Sramno! Još nema dovoljno dokaza za optužnice protiv OVK za zločine nad Srbima

Portparol tužilaštva Kristofer Benet rekao je da je tužilaštvo svesno da postoje očekivanja da se optužnice podignu na vreme

  • 45

Vše od tri godine od odluke o formiranju Specijalnog tužilaštva za istragu ratnih zločina koje je tokom rata počinila tzv. OVK nad srpskim civilima i pripadnicima drugih zajednica, do danas nije podignuta nijedna optužnica, a iz tog tužilaštva kažu da će to biti učinjeno kada budu prikuljeni neophodni dokazi.

Mi nećemo nikada zaboraviti ni Ðura ni Ranka: Dve decenije od nestanka novinara na Kosovu

Prištinski Zeri danas piše da specijelni tužilac nije uspeo da prikupi dovoljno dokaza za podizanje optužnica pred Specijalnim sudom.

Portparol tužilaštva Kristofer Benet rekao je za taj prištinski dnevnik da je tužilaštvo svesno da postoje očekivanja da se optužnice podignu na vreme i da će odluka o tome biti doneta kada to, kako je rekao, dozvole prikupljeni dokazi i činjenice.

- Do tada će specijalno tužilaštvo nastaviti svoje istrage - rekao je Benet.

Prošle sedmice, Benet je rekao da u cilju zaštite prava, privatnosti i bezbednosti svih onih na koje bi optužnica mogla da utiče, uključujći žrtve i optužene, sve odluke će biti donošene nakon pune i pažljive obrade podataka.

Tada je podsetio da će Tužilaštvo primenjivati najviše strandarde i procedure međunarodne kmrinilasitičke prakse predviđene pravilnikom koji su u julu usvojila Specijalizovana veća.

- Iz tih razloga sa odlukom o podizanju optužnice se ne može žuriti i to mora biti učinjeno sa jasnim stavom koji će omogućiti da se obaveze zakonske obaveze u okvriu pravičnog suđenja u razumnom roku - kazao je on.

Podsetio je takođe da Specijano tužilaštvo ne komentariše vremenski okvir eventualnih optužnica, kao ni imena, iz profesionalnih i etičkih razloga.

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo imaju nadležnost nad zločinima protiv čovečnosti, ratnim zločinima i drugim krivicnim delima prema kosovskim zakonima, a sve u vezi sa navodima iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od 7. januara 2011.

U avgustu 2015. godine, Kosovo je usvojilo zakon kojim je osnovano Specijalizovano tužilaštvo radi sprovodenja istrage i krivičnog gonjenja u vezi s teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim delima pocinjenim tokom i nakon sukoba na Kosovu 1998, 1999. i 2000. godine.

Predsednik vladine komisije za nestale Veljko Odalović rekao je takođe ranije za Tanjug da očekuje da Specijalni sud za ratne zločine pripadnika nekadašnje OVK podigne optužnice po dokazima koji su mu dostavljeni za zločine počinjene nad Srbima.

Veljko Odalović - Foto: Medija centar Beograd

Odalović je naveo da je reč o velikom broju zločina nad Srbima, među kojima su i oni koji su se desili od početka 1998. godine, od kidnapovanja rudara, preko Zočista, Opteruše, Retimlja, ubista više od 40 civila, porodice Stolić i Simić, zločina u Livadicama i Starom Grackom, kao i drugih zločina za koje postoje izvesni dokazi.

Inače, odluka o uspostavljanju Specijalnog suda došla je nakon mnogih pregovora, sedište suda je u Hagu i u njemu su angažovane samo međunarodne sudije i tužioci.

Od usvajanja izveštaja Dika Martija na parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope do formiranja Specijalnog suda za Kosovo prošlo je šest godina, a procenjivalo se da će taj sud raditi osam godina, uključujući žalbeni postupak.

U svom izveštaju Dik Marti kao najodgovornije za zločine kojima će se baviti Specijalni sud direktno imenuje većinu lidera tzv.OVK, na čelu sa Hašimom Tačijem, koji su bili članovi tzv. Dreničke grupe i koji su danas okosnica političkog establišmenta na Kosovu.

- Otkrili smo da je Drenička grupa imala svog šefa - ili u terminologiji organizovanog kriminala, svog bosa - renomiranog političkog lidera i verovatno međunarodno najpriznatiju ličnost iz OVK, Hašima Tačija - konstatovao je, između ostalog, Marti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miladin

    22. avgust 2018 | 13:42

    Sramno je to sto albanci radi. Znaju oni ko su ti zlocinci ali stite ih.

  • Cana

    22. avgust 2018 | 13:24

    Dok je amera i nemaca koji im čuvaju guzice, neće biti ni optužnica.

  • Dia

    22. avgust 2018 | 13:24

    More,Dokaza ima i Živih i Mrtvih,nego Kilavo to sve, treba lova da bi pokrenuli dupe!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA