≫ 

Srbija ima dugu filantropsku tradiciju: Da zajedno podstičemo dobročinstvo, to je zadatak svih nas u Vladi (FOTO)

Premijerka Ana Brnabić predsedavala je prvoj sednici novoosnovanog Saveta za filantropiju

  • 4

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas prvoj sednici novoosnovanog Saveta za filantropiju koja je održana u Vladi.

Sada je pravi trenutak za razvoj odnosa Srbije i SAD: Brnabić na sastanku sa prvim čovekom američke trgovine (FOTO)

U saopštenju iz Vlade Srbije, podseća se da je Savet za filantropiju formiran u cilju stvaranja podsticajnog okruženja za pružanje dobročinstva i daljeg razvijanja filantropske infrastrukture i kulture davanja za opšte dobro, uzimajući u obzir trenutno stanje i trendove davanja u srpskom društvu.

- Čast mi je što predsedavam ovim Savetom, čiji se rad tiče svakog građanina Srbije. Kao zemlja koja ima dugu filantropsku tradiciju, uverena sam da možemo i moramo mnogo više da radimo na pomaganju drugima. Podsticanje dobročinstva u društvu zajednički je zadatak svih nas a Vlada Srbije biće snažna podrška pojedincima, privredi i institucijama koji razumeju značaj pomoći i davanja - rekla je Ana Brnabić.

Foto: Vlada Srbije

Kopredsedavajući Saveta Veran Matić izrazio je očekivanje da će se dobročinstvo dalje unapređivati i želju da se lepeza pomoći i davanja proširi na više različitih oblasti.

On je podsetio da je do 2016. godine davanje stagniralo, dok se u 2017. godini beleže pozitivni pomaci, i ocenio da će se uz stvaranje povoljnijih uslova bitnije povećati davanja u narednom periodu.

Foto: Vlada Srbije

U ime "Koalicije za dobročinstvo", direktorka Fondacije "Ana i Vlade Divac" Ana Košel naglasila je da održiva filantropska infrastruktura može da se gradi i unapređuje samo uz podršku države i svih institucija koje se bave kreiranjem politika i zakona u ovoj oblasti.

Ona je dodala da je stimulisanje davanja za dobrobit svih građana najznačajniji cilj "Koalicije za dobročinstvo" koju čine neprofitne organizacije koje u saradnji sa USAID-om realizuju projekat "Unapređenje okvira za davanje".

Foto: Vlada Srbije

Na inicijativu "Koalicije za dobročinstvo", koju čine Fondacija "Ana i Vlade Divac", "Trag fondacija", "Katalist Balkans", SMART kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije, premijerka Brnabić donela je odluku o formiranju Saveta za filantropiju.

Na konstitutivnom delu Prve sednice Saveta za filantropiju potvrđeno je članstvo svih članova imenovanih Odlukom o osnivanju Saveta, među kojima se nalaze ministri finansija, zdravlja, kulture i informisanja, rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, državne uprave i lokalne samouprave, omladine i sporta, ministar bez portfelja zadužen za demografiju i populacionu politiku.

Foto: Vlada Srbije

Članovi Saveta su i direktor Poreske uprave, gradonačelnik Beograda, kao i predstavnici i predstavnice neprofitnih organizacija. Sastanci Saveta će se održavati najmanje tri puta u toku godine, dodaje se u saopštenju iz Vlade Srbije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA