• 11

Srbija 7. u Evropi po broju mirovnih operacija! NATO: Na vama je odluka da li ćete postati naša članica

- Imamo zajedničke izazove, ali želimo da imamo i zajednička rešenja - rekao je Ćezare Marineli

  • 11

Ukoliko Srbija ne želi da postane članica NATO to je njena odluka, a problem nije ni ako želi partnerstvo sa drugim državama - Rusijom ili Belorusijom, rekao je danas šef Kancelarije NATO za vezu u Beogradu general Ćezare Marineli.

Sada je zvanično! EU straža stiže na srpske granice: Parafiran sporazum Fronteksa i MUP-a Srbije (FOTO)

On je istakao i da je Srbija mesto stabilnosti i da u toj organizaciji vrednuju poziciju i sve ono što se čini na tom polju, kao i napore koje Srbija ulaže učešćem u mirovnim operacijama.

- Imamo zajedničke izazove, ali želimo da imamo i zajednička rešenja - rekao je Marineli na Konferenciji "Saradnja Vojske Srbije sa oružanim snagama zemalja članica NATO" u organizaciji Atlantskog saveta Srbije.

Kako je dodao, odluka je na nivou Srbije ako želi da se pridrži i postane članica NATO-a, ili ako to ne želi.

- Ako Srbija ne želi da postane NATO članica nema problema, ako želi da se pridruži to je odluka na nivou Srbije. Ukoliko želi da radi sa NATO-om, to je opet na nivou Srbije. Ako Srbija želi da radi sa drugim zemljama Rusijom, Belorusuijom - to nikakav problem ne predstavlja za NATO - rekao je Marineli.

Ako Srbija ne želi da postane NATO članica nema problema, ako želi da se pridruži to je odluka na nivou Srbije-Foto: A. Nalbantjan

On je naveo primer da NATO ima dobru saradnju sa Švedskom i Finskom, koje su vojno neutralne zemlje.

- NATO želi mir i stabilnost i ceni napore koje Srbija ulaže učešćem u mirovnim operacijama - poručio je on.

Predsednik Atlantskog saveta Srbije Vladan Živulović rekao je da je Srbija sedma u Evropi po broju angažmana u mirovniim operacijama, što znači da je Vojska Srbije iskusna i u stanju da podeli svoja iskustva. Načelnik uprave za međunarodnu vojnu saradnju Vojske Srbije pukovnik Milan Ranković rekao je da će se nastaviti sa vođenjem balansirane politike odbrane i da je Srbija posvećena miru i stabilnosti u svetu.

Srbija je, kako je kazao opredeljana da doprinese jačanju regonalne ali i globalne bezbednosti.

Predsednik Atlantskog saveta Srbije Vladan Živulović-Foto: Telegraf

Vojska Srbije učestvuje u devet multinacionalnih operacija u kojima je u preteklom periodu bilo angažovano 700 pripadnika VS i takav trend očekuje se i iduće godine, dodao je Ranković.

Šef delegacije Skupštine Srbije pri Parlamentarnoj skupštini NATO Dragan Šormaz rekao je da saradnja funkcioniše na visokom nivou i podsetio da je Srbija u parlamentarnoj skupštini NATO-a pridruženi član što znači da ima pravo na podnošenje amandmana ali ne i da glasa.

Slika o Srbiji sada je dosta promenjena i svi predlozi koje dajamo uglavnom budu u usvojeni, rekao je Šormaz ističuhi da se Srbija smatra kredibilnim partnerom i tom telu.

Video: Srbi će biti u EU, ali je pitanje da li će biti kao narod ili kao država

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    U prevodu , vi ste nas cilj , ako to ne zelite , onda ste meta ...

  • Nikad sa vama u kolo

    Nikada!!!

  • Milorad vujicic

    Nato nek bude sretan da mu se uopce obracamo.To je kriminalna organizacija koja nije poznata u istoriji ove zemlje.Sramota i sljam.Nikad nato ,a to mogu reci i za evropu.Cast izuzecima ali glavni akteri kso sto su njem,fra.,britanija ,evropa smrdi da ni gas maska ne pomaze.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima