• 19

O dolasku Fronteksa na srpske granice juče su svi pričali: Šta je zadatak ove službe i šta će sutra biti dogovoreno u Beogradu?

Postojanje "Balkanske migrantske rute" prouzrokovao je potrebu za njihovim delovanjem i u zemljama "trećih država", odnosno zemljama šengenskog prostora, te i Zapadnog Balkana, pre svih u Srbiji, Albaniji i Makedoniji

 • 19

Od izbijanja izbegličke krize, zaštita granica Evropske unije postala je imperativ za sve njene članice, lidere koji odlučuju o usaglašavanju pravila o prilivu migranata, njihovoj deportaciji ili pružanju azila.

Fronteks stiže u Srbiju? Reagovala i premijerka posle oštrog odgovora MUP-a

Taj posao, pored deljenja ključnih informacija o npr. krivotvorenim ispravama, ukradenim automobilima ili trgovini ljudima, i otkrivanje nezakonitih aktivnosti na svim evropskim graničnim stražama, obavlja Agencija za graničnu i obalsku stražu EU, čiji je kraći naziv Fronteks.

Fronteks koordiniše operacije na moru (npr. u Grčkoj, Italiji i Španiji), ali i operacije na spoljnim granicama, kao što su one sa Bugarskom, Rumunijom, Hrvatskom, Poljskom i Slovačkom. Takođe, prisutan je u brojnim međunarodnim vazdušnim lukama širom Evrope.

Foto: frontex.europa.eu

Ipak, postojanje "Balkanske migrantske rute" prouzrokovao je potrebu za njihovim delovanjem i u zemljama "trećih država", odnosno zemljama šengenskog prostora, te i Zapadnog Balkana, pre svih u Srbiji, Albaniji i Makedoniji.

Dok sa jedne strane iz Brisela stižu informacije da je takav sporazum već postignut, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici odgovaraju da je u pitanju "trač", te da bi potpisivanju takvog sporazuma morao da prethodi njegovo parafiranje, zatim potpisivanje, a na kraju bi, po obaveznoj proceduri, morao ići na ratifikaciju u Narodnu skupštinu Republike Srbije.

Foto: frontex.europa.eu

U tu svrhu će Komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos sutra boraviti u Beogradu, gde će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o saradnji u oblasti migracija i zaštite granica i parafirati statusni sporazum o saradnji Srbije sa evropskom graničnom službom Fronteks.

Foto: frontex.europa.eu

Ljudstvo Fronteksa trenutno iznosi 1.500 službenika, a prema rečima šefa Evropske komisije Žan-Klod Junkera, do 2020. bi ga trebalo podići na 10.000.

Prema novom planu jedinice Fronteksa bile bi opremljene sa oko dve milijarde evra, avionima, brodovima, čamcima, oružjem, ali bi povrh svega imali imunitet, odnosno ne bi mogli da budu krivično gonjeni, da svedoče na sudu, niti bi plaćali porez.

Foto: frontex.europa.eu

Reformisani Fronteks zvanično je pokrenut u oktobru 2016. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Љиљана

  Сетимо се ЕУЛЕКС-а. И какве они привилегије имају , а на који начин су помогли Србима. Ништа нам нису помогли. Чак су 'купљени' од Албанаца на Косову, и увек су неспособни да нађу кривце, кад су Срби у питању.

  29
  0

  Podelite komentar

 • Trn

  A "mirotvorca" Kolinde nema nigde.

  6
  0

  Podelite komentar

 • Hamekame

  Plenković kao da se dogovarao sa Izetbegovićem.

  6
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima