• 0

Dačić predstavio nacionalne prioritete pred Ujedinjenim nacijama: Vodimo odgovornu politiku (FOTO) (VIDEO)

On je naglasio da je Srbija je iskreno posvećena miru i dijalogu koji se, uz posredovanje Evropske unije, vodi između Beograda i Prištine, kao i implementaciji postignutih dogovora

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivice Dačića izjavio je u Njujorku da je nacionalni prioritet Srbije postizanje političkog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

Brnabić u gostima kod Trampa: Imala je specijalnu poruku za predsednika Amerike (VIDEO)

Braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, Srbija brani međunarodno pravo, Povelju UN, očuvanje međunarodnog mira i bezbednosti, ali i svoj nacionalni i istorijski identitet, rekao je Dačić u ponedeljak uveče na Samitu o miru, u čast godišnjice rođenja Nelsona Mendele, uoči početka 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

On je naglasio da je Srbija je iskreno posvećena miru i dijalogu koji se, uz posredovanje Evropske unije, vodi između Beograda i Prištine, kao i implementaciji postignutih dogovora.

- Vodeći odgovornu politiku, činićemo sve da interesi našeg naroda, ali i regionalni mir i stabilnost budu zaštićeni - istakao je šef srpske diplomatije.

Dačić je naveo da Srbija, kao lider u regionu po obimu učešća u mirovnim operacijama UN, smatra da je uspešno održavanje mira zajednička odgovornost koja zahteva neprekidan angažman i posvećenost, kao i stalno jačanje svih potrebnih kapaciteta Ujedinjenih nacija.

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije

- Pridajemo poseban značaj delovanju misije UN na Kosovu i Metohiji i ističemo da je statusno neutralno prisustvo UNMIK-a u nesmanjenom obimu od suštinskog značaja za stabilnost i stvaranje uslova koji treba da vode u pravcu trajnog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije - kazao je Dačić.

On je istakao da Srbija snažno osuđuje terorizam i sve vidove ekstremizma i radikalizma koji ugrožavaju mir i da smo spremni da, uz vodeću ulogu UN, sa partnerima širom sveta doprinesemo suzbijanju ovih pretnji.

Prema njegovim rečima, svet je danas suočen sa brojnim izazovima i pretnjama, dešavaju se velike i brze promene, krize su kompleksne i često međusobno povezane, kao i njihove posledice.

Neophodno je da aktivno delujemo u iznalaženju zajedničkih, globalnih odgovora. Za Srbiju je nesporno centralno mesto i uloga UN u međunarodnoj zajednici. Smatramo da su ciljevi i načela definisani Poveljom UN-a i danas jednako aktuelni i potrebni, rekao je Dačić.

Printskrin: Tanjug

On je kazao da su suverena jednakost država, odricanje od upotrebe sile, nemešanje u unutrašnje stvari drugih država, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, mirno rešavanje sporova i uvažavanje različitosti, principi čija aktuelnost ne gubi na važnosti.

- Srbija podržava ravnopravno učešće država u sistemu globalnog upravljanja. Uvereni smo da uz političku volju i istinsku spremnost za zajednički rad, možemo učiniti više u realizaciji pokretačke vizije boljeg sveta za sve, u čemu bi ojačana i osavremenjena uloga UN imala istaknuto mesto - naveo je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, prevencija i mirno rešavanje sporova i kriza su jedan od najvažnijih elemenata izgradnje i očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti.

- Zato smatramo ključnim jačanje kulture mira i dijaloga, politike kompromisa i miroljubive koegzistencije naroda. Verujemo da je u uslovima rastućih pretnji i novih izazova potreban konstruktivan rad na ostvarivanju preduslova za održivi mir, jačanje institucija i demokratije, promociju i poštovanje ljudskih prava, kao i vladavine prava - rekao je on.

Dačić je naveo da Agendu održivog razvoja do 2030. godine smatramo za istorijski dokument, viziju razvoja sveta koja daje priliku da se obezbedi bolja budućnost čovečanstva, uz iskorenjivanje siromaštva i gladi, obezbeđivanje inkluzivnog obrazovanja i zdravstva, smanjenje sve veće nejednakosti unutar i između zemalja.

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije

On je istakao da se danas svet brzo menja, ali da su i sada aktuelni mnogi ciljevi koje je kao veliki promoter mira isticao Nelson Mendela.

- Neophodno je da dalje i više radimo na promovisanju mira, pomirenja, jedinstvu, nediskriminaciji, zaštiti i unapređenju ljudskih prava - rekao je Dačić na Samitu o miru u čast godišnjice rođenja Nelsona Mandele.

Srbija smatra da Samit koji se održava uoči samog početka generalne debate 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, može i više nego simbolično, da u godini u kojoj se obeležava 100 godina od rođenja Nelsona Mandele, doprinese konstruktivnoj atmosferi neophodnoj u cilju daljeg napretka u postizanju ciljeva UN, od kojih je, bez sumnje, najdragoceniji mir u svetu.

- Srbija, kao jedna od naslednica Jugoslavije, sa ponosom ističe ulogu tadašnje SFRJ i predsednika Tita u osnivanju Pokreta nesvrstanih zemalja. Pokret je imao važnu ulogu u dekolonizaciji, borbi protiv aparthejda i kontinuiranim naporima za unapređenje ekonomsko-socijalnog položaja nerazvijenih i zemalja u razvoju - rekao je Dačić.

- Želim da vas uverim da je Srbija iskren i voljan partner svim zemljama koje su spremne da podele odgovornost sprovođenja zajedničke izgradnje stabilnijeg, pravednijeg, razvijenijeg i prosperitetnijeg sveta - zaključio je šef srpske diplomatije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima