Kosovu i Metohiji - navode iz Srpske liste.

Srpska lista zahteva da se odgovorni što pre pronađu i procesuiraju, te napominje da bi, "ako ima dobre volje, mnogo jednostavnije bilo da policija postavi stacionarne patrole u mestima u kojima žive Srbi, kako bi odvratili potencijalne napadače".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ....

    31. jul 2018 | 23:39

    Gospodine predsedniče, nadam se da mirno spavaš.

  • Ika

    31. jul 2018 | 22:10

    Nema veze.. Idemo da gledamo parove i zadrugu..

  • Ljubiša

    1. avgust 2018 | 09:18

    Ma mir nema alternativu,zato jašite goveda Srbe.Da je oko Brnjika i jarinja parkirano pedesetak tenkova i odredjen broj vojnika...a i ja lupetam,to rade ozbiljne države,a mi?Jašite jer mir nema alternativu,al investitori su tu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA