≫ 

O ovome se ćuti! Po naređenju Putina pre tačno 15 godina poslednji ruski vojnik je napustio Kosovo i BiH

Mi ovde volimo da mistifikujemo, ali Rusija radi kao i svaka država - ono što je u njenom državnom interesu, kažu za Telegraf.rs vojni analitičari

  • 68

Po nalogu predsednika Rusije Vladimira Putina, 2003. godine, ruski mirovnjaci su povučeni sa Kosova i Metohije i iz Bosne i Hercegovina. Politička podrška zvanične Moskve u pojedinim svetskim organizacijama, pre svega u Ujedinjenima nacijama tokom proteklih godina se pokazala kao presudna. Međutim, povlačenje vojnika posle pompeznog zauzimanja prištinskog aerodroma u kasno proleće 1999. godine, pokazalo je da su bratska podrška i ljubav samo mit, kada su pitanju velike sile i da je na snazi samo interes.

Na Kosovo stiže 125 vojnika bataljona za helikopterske napade Nacionalne garde Tenesija: Šta će im biti zadatak?

Predsednik Rusije Vladimir Putin doneo je 5. maja 2003. godine odluku o povlačenju ruskih mirovnih snaga sa prostora bivše Jugoslavije.

Vladimir Putin - Foto: AP/Tanjug

Prvog avgusta iste godine Balkan je napustio poslednji od skoro hiljadu ruskih vojnika i oficira – 320 mirovnjaka iz Lenjingradskog vojnog okruga baziranih u Ugljeviku u Bosni i Hercegovini i 650 vojnika Moskovskog vojnog okruga i pripadnika vazduhoplovno-desantnih snaga razmeštenih na teritoriji Kosova u tri glavne oblasti (u opštini Kosovska Kamenica koja je bila pod kontrolom Amerikanaca, u opštini Srbica gde su glavni bili Francuzi, i u opštini Mališevo gde su komandovali Nemci, kao i na glavnom kosovskom aerodromu „Slatina“, koji se nalazi petnaestak kilometara od Prištine, glavnog grada pokrajine).

Ruski vojnik - Foto: Tanjug / AP

Prema rečima tadašnjeg načelnika Generalštaba Anatolija Kvašnina, "Rusija nije više imala strateške interese na Balkanu.

Pored svega ostalog, ta odluka je faktički poništila smisao i značaj marša na Prištinu, čiju 20. godišnjicu Kremlj namerava da proslavi sledeće godine.

VIDEO: Rusija predstavlia najnovije nuklearno naoružanje

Kada su počele borbe u Kirgistanu, Rusi su shvatili da je veliki broj njihovih borbenih snaga angažovan u Bosni i na Kosovu, kaže za Telegraf.rs, vojni analitičar Aleksandar Radić.

- To je protivprirodno, kad treba da brane svoju otadžbinu, a drugima su na raspolaganju. Rusi su 2000. godine prvo povukli, urgentno, padobrance i zamenili te jedinice sa pešadijom, a 2003. godine je povučen ceo kontigent. To je bila prirodna posledica političkog stava koji se reflektovao na odbranu Rusije, da treba uložiti maksimalne napore u odbranu ruskih državnih interesa - pojašnjava Radić tadašnju situaciju u Rusiji.

Aleksandar Radić - Printskrin: Telegraf

Napominje da Drugi rat u Čečeniji i sve ono što se dešavalo su bili pripretili Rusiji i Moskva je tada uputila jasan signal da Kosovo i Metohija i BiH nisu primaran teren za angažovanje njihovih snaga.

- Danas Rusija na jedan veoma povoljan način politički je prisutna u kosovskoj temi kroz podršku koju pruža u UN, ali mi imamo mitove o tome kako ta podrška može da se pretvori u nešto drugo. Da se razumemo, na Kosovu su prisutne članice NATO i one su tu jedina moguća strana sa kojom mi možemo da razgovaramo. Ruska vojska nije tamo, naše snage bezbednosti koje bi mogle da vrate deo snaga to mogu samo u teoriji, jer je potrebno odobrenje NATO. To je predsednik Vučić nedavno rekao, u suprotnom to bi značio rat sa NATO - istakao je Radić i dodao:

- Ne možete, ako ste uspostavili neka pravila igre, da ih promenite. U politici postoje primeri kršenja dogovora, ali dogovor uvek krši jača, nikad slabija strana.

Mi ovde volimo da mistifikujemo, ali Rusija radi kao i svaka država - ono što je u njenom državnom interesu, kaže za naš portal, vojni analitičar Vlade Radulović.

- Nema tu ljubavi, niti bratstva i savezništva. Priča da oni brinu o Srbima? Gospodo, ako brinete o Srbima, zašto niste ostali dole da te Srbe branite? Oni su se povukli i ono što se kod nas u medijima potiskuje je taj govor Vladimira Putina te 2003. i 2004. kada je u fokusu bio problem koje Rusija ima unutar svojih granica, južni deo Dagistana i taj deo ka Čečeniji. Oni su iz razloga zaštite svojih granica povukli pripadnike svog kontigenta sa Kosova koji su se nalazili u okviru KFOR-a - ukazao je Radulović.

Vlade Radulović - Foto: mc.rs

On kaže da je njegov stav, da ukoliko zaista želite da pomognete i sačuvate nekoga, ostajete, a ne povlačite se posle dve, tri ili četiri godine.

- Da li je to moralno sa njihove strane ili ne, može se diskutovati, ali to je moj stav. Oni su time stavili na prvo mesto, što je i logično, interes svoje države i svojih građana. U tom trenutku su pokazali da je interes Ruske Federacije bitniji od zaštite Srba na Kosovu, a svako neka tumači kako hoće - da li je to bio bratski čin ili nešto drugo - zaključio je Radulović.

I dok se u ruskoj javnosti, ali i našoj, povlačenje sa Kosova i iz BiH gotovo ne pominje, ruska kinematografija snima dva skupa filma povodom 20. godišnjice operacije "Marš", odnosno dolaska ruskih padobranaca iz BiH na prištinski aerodrom Slatina, u junu 1999. godine. Povlačenje očigledno nije interesantno za bioskope.

VIDEO: Srpski specijalci u Rusiji na vežbama "Slovensko bratstvo"

M. Ivas/J.Nikolić (marko.ivas@telegraf.rs/j.nikolić@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb

    2. avgust 2018 | 15:52

    Ne pricajte svasta. To povlacenje je tada trazio premijer Zoran Djindjic, a dogovorio se sa EU da dodje KFOR. Pa nismo svi kratkog pamcenja, ali nemojte da dozvoljavate da razni "analiticari" lazu nasu decu. Ne secam se ni da je tih analiticara bilo na ratistu da pomazu kada je trebalo...

  • Lomije

    2. avgust 2018 | 14:50

    Opet malo protiv Rusa ! Propaganda ! Ne vredi Rusija - Srbija !!!!

  • Serbian

    2. avgust 2018 | 18:40

    Ko bre ćuti. Srbi su izručili dzelatima S Miloševića i Putin je rekao ,povlači se, ne interesuju me srbi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA