Ko je predao Kosovo "na tacni", a ko je "fingirao" pregovore u Briselu i naneo najviše štete Srbiji? Burna sednica u Skupštini Srbije

- Dijalog o KiM se jedno vreme vodio u UN gde ima država koje podržavaju suverenitet Srbije i koje imaju mehanizme da ne dozvole preglasavanje i uslovljavanje - izjavio je Nebojša Stefanović

Oni koji su vladali u Srbiji do 2012.godine predali su Kosovo i Metohiji "na tacni", izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović i naglasio da se za KiM danas treba boriti pametno i onako kako to čini predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji, kaže, ništa ne radi bez podrške naroda.

Ona je jeftin portparol SNS! Savez za Srbiju nastavlja da proziva premijerku Brnabić, naprednjaci odgovaraju: Ne postoji uvreda koju nisu u stanju da izgovore

Odgovarajući na pitanje poslanika sa liste SDS-Narodna stranka Miroslava Aleksića o tome za koju je politiku o KiM predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je poražena, kao i koja je ''''sledeća politika koju će voditi u Briselu", Stefanović je kazao da je očigledno da su ''''neki ljudi svoju politiku pomešali sa nekom drugom''''.

Stefanović je u parlamentu podsetio da se dijalog o KiM jedno vreme vodio u UN u kojima, kaže, ima država koje podržavaju suverenitet Srbije i koje imaju mehanizme da ne dozvole preglasavanje i uslovljavanje.

On je naveo da su "mudrom politikom" Vuka Jeremića, Draga Ðilasa, Borisa Tadića, pregovori prebačeni u EU, iako su, kaže, oni znali da je najveći broj država članica EU priznao nezavisnost Kosova.

- Šta to znači nego predaju na tacni, dajete priliku onima koju su priznali Kosovo da rade šta hoće. Onda fingirate pregovore i dajete sve što ste mogli da date, postavljate granicu na Jarinju i mlatite ljude koji su pokazali da se ne slažu sa takvom politikom - rekao je Stefanović u skupštini, u delu sednice predviđenom da ministri odgovaraju na pitanja poslanika.

Mudrom politikom prethodnika, pregovori su prebačeni u EU, iako su znali da je najveći broj država članica EU priznao nezavisnost Kosova-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar je dodao da je nakon toga pitanje o KiM pred Međunarodnim sudom pravde "koncipirano na najgluplji način i štetočinski po interese Srbije", a posledice toga su bile da je novi talas zemalja priznao nezavisnost Kosova.

- Od tog momenta neko je morao da se žestoko bori, a u vreme ove vlade i predsednika Vučića mnoge zemlje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova - rekao je Stefanović i upitao poslanika za koju se on zemlju izborio.

On je rekao da je Vučić povukao mnogo poteza u Briselskom dijalogu koji garantuju Srbima opstanak na KiM i da mu nije teško da ode na KiM i razgovara sa Srbima, dok oni koji su vodili državu do 2012.godine, kako kaže, nisu ni dva puta bili na KiM, a zanima ih samo povratak u fotelju.

Vučić povukao mnogo poteza u Briselskom dijalogu koji garantuju Srbima opstanak na KiM-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Govoreći o tome kakvi su nekada bili rezultati vlasti, a kakvi su danas, Stefanović se osvrnuo na privatizaciju Poljoprivrednog kombinata Beograd.

Stefanović je rekao da je "jedina Đilasova nesreća što nisu uspeli da privatizuju PKB" i da su Ðilas i "Miškovićevi ljudi" uzeli kredite za PKB i napravili 80 miliona evra duga u PKB-u, napravili fiktivni dobitak od preko milijardu dinara, a tadašnjem gradskom rukovodstvu, kaže, podelili 650.000 evra bonusa.

- Tako su odgovorno vodili politiku 2012. godine da je bilo pitanje, ne da li ćemo moći da isplaćujemo penzije, nego da li će moći da se isplaćuju i plate - kaže Stefanović.

Sednicu su napustili poslanici Srpske radikalne stranke, jer su smatrali da se ne poštuje Poslovnik o radu Skupštne.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iva

    27. septembar 2018 | 20:53

    Opozicija uništila srbiju

  • rade

    28. septembar 2018 | 08:35

    Umesto rasprava bolje da vode neke konkretne razgovore.

  • Velizar Kstratovic

    27. septembar 2018 | 21:28

    Prethodne vlasti nije ni zanimalo kosovo. Bežali su od te teme ko đavo od krsta, da ne bi izgubili procenat podrške na izborima. Vučić je uzeo vruć kromir i bori se sa tim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA