≫ 

Albance uplašila promena politike SAD prema Srbiji: Pacoli bi sastanak sa Boltonom, Bahtiri zabranu pregovora o teritorijalnoj razmeni

Pacoli bi, kako navode iz njegovog kabineta, želeo susret sa Boltonom već naredne sedmice

  • 7

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli namerava da se sastane sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom, čija je nedavna izjava da SAD ne isključuju razmenu teritorija, ako se Beograd i Priština o tome dogovore.

Ako ne postignemo dogovor sa Beogradom, to će uticati na ceo Balkan: Tači tražio podršku međunarodne zajednice

Ova izjava uznemirila je Prištinu, čiji političari, pre svega Ramuš Haradinaj i Hašim Tači, ne mogu među sobom da se dogovore šta je prihvatljivo, a Haradinaj upozorava Tačija da je moguće samo pripajanje "Preševske doline" Kosovu, ali ne i podela Kosova.

Pacoli bi, kako navode iz njegovog kabineta, želeo susret sa Boltonom već naredne sedmice.

Boltonovu izjavu Pacoli, kako kaže, treba tumačiti "u kontekstu odgovornosti koju Priština treba da preuzme na sebe na evroatlantskom putu", ali nije precizirano na šta tačno misli.

U razgovoru za T7, Pacoli je rekao da su SAD "ključni i doživotni partner" Kosova i da će sa Boltonom pričati o tome kako da ojačaju saradnju.

Pacoli bi, kako navode iz njegovog kabineta, želeo susret sa Boltonom već naredne sedmice-Foto: A. Nalbantjan

Kako je rekao, Kosovo je neprekidno u koordinaciji i sa američkim i sa evropskim saveznicima, koji pružaju podršku dijalogu.

Osim toga, Pacoli je danas pozvao i Urugvaj da preispita svoju odluku i prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

Da je Albance "uplašila" Boltonova izjava pokazala je i reakcija pojedinih predstavnika privremenih institucija na KiM, koji su bili ubeđeni da imaju bezuslovnu podršku Amerike po pitanju nezavisnosti Kosova, pa je gradonačelnik Južne Mitrovice i zamenik Alijanse za budućnost Kosova Agim Bahtiri pozvao Skupštinu Kosova da održi hitnu sednicu i donese odluku o zabrani pregovora u Briselu po pitanju teritorijalne razmene.

Ako Vlada ne blokira inicijative za promenu granica, onda će Kosovo u narednim mesecima rizikovati da dodje do velikih protesta, koje ću snažno podržati. Pozivam Skupštinu Kosova da održi hitnu sednicu i donese odluku o zabrani pregovora u Briselu po pitanju teritorijalne razmene. Ako se u Briselu pojavi pitanje promene granica i teritorijalne razmene, Mitrovica neće mirno sediti i posmatrati podelu - upozorio je Bahtiri.

Politički analitičar, Branko Radun, objasnio je za Telegraf.rs da je sve to jasan pokazatelj da stvari ne idu onako kako su Albanci očekivali, pa su takve reakcije i očekivane.

Trampova administracija želi nekako da završi to pitnaje oko Balkana i spremna je da prihvati neki međusobni kompromis. Ovo je prvi put da ovako snažna poruka stiže sa vrha američke administracije - objasnio je Radun za naš portal.

VIDEO: KFOR je pod punim naoružanjem čuvao jezero Gazivode

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran BGD

    26. avgust 2018 | 13:55

    Izgleda da ćete opet na listu terorističkih organizacija 🤣🤣🤣 tako je prošao i Bin Laden

  • Dule

    26. avgust 2018 | 15:29

    Jos par godina Niko nece ziveti na kosometu zbog radijacije

  • Markidjani

    26. avgust 2018 | 13:52

    Moraju da shvate i Srbi i Albanci da oni amerikance ne zanimaju uopste i da ih bas briga u za jedne i za druge. Oni su svoj LICNI interes uglavnom ispunili. Sve sto su hteli to je da SVE vredno pripadne njima sto su uz pomoc albanaca i uspeli. Pocetni cilj je ostvaren, energetska bogatstva su skoro sva zauzeli i sada mogu polako da se opuste i da dogovor oko 'granice' prepuste Srbima i Albancima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA