≫ 

U subotu se u prečniku od 300 km na 3 događaja rešava sudbina regiona

Došlo je vreme za rešavanje problema, kako bi i ovaj deo Evrope uhvatio korak za ekonomskim bogatijim državama

  • 15

Bure baruta, epitet je Balkana. Gotovo da svaka nacija ima neraščićene odnose sa svojim susedom. Sudeći prema izjavama predstavnika vodećih svetskih sila, u prvom redu SAD i zemalja EU, ali pre svega regionalnih lidera, došlo je vreme za rešavanje problema, kako bi i ovaj deo Evrope uhvatio korak za ekonomskim bogatijim državama. To je od presudnog značaja, jer se stanovništvo masovno seli u potrazi za boljim životom.

U prilog rešavanju otvorenih pitanja slede, slučajno ili ne, tri događaja u predstojeću subotu koja će se odvijati u prečniku od 300 kilometara.

Nemci i Hrvati nam nabijaju na nos odluke Badinterove komisije: Da li u tački 3. leži naš odgovor za razgraničenje?

SOLUN

U Solunu će u subotu biti održan protest protiv sporazuma Atine i Skoplja o novom imenu Makedonje, a istovremeno grčki premijer Aleksis Cipras će na Međunarodnom sajmu u tom gradu uputiti jasnu poruku i podršku sporazumu, javili su grčki mediji.

Prema tom sporazumu, Makedonija će se ubuduće zvati Republika Severna Makedonija.

Pozivajući se na izvore iz grčke vlade, mediji pišu da će ratifikacija sporazuma rešiti decenijama star spor oko imena i da, iako su pregovori bili teški, oni su bili potrebni.

- Radimo sa osećanjem odgovornosti i patriotizma po pitanju imena i čvrsto verujemo da će naredne godine ovaj sporazum biti realizovan - poručili su iz grčke vlade.

U međuvremenu, američki ambasador u Atini Džefri Pate pozdravio je sporazum koji, kako je rekao, "oslobađa ekonomski potencijal regiona i otvara put za pridruživanje zemlje NATO-u i EU".

Zaev i Cipras - Foto: AP/Tanjug

SKOPLJE

I dok će u Solunu biti napeto, u Skoplju će biti svečano. Naime, nemačka kancelarka Angela Merkel doputovaće u subotu u glavni grad još uvek Bivše jugoslovenske republike Makedonije, gde će sa premijerom Zoranom Zaevim razgovarati o regionalnom razvoju i bilateralnim pitanjima.

Kako je javila agencija MIA, Merkelova dolazi uoči referendumu o sporazumu sa Grčkom o novom imenu te bivše jugoslovenske republike.

Više od 40 posto građana Makedonije glasaće na referendumu za promenu imena države, pokazali su rezultati ankete koje su proveli Institut za demokratiju Societas Civilis Skoplje i Makedonski centar za međunarodnu saradnju.

Prema rezultatima ankete, koja je napravljena za Televiziju Telma, da je referendum o imenu Republika Severna Makedonija danas protiv bi glasalo 8,6 posto ispitanih, neopredeljenih je 6,3 posto, dok je dva posto anketiranih odbilo da odgovori.

Bez odgovora o podršci sporazumu s Grčkom bilo je 42,2 posto anktiranih, prenosi agencija MIA.

I druge ankete, sprovedene prethodnih dana, pokazale su da podrška dogovoru s Grčkom o promeni naziva Makedonije još uvek nije prešla polovinu.

Zato i ne čudi pojačana diplomatska aktivnost najviših evropskih i svetskih državnika. Pre Merkel, u Skoplje će doći generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

- Njihov dolazak je priznanje za Makedoniju, pozitivan signal - rekao je Zaev.

Merkel i Kurc - Foto: Tanjug / AP

KOSOVSKA MITROVICA

Nekih 110 kilometara dalje o Skoplja, u Kosovskoj Mitrovici radiće se na rešavanju drugog regionalnog, nama mnogo važnijeg pitanja. Pitanja odnosa Srba i Albanaca. Naime, tada će predsednik Srbije Aleksandar Vučić stići u dvodnevnu posetu Kosovu i Metohiji.

Poseta Vučića Kosovu 8. i 9. septembra biće najsveobuhvatnija, a po političkom značaju i temama o kojima će govoriti, najznačajnija, ocenio je prethodno direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Vučić i Đurić u prethodnoj poseti Trepči - Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je ponovio da će Vučić na velikom skupu na trgu u Kosovskoj Mitrovici saopštiti neke od najznačajnijihj stavova po pitanju odnosa Srbije prema Kosovu i „vizije i viđenja rešavanja ovog pitanja u prelomnim trenucima u mesecima koji su pred nama“.

Sam Vučić je istakao da će to biti jedan od najvažnijih govora u njegovom životu, a da je njegov motiv šta će biti rezultat u budućnosti, a ne koliko aplauza će u tom trenutku dobiti.

Naglasio je da će voditi računa o svakoj izgovorenoj reči, jer će se po svakoj reči meriti budućnost naše zemlje za pet i 100 godina.

Vučić prilikom prethodne posete Trepči - Foto: Marko Todorović

- Očigledno je da se glavna otvorena pitanja stavljaju na dnevni red i da je intencija da se ona reše - kaže za Telegraf.rs, Zoran Milivojević, karijerni diplomata.

Prema njegovim rečima, rešavanje grčko-makedonskog i srpsko-albanskog pitanja se ubrzava od strane pre svega Sjedinjene Američke Države i Evropska unija.

- Veoma mi je indikativno nastojanje Evropske komisije da se pravno-obavezujući sporazum Beograda i Prištine potpiše do isteka njenog mandata - napomenuo je Milivojević.

Kako nam je rekao, radi se o diplomatskoj ofanzivi, odnosno da se uđe u jesen tokom koje će se definisati pravci rešenja otvorenih pitanja na način koji odgovaraju velikim silama.

Zoran Milivojević - Foto: A. Nalbantjan

Tome u prilog ide i najavljena poseta američkog senatora Rona Džonsona Beogradu 10. i 11. septembra.

Džonson važi za jednog od ključnih Trampovih ljudi i čoveka zaduženog za specijalne misije, zbog čega njegov očekivani dolazak u Beograd prate i medijske špekulacije da nosi poruku da će predsednik SAD podržati, a možda i doći u Srbiju da finalizira eventualni dogovor Srba i Albanaca.

Džonson će, inače, posle Beograda posetiti i Prištinu, Atinu i Skoplje, i razgovarati sa tamošnjim liderima.

VIDEO: Skat najavio promenu stava SAD prema Srbiji:

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SrbskiBek

    6. septembar 2018 | 18:48

    Ne znam kome je zapelo da se prizna kosovo !?? Kome ne odgovara ovsko kako je sada !?? Oni su otcepljeni i ne priznati !!!!! Zasto srbija hoce da resi to odmsh i sad !!???? Oni nek teraju njihovo.mi cemo nase..doci ce vreme da se stvari rese u nekom trenutku .pa i za 100 godina !!!! Ne priznajte kosovo.nemate na to pravo !! Ili ste dovedeni da to odradite ???

  • Драган

    6. septembar 2018 | 18:26

    Каква фарса !Лепе се етикете кад какве требају !САД и ЕУ су постали синоним за несреће .Где они мешају своје прсте ту цвеће не цвета .Авганистан ,Ирак , ех-Југославија ,Либија,Сирија, Украјина , су међу последњим децениским катастрофама где су прсти САД ,Енглеска,Канада, од кад нема Де Гола Француска , а Немачка се крије иза поменутих и даје свемогућу помоћ испод жита.Они не схватају да је време промењено.Нема више богом даних да уређују свет .Они су навикли да се издржавају пљачком сиромашних па и својих грађана за рачун банкарског удружења које их финансира отимајући од остатка света .Кад суд уди некоме не доноси пресуду на основу вероватних доказа већ на основу утврђених доказа.Велика је разлика судити појединцу и Држави , било којој.Заслепљени отмицама САД и “пријатељи “ неће да реализују у својим главама да нису свемоћни.Они могу да униште земаљску куглу али не могу више никог да победе и да остану живи.Тако сви њихови грозни програми су само уништење и себе и других.БОЖЕ ОСВЕСТИ ИХ !

  • Трајко Призренац

    6. septembar 2018 | 16:48

    Треба омогућити и копненим јединицама НАТО-а да лакше и брже уђу у Србију у случају да се Срби јогуне кад им комшије присвоје неки део територије.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA