Američka ruka je pružena: Šta Tramp sada očekuje od Srbije?

U igri traženja rešenja za Kosovo pojavio se još jedan činilac, američka ispružena ruka. Šta ona znači za Srbiju?

  • 24

U kontekstu rešenja kosovskog problema u igri se pojavio još jedan činilac, američka ispružena ruka! Naime, u toku jučerašnjeg dana dvojica ambasadora SAD, jedan bivši - Vilijam Montgomeri, i sadašnji - Kajl Skat, komentarisali su situaciju na Kosovu i Metohiji i stav SAD po tom pitanju.

Skat: Amerika je pružila ruku Srbiji, sad ste vi na potezu

Iz obe izjave može da se pročita da "SAD neće promeniti svoj rigidan stav po pitanju nezavisnosti Kosova", ali da se uskogrudi pogled može ublažiti, te da je "Amerika Srbiji pružila ruku", ali da bi bilo dobro iznedriti "kreativna rešenja".

Američki ambasador Montgomeri nije optimista! SAD nisu spremne da promene rigidan stav o Kosovu, a KFOR ne može da spreči gerilski rat

S druge strane, premijer Srbije Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić su po povratku iz Amerike, gde je obeleženo 100 godina saradnje u Prvom svetskom ratu i podizanje srpske zastave 1918. godine iznad Bele kuće, takođe ponavljali da sada napokon u njima imamo sagovornika, nekog ko hoće da nas sasluša po pitanju traženja kompromisnog rešenja u dijalogu sa Prištinom.

Milivojević: Amerika neće promeniti stav oko priznanja državnosti Foto: A. Nalbantjan

Diplomata Zoran Milivojević rekao je za Telegraf da Amerika neće promeniti stav oko priznanja državnosti, ali je, za razliku od ranije, spremna da sasluša argumente Srbije.

- Trampova administracija stoji pri stanovištu da je gotova stvar kada se dve strane dogovore, a ne da je stvar već svršena. To je novo. Do sada je bio stav da je stvar svršena i da nema razgovora na tu temu, novina je da ima razgovora i da treba pronaći rešenje sa kojim će se saglasiti obe strane. Suština novine su tri stvari. Prva je nova administracija koja drugačije gleda od Obame, Buša i Klintona. Druga su drugačije međunarodne okolnosti, postoje druge velike sile i red je da se i njihov glas sada čuje. A treće je to da je pozicija Srbije povoljnija i drugačija u odnosu na ranije, imamo jači međunarodni položaj u odnosu na 1999. godinu - smatra Milivojević i u tu svrhu nabraja da Srbija ima važne prijatelje, jake argumente i njen glas se sada sluša.

Prema njemu, nijedno maksimalističko rešenje, odnosno insistiranje na nezavisnosti ili da govora o tome nema, ne bi mogao da svrsta u kreativna.

- Mora da se sagleda situacija na terenu, činjenica je da Srbija kontroliše sever Kosova, tako da je insistiranje na kompromisu krajnje realno - zaključio je Milivojević.

Amerikanci su suočeni sa našim čvrstim stavom, smatra Drecun Foto: Milena Đorđević

I predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun je juče istakao da treba prihvatiti "ruku SAD" inače ćemo, kako je nagasio, da napravimo istorijsku grešku.

Drecun je primetio da je došlo do promene stava u Vašingtonu prema Kosovu jer su do juče govorili da se ne može razgovarati o statusu.

- Sada govore da treba da se postigne sporazum između Beograda i Prištine. Zašto to govore? Zato što su suočeni sa našim čvrstim stavom. Zato se sada Albanci pribojavaju i pokušavaju da podignu sopstveni ulog sa namerom da pokažu da moraju mnogo više da daju Albancima nego što bi Srbija trebalo da dobije -napomenuo je Drecun.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • busplusije

    6. avgust 2018 | 20:41

    Pa, eto, Tramp će da nam oprosti što nas je tukao, a u ispruženu ruku treba nešto i staviti - nije džabe ispružena.

  • SRBIJA

    6. avgust 2018 | 18:02

    Njihova ruka te prvo unisti pa ti pruze prst posle i onda ti izmaknu prst pa pravo na glavu, kad razbijes glavu onda shvatis gde si pogresio al posle kasno.

  • Milojica

    6. avgust 2018 | 17:31

    Nazalost Amerika ima previse ispruzenih ruku. Otima gde god stigne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA