Svi sada vide Prištinu kao remetilački faktor, promenila se pozicija Amerike po pitanju Kosova

Dačić je ponovio da podržava predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je, govoreći o rešavanju kosovskog pitanja, rekao da se zalaže za razgraničenje sa Albancima

  • 56

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je izjavio danas da se promenila pozicija SAD prema pitanju KiM i da sada svi vide prištinsku stranu kao remetilački faktor koji odbija da dođe do kompromisa.

Izetbegović oštro udario na Dačića: Uzalud Miloševićev učenik pokušava da povuče paralele između BiH i KiM

Dačić je ponovio da podržava predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je, govoreći o rešavanju kosovskog pitanja, rekao da se zalaže za razgraničenje sa Albancima.

- Promenila se pozicija SAD, ranije su smatrali da je pitanje KiM rešeno i da imamo samo da priznamo Kosovo i da se ne otvara ta tema. Sa novom aministracijom oni su otvoreni da sagledaju sve predloge za kreativna i flksibilna rešenja. To je ono što smo mi tražili. Podržavam ovaj predlog zato što se za to zalažem već desetak godina, pošto je to jedino moguće i brzo rešenje, koje trenutno otklanja akutni problem - rekao je Dačić za Prvu.

Dačić u američkoj ambasadi - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ističe da je, ipak, još rano govoriti o tome da li će do toga i doći, ako se uzmu u obzir izjave prištinske strane.

- Imamo situaciju da su SAD, Rusija, Francuska veoma raspoložene da se dođe do kompromisa, da EU moderira taj dijalog, a Nemačka i drugi kažu da ne treba vršiti promenu granica. Prvo su promenili granice Srbiji... pa ne možete Pandorinu kutiju koju ste otvorili povodom Srbije sada da zatvorite i kažete to nije ništa, nije se desilo i nema dalje - kaže on.

Dačić dodaje da još nije na vidiku da će biti moguće postići rešenje po pitanju KiM.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    10. avgust 2018 | 14:56

    Istina uvek izadje na svetlost dana, i Amerika je uvidela da su joj albanci svih ovih godina plasirali lazi.

  • Miloš

    10. avgust 2018 | 10:00

    Najvažnije je sačuvati mir. Priština odavno ne saradjuje u pregovarač kom postupku, zena ih kazniti.. Očigledno je da oni ne žele mir.

  • Veca

    10. avgust 2018 | 16:04

    Ideje i interesi velikih država menjaju se s godinama. Postali smo cenjeniji i sposobniji u politici, tako da je odlično što i drugi to počinju da prepoznaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA