• 0

Amerika vidi tri izazova na Zapadnom Balkanu: Srbija ima suštinsku ulogu (FOTO)

Skat je ponovio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači imaju punu podršku SAD u precesu iznalaženja rešenja

  • 0

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat izjavio je danas da su tri izazova za region Zapadnog Balkana - ime Makedonije, normalizacija odnosa Beograda i Prištine i uspostavljanje funkcionalne države u BiH, uz napomenu da je suštinska uloga Srbije da bude oslonac stabilnosti u regionu i da će u tome imati podršku SAD.

Aleksandra Joksimović nova ambasadorka Srbije u Velikoj Britaniji

Skat je izrazio zadovoljstvo "novim vibracijama" koje, kako je rekao, vidi u Beogradu u vezi postizanja sporazuma sa Prištinom i dodao da SAD žele iznalaženje fleksibilnog i trajnog rešenja tog pitanja.

On je na konferenciji "Bezbednosni izazovi Zapadnog Balkana", u organizaciji Centra za spoljnu politku izrazio očekivanje da će Beograd i Priština postići sveobuhvatni sprazum koji će doneti zadovljstvo obema stranama.

- Oslanjamo se na mudrost Federike Mogerini - dodao je Skat i ponovio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači imaju punu podršku SAD u precesu iznalaženja rešenja.

Dačić, Joksimović i Skat - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Skat je ocenio da na prostoru Zapadnog Balkana vidi tri kriična pitanja za stabilnost a to su dijalog Beograd i Pristine, probleme oko imena Makedonije, i one oko opstanka BiH.

Dodao je da je važno što ti problemi nisu nerešivi.

Pozdravio je hrabrost lidera Makedonje i Grčke da reše probleme, što će dovesti do bržeg približavanja Makedonije u EU i ekonomskog napretka zemje. Ambasador je dodao da takav brz napredak, ipak, ne vidi u BiH.

Ocenio kao drobro što svaka zemlja Zapadnog Balkana svoju budućnost vidi u EU.

- Svi delimo zajedničku viziju prosperitentne budućnosti - rekao je ambasador Skot.

On je naveo da napredak Beoograda i Prištine, kao i Makedonije i BiH zavisi od volje za saradnjom i stava o donošenju teške odluke koja vodi prihvatljivog kompromisa

Skat je istakao da je njegova glavna poruka sa skupa da podele nisu nepomirljive i da region nije osuđen na borbu zauvek.

- Nijedan narod, zemlja, kontinent nije osuđen nekom silom da se nikad ne promeni. Narodi i države odlučuju o budućnosti i okrenuti se prospreitetu - rekao je Skat.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima